Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας: Κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς

Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας: Κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, όμως θα συνεχίσουμε ακόμα και αν συγκεντρωνόμαστε δέκα άτομα…», υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσώνης

Με κεντρικό σύνθημα «Εργασιακή αξιοπρέπεια, δίκαιες αμοιβές, ποιότητα ζωής», το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, καλεί εργαζόμενους και μη, συνταξιούχους και νέους, στη μαζική απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1 Μαΐου και ώρα 10.30 το πρωί, έξω από το κτήριό του, επί της οδού Αριστομένους.

«Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με τις συνέπειες της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας για μια ακόμη χρονιά», σημείωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Σωτήρης Τσώνης, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δεκαετής οικονομική κρίση την οποία διαδέχθηκε η υγειονομική κρίση και τώρα η ενεργειακή, έχουν συνθέσει ένα περιβάλλον στο οποίο «η ακρίβεια έχει φτάσει στο θεό και οι μισθοί στα τάρταρα». Στο μεταξύ, θέλοντας να υπερθεματίσει τα παραπάνω,ο κ. Τσώνης υπογράμμισε ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων κατατάσσεται στην προτελευταία θέση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τόνισε ότι το 40% του μισθού τους οι Έλληνες εργαζόμενοι το δαπανούν σε ενοίκια και θέρμανση.

Εναρμονιζόμενος με τις προτάσεις της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας ανέφερε ότι για την αντιμετώπιση των παραπάνω οφείλουν να παρθούν μέτρα όπως είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων με καθολική ισχύ και ο προσδιορισμός του κατώτατου μισθού με βάση τη γενική συλλογική σύμβαση. Ακόμα, στην ίδια κατεύθυνση, σημείωσε την ανάγκη επαναφοράς της μονομερούς προσφυγής των εργαζόμενων. Τέλος, σε ό,τι αφορά το στεγαστικό, ο κ. Τσώνης έκανε λόγο για ανάγκη δημιουργίας κοινωνικών κατοικιών με πόρους από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, ενώ σημείωσε ότι οφείλουν να διευρυνθούν και τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος στέγασης. Κλείνοντας, ο Σωτήρης Τσώνης φεύγοντας από τα κυρίαρχα αιτήματα της μεθαυριανής συγκέντρωσης ανέφερε ότι η πολιτεία οφείλει να φροντίσει, παράλληλα, για την εφαρμογή μιας δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής, καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το Εργατικό Κέντρο για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης

Την ίδια ώρα, κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για χορήγηση 250 ευρώ στους συνταξιούχους, ο Σωτήρης Τσώνης, ανέφερε ότι η εν λόγω ανακοίνωση αφορά σε «μια φιλότιμη προσπάθεια, όμως δεν καλύπτει τα αιτήματα των συνδικάτων». Συνεχίζοντας, ο ίδιος εξήγησε ότι πρόκειται για μια επιδοματική προσπάθεια: «Κάτι ανάλογο είχε κάνει και η προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή με επιδοματικές πολιτικές προσπαθούσε να λύσει μεγάλα ζητήματα, και η παρούσα κυβέρνηση τότε σαν αντιπολίτευση είχε κατακρίνει την προηγούμενη κυβέρνηση ότι προσπαθεί με επιδόματα να δώσει λύσεις σε τέτοια ζητήματα». Εκφράζοντας τη θέση του Εργατικού Κέντρου γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Τσώνης σημείωσε ότι για να υπάρξει ανάπτυξη πρέπει να παρθούν άλλου είδους μέτρα τα οποία θα έχουν αναπτυξιακό και όχι πρόσκαιρο χαρακτήρα.

Η ανταπόκριση του κόσμου στις κινητοποιήσεις του ΕΚ

Την ίδια ώρα, ερωτηθείς από το «Θ» για τη συμμετοχή του κόσμου στην τελευταία κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, αλλά και κατά πόσο αυτή η ανταπόκριση έστειλε κάποιο μήνυμα στη διοίκηση του ΕΚ, ο ίδιος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή την οποία έχουμε, όμως συνεχίζουμε και θα συνεχίζουμε, και δέκα να είμαστε, τις συγκεντρώσεις και τις κινητοποιήσεις θα τις κάνουμε εδώ, έξω από το κτήριο».

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσώνης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Γίνονται δύο κινητοποιήσεις. Η μία γίνεται εδώ, έξω από το Εργατικό Κέντρο. Αυτή η κινητοποίηση είναι του Εργατικού Κέντρου και είναι κινητοποίηση των εργαζόμενων και συνταξιούχων, ενώ δεν έχει αντικυβερνητικό ούτε κομματικό χαρακτήρα. Η άλλη κινητοποίηση, η οποία από ό,τι ξέρω και βλέπω, έχει την ταμπέλα της ΑΔΕΔΥ και μετά είναι και τα σωματεία του ΠΑΜΕ που νομίζω ότι είναι εκτός πλαισίων και ξεφεύγουν. Πιο πολύ είναι αντιπολιτευτικά –κάπως έτσι. Δε μας ενδιαφέρει εμάς το τι κάνει η ΑΔΕΔΥ και τα άλλα συνδικάτα. Ο καθένας κάνει τη δουλειά του. Εμείς όλα αυτά τα χρόνια κάνουμε τις κινητοποιήσεις έξω από το Εργατικό Κέντρο, σεβόμαστε το χώρο και την ιστορία του εργατικού κινήματος στην Καλαμάτα, και συνεχίζουμε».

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή την οποία έχουμε, όμως δεν τα απεμπολούμε αυτά τα πράγματα, συνεχίζουμε και θα συνεχίζουμε και δέκα να είμαστε –τις κινητοποιήσεις και τις συγκεντρώσεις θα τις κάνουμε εδώ, έξω από το κτήριο», κατέληξε.

Της Χριστίνας Μανδρώνη