Φόρουμ Δελφών: Παραγωγή φαρμάκου στην Τρίπολη ανακοίνωσε ο Γεωργιάδης

Φόρουμ Δελφών: Παραγωγή φαρμάκου στην Τρίπολη ανακοίνωσε ο Γεωργιάδης

H χώρα έχει καταφέρει να προσελκύσει πολυεθνικές και νεοφυείς επιχειρήσεις, αξιοποιώντας εργαλεία όπως το clawback, το οποίο έχει φέρει μεγάλες επενδύσεις», σημείωσε κατά την παρέμβασή του στο φόρουμ ο υπουργός Υγείας

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε φιλικό επενδυτικό προορισμό στον τομέα της υγείας και της καινοτομίας εξέφρασε ο αρμόδιος υπουργός, μιλώντας στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που διεξάγεται από τις 9 έως τις 12 Απριλίου. Όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, η χώρα έχει καταφέρει να προσελκύσει πολυεθνικές και νεοφυείς επιχειρήσεις, αξιοποιώντας εργαλεία όπως το clawback, το οποίο –όπως σημείωσε– «έχει φέρει μεγάλες επενδύσεις».

Υπογράμμισε εξάλλου ότι η Ελλάδα δεν είναι πια μόνο χώρα κατανάλωσης φαρμάκου αλλά και παραγωγής, ανακοινώνοντας ότι στην Τρίπολη θα ξεκινήσει σημαντική φαρμακευτική παραγωγή. «Πρέπει να βλέπουμε τις λύσεις που προσφέρουμε, για να μετατρέπουμε ένα πρόβλημα σε κέρδος», δήλωσε.

Οι κλινικές μελέτες

Αναφερόμενος στις κλινικές μελέτες, τόνισε ότι έχει ήδη εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση, που αλλάζει σημαντικά το θεσμικό πλαίσιο, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «έχουμε ακόμα δρόμο για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε». Ο ίδιος ανέλαβε την ευθύνη για τις καθυστερήσεις του παρελθόντος, λέγοντας: «Είχαμε πιο γραφειοκρατικό πλαίσιο, το διορθώνουμε. Θα δίνουμε μεγάλη επιδότηση στις κλινικές μελέτες».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις δυνατότητες της χώρας στον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα της υγείας. Όπως είπε, η Ελλάδα «είναι ψηφιακά σε καλύτερη φάση από πολλές χώρες», χάρη στο MyHealth app και στην αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Έχουμε από τα καλύτερα ψηφιακά συστήματα στην Ευρώπη», δήλωσε, ενώ μίλησε με ενθουσιασμό για τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που βρίσκονται σε εξέλιξη: «Οι δυνατότητες της Ελλάδας, τα επόμενα χρόνια, είναι συγκλονιστικές – αν δούμε το εργοστάσιο AI και τον υπερυπολογιστή “Δαίδαλο”».

Η φαρμακοβιομηχανία

Επεσήμανε επίσης, ότι η φαρμακοβιομηχανία αποτελεί «ζωτικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας» και υπενθύμισε ότι η χώρα παράγει το 12% των φαρμάκων της ΕΕ.

Αναφερόμενος στην επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι, ενώ αρχικά είχε προβλεφθεί η πρόσληψη 200 ατόμων, σήμερα απασχολούνται 1.400 εργαζόμενοι. Όπως είπε, ο Άλμπερτ Μπουρλά του ανέφερε ότι βρήκαν εξαιρετικούς ανθρώπους, με υψηλή παραγωγικότητα και προθυμία να επιστρέψουν και να εργαστούν στην Ελλάδα.

«Όποιος ταξιδεύει στο εξωτερικό και δει ένα δελτίο ειδήσεων, δεν μπορεί να μην αντιληφθεί τη διαφορά της εικόνας της Ελλάδας από το 2019 μέχρι σήμερα», κατέληξε. «Η πρόοδος είναι πανθομολογούμενη και αυταπόδεικτη. Το μόνο που μπορεί να πάει στραβά είναι να αυτοκτονήσουμε».

Ο ρόλος της AI στην υγεία

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Σταυρόπουλος, Εταίρος, Threshold Ventures, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει το μέγεθος, την εξειδίκευση και το momentum για να αποτελέσει κόμβο καινοτομίας στον τομέα της υγείας με τεχνητή νοημοσύνη». Όπως είπε, τα δεδομένα είναι «ο μαύρος χρυσός της εποχής» και η χώρα έχει πλεονέκτημα: «Επειδή χάσαμε το πρώτο κύμα ψηφιοποίησης, τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε με τις κατάλληλες τεχνολογίες – έχουμε δυνατότητα υπερπήδησης».

Επεσήμανε την υπερεκπροσώπηση των Ελλήνων διεθνώς στον τομέα της υγείας και της τεχνολογίας και κάλεσε σε πίστη στις δυνατότητες της χώρας: «Μπορούμε να παίξουμε στην πρώτη εθνική».

H επενδυτική διάθεση

Ο Σίμος Συμεωνίδης, Ιδρυτής και Διευθύνων σύμβουλος, Kos Biotechnology Partners, μίλησε από την πλευρά του επενδυτή: «Παρακολουθώ δεδομένα καθημερινά και βλέπω μεγάλη διαφορά στην Ελλάδα από το 2019 μέχρι σήμερα. Η πολιτική σταθερότητα είναι πια δεδομένη κι αυτό αλλάζει τις διαθέσεις». Ανέφερε ότι υπάρχει πραγματικός χώρος για επενδύσεις στην υγεία, επισημαίνοντας τα θετικά ευρήματα σχετικής μελέτης που εκπόνησε η εταιρεία του.

Οι ΜμΕ και το ανθρώπινο κεφάλαιο

Ο Μιχάλης Αργυρού, Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, επεσήμανε ότι «καινοτομία δεν είναι μόνο οι νέες τεχνολογίες – είναι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αλλάζουν μοντέλο λειτουργίας μέσα από το λεγόμενο soft innovation». Τόνισε τη σημασία του ανθρώπινου κεφαλαίου –ιδίως των αποφοίτων στον χώρο της υγείας– και υπογράμμισε ότι «οι καλές πολιτικές χρειάζονται καλά δεδομένα».

Αναφέρθηκε επίσης στα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας: Είναι μία catch up χώρα, έχει σταθερή κυβέρνηση, είναι χώρα της ευρωζώνης, με σαφή γεωπολιτικό προσανατολισμό και με καλές στρατηγικές σχέσεις. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που καλείται να καλύψει χαμένο έδαφος – κι αυτό της δίνει σήμερα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», κατέληξε.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Μέλος του Δ.Σ., Delsona Therapeutics.

«Το σύστημα υγείας είναι στην καλύτερη φάση που βρισκόταν ποτέ»

Ο κ. Γεωργιάδης συμμετείχε και σε άλλη συζήτηση, με θέμα «Building Sustainable & Resilient Health-Care Systems, Part II». Στην παρέμβασή του μάλιστα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το σύστημα υγείας, όχι μόνο δεν καταρρέει, αλλά είναι στην καλύτερη φάση που βρισκόταν ποτέ».

Προκειμένου να υποστηρίξει την παραπάνω άποψη, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, επικαλούμενος καινούρια νοσοκομεία, ψηφιοποίηση των ιατρικών εργαλείων, δημιουργία ατομικού φακέλου υγείας, καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κ.α.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να εκθειάσει την πρόοδο της τεχνολογίας, η οποία οδηγεί σε ολοένα και πιο αποτελεσματικές θεραπείες. Όμως, όπως πρόσθεσε, χρειάζονται και οι αναγκαίοι πόροι για τη χρηματοδότηση της πρόσβασης των ασθενών στην καινοτομία. Για αυτόν τον λόγο, το Υπουργείο Υγείας ακολουθεί μια στρατηγική, η οποία εστιάζει στην πρόληψη. «Γρηγορότερη αντιμετώπιση ασθενειών, σημαίνει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για να πληρώσουμε τη θεραπεία όσων δεν μπορέσαμε να θεραπεύσουμε στα αρχικά στάδια», εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης. Τα καινοτόμα φάρμακα, για παράδειγμα κατά του διαβήτη ή της παχυσαρκίας, μπορούν να δημιουργήσουν δημοσιονομικό χώρο για να ασκήσουμε την πολιτική μας, τόνισε επιπρόσθετα, αναφέροντας ότι «στόχος είναι οι πόροι, οι οποίοι πάντα είναι περιορισμένοι, να αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Σ’ αυτό το σημείο, επέλεξε να επικεντρωθεί στον τομέα της πρόληψης και στο «myhealth app», όπου υπάρχει ο ατομικός φάκελος υγείας. «Όλες οι προληπτικές εξετάσεις μπαίνουν εδώ. Ο σχεδιασμός δεν αφορά μόνο στην πρόληψη, αλλά και τη θεραπεία […] Είναι φουλ service» σχολίασε, χαρακτηριστικά. Όσον αφορά το ζήτημα του clawback, αφού διευκρίνισε ότι τα λεφτά για τη φαρμακοβιομηχανία ποτέ δεν είναι αρκετά, διαπίστωσε ότι υπάρχει πρόοδος. Δήλωσε συγκεκριμένα ότι «τα πρώτα νούμερα δείχνουν ότι το 2025 θα εξελιχθεί καλύτερα σε σχέση με το 2024 […] Δεν είναι θρίαμβος, αλλά σίγουρα έχουμε πρόοδο». Σχετικά με τη φαρμακευτική δαπάνη, υπογράμμισε ότι οι επιστροφές είναι αρκετά άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, όχι επειδή γίνεται σπατάλη, αλλά «επειδή η Ελλάδα ακολουθεί μια πολιτική, την οποία υποστηρίζω, πολύ πιο εύκολης πρόσβασης στα φάρμακα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες». «Δίνουμε ευκολότερη πρόσβαση στο φάρμακο» τόνισε.

Για τις διοικήσεις των νοσοκομείων, προανήγγειλε ότι η διαδικασία επιλογής από τον ΑΣΕΠ βαίνει προς ολοκλήρωση, ξεκαθαρίζοντας ότι ο Υπουργός δεν μπορεί να παρέμβει, αλλά ούτε να αλλάξει τον νέο διοικητή, παρά μόνο μετά την παρέλευση δύο ετών. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη παρεμβάσεων στον ΕΟΠΥΥ, παραδέχθηκε ότι «έχει μείνει πίσω, καθώς δεν έχει φτάσει εκεί που θα θέλαμε […] δεν μπόρεσε να μετεξελιχθεί με την ταχύτητα που θέλαμε».

Η πρόγνωση και η πρόληψη της χρόνιας νοσηρότητας

Από την πλευρά του, ο Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Υγειονομικής Οικονομίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, θέλησε να εστιάσει στο ζήτημα της έγκαιρης αναγνώρισης της χρόνιας νοσηρότητας, η οποία είναι και η πλέον κοστοβόρα για το σύστημα υγείας. «Για εμάς είναι ζήτημα βιωσιμότητας. Εάν δεν την ελέγξουμε, θα έχουμε πρόβλημα», σημείωσε, ενώ διευκρίνισε ότι η πρόληψη είναι κοινωνικο-πολιτικά πολύτιμη και απαραίτητη. Όπως ανέφερε, για να είναι οικονομικά προτιμητέα, πρέπει να είναι στοχευμένη, ο έλεγχος να είναι φθηνός και το αποτέλεσμα να αποδίδει. «Η πολιτική πρέπει να κινηθεί και στην έγκαιρη διάγνωση και στην έγκαιρη παρέμβαση» συμπλήρωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι η πρόληψη θέλει υπομονή, προσήλωση και στοχοθεσία.

«H φαρμακευτική καινοτομία αναπτύσσει και θα συνεχίσει να αναπτύσσει σύγχρονες σωτήριες θεραπείες. Ως εκ τούτου, χρειάζεται η συστηματική και επαρκής χρηματοδότησή της. Η στήριξή της αποτελεί στήριξη της κοινωνικής συνοχής. Είναι στρατηγική επένδυση» τόνισε η κ. Έλενα Χουλιάρα, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου.

«Χρόνια τα προβλήματα στις δομές υγείας»

Την ίδια στιγμή, ο Ιωάννης Τσίμαρης, βουλευτής Ιωαννίνων, Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Ευθύνης Υγείας, Αναπληρωτής Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ΠαΣοΚ παρατήρησε ότι οι δομές υγείας έχουν χρόνια προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να ανατραπούν με πολιτικές που θωρακίζουν το σύστημα. «Πρέπει να κάνουμε βαθιές τομές» συνέχισε, παραπέμποντας στο ζήτημα του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος «έχει μείνει σε ένα στάδιο που δεν έχει εξελιχθεί». «Θέλουμε να τον εξελίξουμε. Θεωρώ ότι πρέπει να είναι ανεξάρτητος τομέας για να έχει ελευθερία κινήσεων», πρότεινε, μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, κατέστησε αναγκαία την ύπαρξη ενός μακρόπνοου σχεδιασμού, ο οποίος θα αντιμετωπίζει τις ισχυρές προκλήσεις που έρχονται, ενώ αναφορά έκανε και στο πρωτοβάθμιο σύστημα, εξηγώντας ότι αυτός που έρχεται σε επαφή με τον ασθενή, θα πρέπει να έχει τη γνώση για να διακρίνει τα αρχικά στάδια μιας ασθένειας. «Οι πόροι είναι συγκεκριμένοι και πρέπει να στρέφονται σε όσο πιο στοχευμένες και αποδοτικές δαπάνες», πρόσθεσε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του. Ολοκληρώνοντας, επανέλαβε ότι η πολιτική στον κλάδο της υγείας θα πρέπει να κινηθεί σε ένα τριπλό στάδιο, το οποίο θα αφορά τη λογοδοσία-τεκμηρίωση-διαφάνεια, την αποτίμηση των αποτελεσμάτων, αλλά και τον μακροχρόνιο σχεδιασμό.