Φτερό υδροπλάνου… θα αργήσει να δει ο Μεσσηνιακός κόλπος

Φτερό υδροπλάνου… θα αργήσει  να δει ο Μεσσηνιακός κόλπος

Μεγάλο δρόμο έχει ακόμα, καθώς φαίνεται, η έναρξη πτήσεων με υδροπλάνα από την περιοχή μας. Εκτός του ότι δεν έχει δοθεί η άδεια λειτουργίας του υδατοδρομίου Καλαμάτας, η εταιρεία υδροπλάνων Hellenic Seaplanes δεν έχει αποκτήσει την άδεια εμπορικής εκμετάλλευσης, η οποία είναι απαραίτητη για την έναρξη εμπορικών πτήσεων.

Έτσι, μπορεί κάθε χρόνο να βγαίνουν αισιόδοξες ανακοινώσεις ότι θα ξεκινήσουν οι πτήσεις, αλλά «φτερό πετούμενο» πάνω από το λιμάνι της Καλαμάτας θα αργήσουμε μάλλον να δούμε.

Πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Νικόλας Χαραλάμπους, μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» της Πάτρας, είπε ότι δεν έχει χορηγηθεί ακόμα από την ΥΠΑ η συγκεκριμένη άδεια, καθώς και ότι έχουν ζητηθεί επιπλέον μελέτες.

Άλυτος γρίφος
Η Πάτρα διαθέτει το πρώτο αδειοδοτημένο υδατοδρόμιο και από εκεί θα ξεκινήσουν και οι πρώτες πτήσεις για Ιόνιο. Όμως, όπως ανέφερε σε ρεπορτάζ της η «Πελοπόννησος», το επενδυτικό σχέδιο των πτήσεων με υδροπλάνα παραμένει για μια ακόμα χρονιά καθηλωμένο και χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα, ενώ η έναρξη των πτήσεων με υδροπλάνα παραμένει άλυτος γρίφος.

Η εταιρεία υδροπλάνων Hellenic Seaplanes ευελπιστεί ότι σύντομα θα ξεκινήσει τις εμπορικές πτήσεις, έπειτα από 12 χρόνια… υπομονής και αναμονής, αλλά ακόμα δεν έχει νικήσει το τέρας της γραφειοκρατίας.

Μιλώντας στην «Πελοπόννησο» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νικόλας Χαραλάμπους, εμφανίστηκε συγκρατημένος στο ερώτημα «πότε θα ξεκινήσουν οι πτήσεις», γιατί, όπως εξήγησε, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δεν έχει δώσει στην Hellenic Seaplanes άδεια εμπορικής εκμετάλλευσης, η οποία είναι απαραίτητη για την έναρξη εμπορικών πτήσεων. Οι Αδειοδοτικές Αρχές ζητούν νέες μελέτες ασφάλειας από την εταιρεία για τον κυματισμό που επικρατεί στα υδατοδρόμια και στα υδάτινα πεδία λιμνών όπου θα προσνηώνεται. «Μετά το δυστύχημα των Τεμπών οι αδειοδοτήσεις έχουν γίνει πολύ πιο αυστηρές» είπε ο κ. Χαραλάμπους, αφήνοντας και αιχμές για αθέμιτο ανταγωνισμό από τις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ελικοπτέρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πελοπόννησος», υπηρεσιακοί παράγοντες αδειοδοτικών αρχών απαιτούν τώρα την εκπόνηση κυματικών μελετών. Δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν με αυτές τις μελέτες μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω η λειτουργία ακόμα και αδειοδοτημένων υδατοδρομίων.

Θα χαθεί και το 2025;
Ο κ. Χαραλάμπους, όμως, τόνισε στην «Πελοπόννησο» ότι εάν η αδειοδότηση καθυστερήσει ακόμα 2-3 μήνες, τότε η έναρξη εμπορικών πτήσεων μπορεί να χαθεί και για το 2025, καθώς η εταιρεία στηρίζει το επενδυτικό της εγχείρημα κατά βάση στην τουριστική σεζόν του καλοκαιριού. «Αυτές οι καθυστερήσεις διαβρώνουν την πίστη του κοινού στο εγχείρημα, το οποίο αμφισβητείται από πολλούς» ανέφερε η «Π» στον κ. Χαραλάμπους, ο οποίος τόνισε ότι «εμείς έχουμε ξοδέψει χρήματα και πόρους για 12 χρόνια. Αγοράσαμε δύο υδροπλάνα, έχοντας φέρει το ένα στην Ελλάδα. Φτιάξαμε υδατοδρόμια, έχουμε προσωπικό, πιστεύετε ότι δε θέλουμε να πετύχουμε;».

Ο επικεφαλής της Hellenic Seaplanes δεν έκρυψε την ανησυχία του και για τη συγκυρία του ανασχηματισμού σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο, καθώς η αλλαγή προσώπων σε κομβικά υπουργεία κανείς δεν ξέρει εάν και πόσο θα κρατήσει πίσω την υλοποίηση της επένδυσης.

«Έχουμε αγοράσει και δεύτερο υδροπλάνο, αλλά το κρατάμε στην Ελβετία για να μην πληρώνουμε χωρίς να κάνουμε πτητικό έργο» είπε ακόμη ο κ. Χαραλάμπους.

12 χρόνια μετά…
Κατά τον κ. Χαραλάμπους, η εταιρεία περιμένει την αδειοδότηση εμπορικής εκμετάλλευσης, ενώ δεσμεύθηκε ότι η δοκιμαστική πτήση στην Πάτρα θα επιχειρηθεί να γίνει λίγο πριν από το Πάσχα. Ο Κύπριος επιχειρηματίας τόνισε, ωστόσο, ότι διατηρεί την αισιοδοξία του για το επενδυτικό πλάνο, ενώ αναφερόμενος στο υδατοδρόμιο της Πάτρας, τόνισε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα τοπικό δίκτυο πτήσεων που θα συνδέει αεροπορικώς την πόλη με την Κέρκυρα, τους Παξούς, τα Γιάννενα και την Αμφιλοχία.

Από το σχετικό νόμο του 2013 χρειάστηκαν μέχρι σήμερα περί τα 12 συναπτά έτη… υπομονής και επιμονής από τους επιχειρηματίες και τους επενδυτές του νέου κλάδου των αερομεταφορών, λόγω της ανίκητης ελληνικής γραφειοκρατίας (που απαιτούσε, π.χ., μέχρι χαρτί Δασαρχείου για την ίδρυση υδατοδρομίου), των αλλεπάλληλων παρεμβάσεων επί του νομοσχεδίου, των γενικότερων οικονομικών συνθηκών που επικρατούσαν στη χώρα εν μέσω κρίσεως και μνημονίων, της έλλειψης πολιτικής βούλησης από κάποια πρόσωπα κατά το παρελθόν κ.λπ.

Και μπορεί μέχρι σήμερα να έχουν γίνει πιλοτικές πτήσεις σε διάφορα νησιά και περιοχές της χώρας, αλλά τα επίσημα εμπορικά δρομολόγια βρίσκονται ακόμη «σε αναμονή.

Επίσης, σε πρόσφατο δημοσίευμα του metaforespress.gr αναφέρεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από την αεροπορική αγορά, το επόμενο διάστημα η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας θα αποφασίσει εάν θα δώσει άδεια πτητικής εκμετάλλευσης (AOC) στη Hellenic Seaplanes.

Εάν συμβεί αυτό, η Hellenic Seaplanes θα μπορέσει να διεξάγει – σε πρώτη φάση – πτήσεις με το υδροπλάνο Caravan C-208, 8 – 12 θέσεων, το οποίο στις αρχές του 2024 πραγματοποίησε πτήσεις πιλοτικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα πρώτα δρομολόγια θα είναι τύπου charter στο Ιόνιο πέλαγος, το οποίο διαθέτει και τα πρώτα πλήρως αδειοδοτημένα υδατοδρόμια.

Στην αεροπορική αγορά «ακούγεται» ότι η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας έχει προχωρήσει στην άντληση πληροφοριών και εμπειριών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες είναι ανεπτυγμένα τα υδατοδρόμια, όπως η Νορβηγία.

Της Βίκυς Βετουλάκη