Γιορτή του λόγου και της δημιουργικής σκέψης αποτέλεσε η φετινή διοργάνωση των 9ων Αγώνων Ρητορικής Τέχνης Πελοποννήσου που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία δύο Σαββατοκύριακα στην Καλαμάτα με συμμετέχοντες μαθητές από όλη την περιφέρεια. Το πιο ενδιαφέρον, όμως, για τη φετινή διοργάνωση είναι το γεγονός ότι σε μια εποχή που η τεχνολογία κυριεύει ολοένα την καθημερινότητα των νέων, οι συμμετέχοντες έδειξαν πως υπάρχει και μια άλλη, πολύ ενδιαφέρουσα διέξοδος.
Μαθητές γυμνασίων και λυκείων που συμμετείχαν για πρώτη φορά στους αγώνες, και άλλοι που είχαν συμμετάσχει ξανά στο παρελθόν, παρά το νεαρό της ηλικίας τους κατάφεραν να αποσπάσουν σημαντικές διακρίσεις.
Με αυτή την αφορμή το «Θάρρος» επικοινώνησε με τέσσερις εκ των συμμετασχόντων μαθητών από σχολεία της Μεσσηνίας, προκειμένου να μας περιγράψουν πώς βίωσαν τη διαδικασία των αγώνων και ευρύτερα να μας μιλήσουν για την ενασχόλησή τους με τη Ρητορική Τέχνη.
Όπως ανέφεραν κάνοντας το δικό τους απολογισμό, οι φετινοί αγώνες κύλησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενώ τα εφόδια που έχουν αποκομίσει από τη ρητορική είναι ιδιαίτερα σημαντικά.
Ελένη Βολονάκη

Στο μεταξύ, μιλώντας για τη διοργάνωση εκ μέρους του Ρητορικού Ομίλου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των φετινών αγώνων, Ελένη Βολονάκη, σημείωσε: «Η οργάνωση ήταν άψογη. Συνεργαστήκαμε άψογα με όλους τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες, με αποτέλεσμα όλα να κυλήσουν βάσει προγράμματος. Το ενδιαφέρον των παιδιών παραμένει ζωντανό, κι αυτό φάνηκε από τη μεγάλη συμμετοχή μαθητών τόσο από Γυμνάσια όσο και από Λύκεια της Πελοποννήσου. Παραδόξως, δε, είδαμε μαθητές και από την τρίτη Λυκείου να είναι ενεργοί. Οι νέοι μέσα από τους αγώνες ρητορικής έχουν την ευκαιρία να μεταφέρουν τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς τους, εξελίσσονται και εξελισσόμαστε κι εμείς μέσα από αυτό. Του χρόνου θα είναι ίσως πιο πανηγυρική η διοργάνωση, γιατί κλείνουμε την πρώτη δεκαετία διεξαγωγής των αγώνων».
Από την πλευρά τους, οι φοιτητές του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και μέλη του Ρητορικού Ομίλου, Δανάη Χρονοπούλου και Άλκης Κομποχόλης, περιγράφουν την εμπειρία τους:

Δανάη Χρονοπούλου (κριτής)
«Κάθε χρόνο ο Ρητορικός Όμιλος του Πανεπιστημίου εδραιώνεται όλο και περισσότερο, συνδυάζοντας και την αντίστοιχη απήχηση στο φοιτητικό και το μαθητικό κόσμο. Φέτος είχαμε πολύ δυναμικές ομάδες και πολύ δυναμικά ατομικά αγωνίσματα, ενώ ήταν μια πολύ ευχάριστη διαδικασία και για εμάς τους φοιτητές που συμμετέχουμε ως κριτές εκ μέρους της Ρητορικής Ομάδας του Πανεπιστημίου».
Άλκης Κομποχόλης (χρονομέτρης)
«Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι από τους φετινούς αγώνες ρητορικής. Ήταν μια αξιοπρεπέστατη και άριστη προσπάθεια των συμμετασχόντων κι αυτό προέκυψε από τον καλό συντονισμό όλων μας. Εκτίμησή μου είναι ότι του χρόνου θα τα πάμε ακόμα καλύτερα, αφού ο κόσμος δείχνει να έχει αγκαλιάσει πλέον τη διοργάνωση».

Αλέξανδρος Ταχταμπάς

Ο Αλέξανδρος Ταχταμπάς, μαθητής της Α’ τάξης του Λυκείου Αρφαρών, έλαβε φέτος για πρώτη φορά μέρος στους αγώνες ρητορικής. Συγκεκριμένα, αγωνίστηκε στον προτρεπτικό, στον αυθόρμητο και τους διττούς λόγους.
Όπως μας ανέφερε: «Είχα ακούσει από άλλα παιδιά που είχαν συμμετάσχει τα προηγούμενα χρόνια ότι είναι μια πάρα πολύ ωραία εμπειρία, και μιας και είμαι από θεωρητική κατεύθυνση –το οποίο σημαίνει ότι ασχολούμαι γενικά με το λόγο- ήθελα να συμμετάσχω φέτος, γιατί μου είχε κινήσει το ενδιαφέρον. Πριν από τους αγώνες προετοιμαστήκαμε με τον κ. Μανωλάκη, ο οποίος ήταν προπονητής μας και σε άλλους αγώνες, οπότε μας βοήθησε πάρα πολύ. Η ρητορική ήταν μια πολύ πρωτόγνωρη και ωραία εμπειρία για μένα. Σίγουρα θα ήθελα να ασχοληθώ και του χρόνου. Ακόμα, αυτό που διαπίστωσα ήταν το πολύ όμορφο κλίμα κατά τη διάρκεια των αγώνων τόσο με τα παιδιά από το σχολείο όσο και με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Δεν υπήρχε άγχος για το τι θα αντιμετωπίσουμε, αφού συζητήσαμε και γνωριστήκαμε με συνομηλίκους μας από άλλες πόλεις».
Σε ό,τι αφορά τα εφόδια που απέκτησε μέσα από τη συμμετοχή του, δήλωσε: «Σίγουρα εξελίχθηκα μέσα από την προετοιμασία των ρητορικών αγώνων, ενώ προσωπικά με βοήθησε αρκετά στο κομμάτι των εκθέσεων. Προς το παρόν δεν έχω κατατοπιστεί για το επάγγελμα που θα ακολουθήσω, αλλά είμαι σίγουρος ότι η ενασχόλησή μου με τη ρητορική είναι ένα πεδίο που με εξελίσσει».
Βασιλική Μιχαλοπούλου

Η Βασιλική Μιχαλοπούλου είναι μαθήτρια της Α’ τάξης του 4ου ΓΕΛ Καλαμάτας, η οποία συμμετείχε για δεύτερη φορά στους αγώνες και τα αγωνίσματα του προτρεπτικού και των διττών λόγων.
Μιλώντας για τη φετινή συμμετοχή της, μας εξήγησε: «Είχα συμμετάσχει ξανά στη Β’ Γυμνασίου, ωστόσο τώρα το κλίμα ήταν πιο ευχάριστο, αφού ήταν μια πολύ ωραία διαδικασία. Αυτό προέκυψε από το γεγονός ότι συνυπήρξαμε με ομάδες στο πλαίσιο του Ρητορικού Ομίλου. Τόσο η προετοιμασία, όσο και η διάρκεια των αγώνων, ήταν μια πολύ θετική εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη! Ένα κομμάτι που μου άρεσε και μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν ότι υπήρχε ευγενής άμιλλα, παρότι όλες οι ομάδες είχαμε τον ίδιο στόχο: την κατάκτηση της πρώτης θέσης!
Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι συμμετέχοντες επικοινωνούσαμε ο ένας με τον άλλον σε πολύ καλό επίπεδο και είχαμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε φιλικές σχέσεις με συμμετέχοντες διαφορετικών ομάδων.
Επίσης, ήταν κάτι καινούργιο για πολλούς από εμάς, ενώ μας δίδαξε το πώς μπορούμε πιο εύκολα να διατυπώνουμε θέσεις και απόψεις σε μικρό χρονικό διάστημα».
Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία της, παρατήρησε: «Ξεκίνησα την προετοιμασία για τους αγώνες τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ είχαμε δώσει περιθώριο μιας ώρας την εβδομάδα να ασχολούμαστε με μια συγκεκριμένη θεματική. Τέλος, σημαντικό για μένα είναι ότι λόγω της συμμετοχής μου στους αγώνες κατάφερα να ξεπεράσω το άγχος του να βρίσκεσαι και να μιλάς μπροστά σε ένα άγνωστο κοινό. Επίσης, κατάφερα να διατυπώνω επιχειρήματα για θεματικές, ανεξαρτήτως προσωπικής άποψης για καθεμία από αυτές. Έτσι εξέλιξα σημαντικά τις γνώσεις, αλλά και το λόγο μου».
Ιωάννα Αγγελή

Παρότι η Ιωάννα Αγγελή είναι μαθήτρια της Γ’ Λυκείου στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, αυτή δεν ήταν η πρώτη χρονιά που έλαβε μέρος, καθώς, όπως μας εξήγησε, συμμετέχει σε ρητορικούς αγώνες από το Δημοτικό.
Όσον αφορά στη φετινή συμμετοχή της, μας είπε: «Είναι κάτι που έχω κάνει πολλά χρόνια, μιας και υπήρχε σημαντική παρακίνηση από τους καθηγητές του σχολείου. Είναι μια πολύ ωραία ενασχόληση, γιατί ερχόμαστε πιο κοντά με τη γλώσσα, μαθαίνουμε πολλά πράγματα, καθώς εξελισσόμαστε και οι ίδιοι μέσα από αυτό, ενώ μας δίνει τη δυνατότητα να εκφράσουμε και τις προσωπικές μας απόψεις».
Για την προετοιμασία της, ανέφερε: «Η προετοιμασία κατά τη διάρκεια της χρονιάς ήταν μια πολύ ευχάριστη διαδικασία, ενώ ιδιαίτερα φέτος, μιας και είμαστε στην Τρίτη Λυκείου, ήταν μια διαφυγή και τρόπος ξεκούρασης από το φόρτο των μαθημάτων».
Αναφορικά με τα εφόδια που αποκόμισε, τονίζει: «Από τη συμμετοχή μου όλα αυτά τα χρόνια θεωρώ ότι, ακούγοντας πολλές διαφορετικές απόψεις άλλων συμμετεχόντων, έχει αναπτυχθεί ο λόγος μου. Γενικά είναι κι ένα μέσο να ξεπεράσουμε το άγχος της δημόσιας ομιλίας. Περισσότερο στις μικρότερες τάξεις, το να εκτίθεσαι μπροστά στους άλλους έχει αποδειχθεί πολύ βοηθητικό».
Κλείνοντας επισήμανε: «Σκέφτομαι να ακολουθήσω τη Σχολή των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, τη δημοσιογραφία δηλαδή, οπότε πιστεύω ότι η ρητορική και όλη αυτή η καλλιέργεια του λόγου με έχουν βοηθήσει αρκετά, γιατί θα χρειαστεί να γράφω, να μιλάω και να χρησιμοποιώ γενικότερα τη γλώσσα! Σε κάθε περίπτωση, όμως, με έχει βοηθήσει και ως άνθρωπο γενικότερα η ενασχόληση με τη ρητορική».
Μαριλένα Κουτέλα

Η Μαριλένα Κουτέλα είναι μαθήτρια της Β’ λυκείου στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, και φέτος ήταν η τέταρτη συμμετοχή της στους ρητορικούς αγώνες της Πελοποννήσου. Η ίδια έλαβε μέρος στον προτρεπτικό αλλά και στους διττούς λόγους.
Μιλώντας για τη συμμετοχή της, σημείωσε: «Στο σχολείο έχουμε έναν όμιλο ρητορικής ο οποίος ξεκινά τη λειτουργία του τον Οκτώβριο, και έτσι μια φορά την εβδομάδα έχουμε την ευκαιρία να προετοιμαζόμαστε για συγκεκριμένες θεματικές ενότητες. Δεν μπορώ να πω ότι στους φετινούς αγώνες υπήρξε κάτι που με δυσκόλεψε, αφού έχοντας συμμετάσχει ξανά στο παρελθόν γνώριζα περίπου τι θα αντιμετωπίσω. Ωστόσο, μου άρεσαν πάρα πολύ και φέτος οι αγώνες.
Θεωρώ ότι το πιο σημαντικό κομμάτι που συνέβαλε σε αυτό είναι η βοήθεια όλης της ομάδας να το βιώσω έτσι. Δεν μπορώ να παραλείψω ότι τα παιδιά με τα οποία αγωνίστηκα στους διττούς λόγους είναι αυτά με τους οποία συναναστρέφομαι καθημερινά, οπότε το βίωσα όλο πάρα πολύ ωραία.
Από την άλλη πλευρά, τόσο το ακροατήριο όσο και η κριτική επιτροπή στους αγώνες ήταν πολύ δεκτικοί και αυτό συνέβαλε εξίσου στο συνολικό πολύ καλό αποτέλεσμα».
Υπογραμμίζοντας τα οφέλη από την προετοιμασία των ρητορικών αγώνων, παρατήρησε ακόμα: «Εφόσον όλοι μας δίνουμε το μάθημα της έκθεσης, η ρητορική αναμφίβολα μας βοηθάει πάρα πολύ σε αυτόν τον τομέα. Σε βοηθάει να έχεις γρήγορη σκέψη και να επεξεργάζεσαι κάποια θέματα με ευκολία. Προσωπικά θα ήθελα να περάσω στο Πολυτεχνείο, το οποίο δεν εμπλέκεται άμεσα με τη Ρητορική, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί ένα εφόδιο για το λόγο, κυρίως».
Της Χριστίνας Μανδρώνη