Εγκαινιάστηκε χθες η τρίτη μονάδα στην Καλλιρρόη –Σκυτάλη στον ΦοΔΣΑ για να πάει το έργο ένα βήμα παρακάτω
Ορόσημο αποτέλεσε η χθεσινή μέρα για ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς τα εγκαίνια στην τρίτη μονάδα διαχείρισης στερεών αποβλήτων σηματοδοτούν τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται πλέον.
Συγκεκριμένα, η νέα μονάδα που δημιουργήθηκε στην Καλλιρρόη του Δήμου Οιχαλίας αφορά σε έργο ΣΔΙΤ της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, το οποίο σε συνδυασμό με τις άλλες δύο μονάδες που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία (Παλαιόχουνη Αρκαδίας και Σκάλα Λακωνίας) και τους δύο σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων (Αργολίδα και Κορινθία) θα συνδράμει στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων ολόκληρης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό ύψος της επένδυσης στην Καλλιρρόη ανήλθε στα 152 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 62,5 εκατομμύρια προήλθαν από πόρους ΕΣΠΑ.
Τεχνολογία αιχμής
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά κατά τη διάρκεια της χθεσινής ξενάγησης στις εγκαταστάσεις της Καλλιρρόης, πρόκειται για μια μονάδα η οποία είναι πλέον σε θέση να καλύψει μέχρι και 60.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά μειώνοντας τον όγκο των σκουπιδιών που καταλήγουν σε ταφή. Κατά τη λειτουργία της δε, παράγεται πράσινη ενέργεια, η οποία διοχετεύεται στο δίκτυο ηλεκτρισμού της ευρύτερης περιοχής, κάτι το οποίο την καθιστά και ενεργειακά αυτόνομη.
Την ίδια ώρα, κάτι το οποίο υπογραμμίστηκε στη χθεσινή ειδική εκδήλωση, ήταν το γεγονός ότι η τεχνολογία αιχμής που χρησιμοποιεί η μονάδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, διασφαλίζει την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.

Η Καλλιρρόη αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στη διαχείριση απορριμμάτων
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αφήνει οριστικά πίσω της ένα δύσκολο παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, περνώντας στο βήμα για να χαιρετίσει τη χθεσινή εκδήλωση.
Κάνοντας λόγο για όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του έργου, ο κ. Πτωχός σημείωσε: «Πρόκειται για αποτέλεσμα στρατηγικού σχεδιασμού, σκληρής δουλειάς, αποτελεσματικής συνεργασίας, θεσμικής συνέπειας. Η σύμπραξη της Περιφέρειας με έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους της χώρας, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει στόχος και προσήλωση, μπορούμε να πετυχαίνουμε έργα που αφήνουν αποτύπωμα για τις επόμενες γενιές. Με την ολοκλήρωση του έργου δίνεται λύση σε ένα ζήτημα για την Πελοπόννησο που είχε λάβει διαστάσεις υγειονομικής κρίσης».
Αναφερόμενος στα οφέλη της νέας μονάδας για το σύνολο της Περιφέρειας, ο περιφερειάρχης διευκρίνισε: «Η συγκεκριμένη σύμπραξη αποφέρει πολλαπλά οφέλη υπέρ της οικονομίας της Πελοποννήσου και της υγιούς επιχειρηματικότητας, ενισχύοντας την επενδυτική δραστηριότητα, προσελκύοντας ιδιωτικά κεφάλαια και τονώνοντας την απασχόληση και την ανάπτυξη στην Περιφέρεια».
Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια κατασκευής του εργοστασίου απασχολήθηκαν περίπου 600 εργάτες, ενώ στο εξής οι θέσεις εργασίας στο χώρο του θα ξεπερνούν τις διακόσιες πενήντα.
«Η σύμβαση υλοποίησης υπεγράφη το 2018, και ενεργοποιήθηκε με την παράδοση των χώρων το 2021. Στο μεσοδιάστημα αντιμετωπίστηκαν σύνθετες δυσκολίες, αντιδράσεις και σκεπτικισμός, όμως το έργο άντεξε και προχώρησε», πρόσθεσε λίγο αργότερα.
Στο πρόσωπο του Σταύρου Παπασταύρου ο κ. Πτωχός απηύθυνε ευχαριστίες στην κυβέρνηση τόσο για την οικονομική όσο και για την ουσιαστική στήριξή της ως προς την εξέλιξη του έργου. Ταυτόχρονα, απηύθυνε ευχαριστίες στις δύο προηγούμενες Περιφερειακές Αρχές, υπό τον Παναγιώτη Νίκα και τον Πέτρο Τατούλη, οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά στην εκκίνηση του έργου μέσω ενεργειών τους. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και το σύνολο των Δήμων της Πελοποννήσου για τη συνεργασία. Τέλος, ευχαρίστησε την Περιβαλλοντική Πελοποννήσου και τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ για την εποικοδομητική συνεργασία σε όλα τα στάδια του έργου.
«Η μονάδα της Καλλιρρόης από σήμερα γίνεται ένας ακόμα κρίκος στη νέα αλυσίδα διαχείρισης απορριμμάτων: ένας κρίκος που ενισχύει την ασφάλεια της Μεσσηνίας και της Περιφέρειας συνολικά. Το συγκεκριμένο έργο ΣΔΙΤ δείχνει το μέλλον, προσφέροντας τεχνογνωσία ώστε να γίνουν και άλλα αντίστοιχα ΣΔΙΤ σε διάφορους τομείς της Περιφέρειας», υπογράμμισε κλείνοντας.

Πρωτοπόρα η Πελοπόννησος με την επεξεργασία 200.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως
Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου, το εν λόγω έργο ξεχωρίζει από οποιοδήποτε άλλο αντίστοιχο λόγω των τεσσάρων αξόνων που το διακρίνουν: την ολιστική προσέγγιση διαχείρισης απορριμμάτων, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, την αποτελεσματικότητα ΣΔΙΤ, αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Όπως εξήγησε ο κ. Παπασταύρου, η νέα μονάδα που εγκαινιάστηκε χθες στην Καλλιρρόη έχει τη μεγαλύτερη δυναμική στη χώρα, καθώς θα επεξεργάζεται 200.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως. «Θυμίζω ότι για σειρά ετών η Περιφέρεια ήταν ουραγός στο θέμα των απορριμμάτων. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και να ευχαριστήσουμε τον Νίκο Παπαθανάση και τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, δύο υπουργούς οι οποίοι διαχειρίστηκαν τα ευρωπαϊκά προγράμματα και επέτρεψαν θεσμικά και με διαφάνεια να γίνει αυτή η σύμπραξη. Πρέπει, ταυτόχρονα, να συγχαρούμε και την ΤΕΡΝΑ για το συγκεκριμένο έργο», πρόσθεσε.
Μιλώντας για τη λειτουργία του εργοστασίου, ο κ. Παπασταύρου σημείωσε ότι πρόκειται για ένα «κόσμημα» όσον αφορά στην ευταξία και την καθαριότητα. «Το συνολικό, ολοκληρωμένο πλέον έργο, δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στη διαχείριση των αποβλήτων στην Πελοπόννησο, σε σχέση με το 2019, όταν η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε σε λειτουργία μόλις έναν νόμιμο ΧΥΤΑ και πολλές παράνομες χωματερές, για τις οποίες η χώρα μας πλήρωνε πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, τότε οι 21 από τις 65 περιπτώσεις προστίμων που καταβάλλαμε για τις παράνομες χωματερές αφορούσαν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σήμερα στη χώρα λειτουργούν 13 μονάδες -οι τρεις στην Πελοπόννησο-, ενώ κατασκευάζονται ακόμα 24 πανελλαδικά», επισήμανε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο υπουργός Περιβάλλοντος, τονίζοντας παράλληλα ότι το έργο εξυπηρετεί το σύνολο του πληθυσμού και των επισκεπτών της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Κλείνοντας, ο κ. Παπασταύρου δήλωσε ότι πλέον η διαχείριση των αποβλήτων δεν είναι μόνο οι μονάδες επεξεργασίας, είναι και η ανακύκλωση. Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε το έργο που οφείλουν να αναλάβουν οι ΦοΔΣΑ ανά την Ελλάδα, καθώς είναι υποχρεωμένοι να έχουν νέα σχέδια με την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων. «Περιμένουμε και από τον ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου, άμεσα τις προτάσεις του, για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να μειώσουμε ακόμα περισσότερο τα υπολείμματα που οδηγούνται στην ταφή. Πλέον μπορούμε να βλέπουμε την ολοκλήρωση ενός έργου που πριν από 13 χρόνια δημιουργούσε εντάσεις και διαιρέσεις στον κόσμο της Πελοποννήσου», υπογράμμισε κλείνοντας.

«Μια μονάδα που λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο»
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, ανέφερε ότι με την πλήρη λειτουργία της μονάδας ολοκληρώνεται ένα έργο εθνικής σημασίας, που τοποθετεί την Πελοπόννησο στην πρώτη γραμμή της βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, το εν λόγω αφορά στο δεύτερο έργο του Ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ που λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο, μετά το αντίστοιχο της Ηπείρου, το οποίο απέσπασε βραβείο ως το καλύτερο έργο υποδομής για το 2018.
Ο κ. Περιστέρης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι στήριξαν και εργάστηκαν για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Απηύθυνε ευχαριστίες στον κ. Πτωχό, τον κ. Παπασταύρου και τον κ. Παπαθανάση, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στις προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, και συγκεκριμένα στους Κ. Χατζηδάκη και Θ. Σκυλακάκη, στις προηγούμενες περιφερειακές διοικήσεις, Π. Νίκα και Π. Τατούλη, στο γενικό γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Γραφάκο, στον ΦοΔΣΑ και ευρύτερα σε όσους συνέδραμαν, ενάντια στις κραυγές που ακούγονταν. Τέλος, ευχαρίστησε τους Μ. Μαραγκουδάκη και Γ. Αγραφιώτη, οι οποίοι σύμφωνα με τον ίδιο, ως ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, «κατάφεραν να φέρουν το έργο σε αυτό το σημείο».

Η Πελοπόννησος πρότυπο για όλες τις ελληνικές Περιφέρειες
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, σημείωσε: «Η σημερινή έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Μεσσηνία αποτυπώνει με σαφήνεια ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα στη διαχείριση των αποβλήτων. Από τις 21 χωματερές που διέθετε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθιστώντας την πρωταθλήτρια στο χείριστο τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων, πλέον φτάσαμε σε μια ολοκληρωμένη περιφερειακή διαχείριση που αποτελεί πρότυπο και οδηγό για όλη τη χώρα». Και πρόσθεσε: «Όταν αναλάβαμε το 2019, λειτουργούσαν μόλις τρεις μονάδες και πέντε βρίσκονταν υπό κατασκευή. Σήμερα λειτουργούν 13 μονάδες, ενώ 24 είναι υπό κατασκευή. Αυτό το έργο δεν είναι απλώς υποδομή, αλλά είναι σύμβολο μιας νέας εποχής με σύγχρονες, βιώσιμες λύσεις για το περιβάλλον».

Προ των πυλών επτά νέοι ΣΜΑ –Έτοιμες οι μελέτες για άλλους οκτώ
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου, Γιάννης Σμυρνιώτης, υπογράμμισε ότι «η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι πλέον απ’ άκρου σ’ άκρο η πιο καθαρή περιοχή της Ελλάδας». Συνέχισε δε, λέγοντας ότι «τελειώνοντας αισίως αυτή τη δεκαπενταετή περιπέτεια, η Πελοπόννησος γυρίζει σελίδα. Σε αυτή τη νέα σελίδα έχουμε πλέον τις βάσεις μέσω των υπερσύγχρονων υποδομών, ώστε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα: να μπορέσουμε να κάνουμε χωριστή διαλογή στην πηγή, ώστε και τα εργοστάσια να δίνουν καλύτερο υλικό. Οφείλουμε να προχωρήσουμε και στις άλλες δράσεις που απαιτούνται, ώστε η Πελοπόννησος να γίνει παράδειγμα κυκλικής οικονομίας και περιβαλλοντικού σχεδιασμού».
Σε ό,τι αφορά το μέλλον των ΣΜΑ στην Πελοπόννησο, ο κ. Σμυρνιώτης ανέφερε ότι πέραν των δύο υπαρχόντων σε Αργολίδα και Κορινθία, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη δημιουργία επτά ακόμα σε όλη την Πελοπόννησο, κάτι το οποίο θα μειώσει το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων. Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος για την άμεση έναρξη υλοποίησης των επτά ΣΜΑ, ενώ ανακοίνωσε ότι υπάρχουν έτοιμες μελέτες για άλλους οκτώ σταθμούς μεταφόρτωσης.

Λειτουργία και βελτιστοποίηση σε πραγματικό χρόνο
Αναφερθείς στα τεχνικά χαρακτηριστικά, ο διευθυντής έργων απορριμμάτων του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, εξήγησε πως η μονάδα επεξεργασίας της Μεσσηνίας ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής, που εκτός από σύγχρονες, είναι και βαθιά λειτουργικές, βιώσιμες και καινοτόμες. «Η λειτουργία παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο, εξασφαλίζοντας απόλυτη διαφάνεια, συνεχή έλεγχο και δυνατότητα βελτιστοποίησης, καθημερινά, από την πρώτη μέρα λειτουργίας», τόνισε.
Παρουσίες
Στη χθεσινή ειδική εκδήλωση εγκαινίων παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, η δήμαρχος Οιχαλίας Γιώτα Γεωργακοπούλου, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Αναστάσης Σκοπετέας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος και εκπρόσωποι τοπικών Αρχών και φορέων.
Της Χριστίνας Μανδρώνη