«Δεν πέφτει καρφίτσα στην Καλαμάτα και το φετινό Πάσχα»… «Αγγίζει το 100% η πληρότητα των ξενοδοχείων»… «Η Καλαμάτα στους καλύτερους προορισμούς για το Πάσχα»… «Τόνωση της αγοράς από τους επισκέπτες»…«Κορυφώνεται η άφιξη των επισκεπτών του Πάσχα»…
Αυτοί είναι κάποιοι από τους τίτλους που θα διαβάσετε τις επόμενες μέρες σχετικά με την κίνηση των ημερών του Πάσχα, διότι η Καλαμάτα έχει καθιερωθεί ως προορισμός και για αυτή την περίοδο.
Οπότε ξεκινάω με δεδομένο ότι θα γεμίσουν τα ξενοδοχεία, αλλά και τα Airbnb που λειτουργούν στην πόλη, όμως το ζήτημα είναι αν η Καλαμάτα μπορεί να τους προσφέρει κάτι βασικό για έναν επισκέπτη. Αναφέρομαι στο τι θα φάνε, ειδικά την ημέρα του Πάσχα.
Γιατί μπορεί να φαίνεται απλό και σε κάποιους αστείο, αλλά αν κάποιος αναζητήσει εκείνη τη μέρα (ανήμερα του Πάσχα) φαγητό, μετά βίας θα βρει μια τυρόπιτα, καθώς τα περισσότερα καταστήματα εστίασης είναι κλειστά, ενώ όσα ανοίγουν είναι γεμάτα από κρατήσεις μέρες πριν.
Σίγουρα είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ιδιοκτήτη εστιατορίου, ταβέρνας κ.λπ. που προσφέρει φαγητό να είναι κλειστός όποτε θέλει, ειδικά μια μέρα σαν το Πάσχα. Άλλωστε, είναι και οι εργαζόμενοι που θέλουν να ξεκουραστούν και να γιορτάσουν εκείνη τη μέρα στο σπίτι τους. Το ζήτημα είναι, όμως, τι θα κάνουν οι επισκέπτες, αφού κι αυτοί πρέπει να φάνε.
Είναι κάπως σαν να καλείς κόσμο στο σπίτι σου για φαγητό και εκείνη τη στιγμή να αποφασίζεις να φύγεις και να τους αφήνεις στα κρύα του λουτρού…
Κι εντάξει στο σπίτι σου μπορεί να ανοίξουν το ψυγείο και να βρουν κάτι να φάνε, αλλά δεν είναι το ίδιο όταν είναι κάποιος επισκέπτης σε μια περιοχή…
Εκτός αν θεωρεί κανείς ότι ο άλλος ήρθε διακοπές και θα μπει στη διαδικασία να μαγειρέψει. Και ναι μεν κάποιοι θα το κάνουν για λόγους κόστους, όμως οι περισσότεροι επισκέπτες εκείνη τη μέρα πάνε κάπου για να χαλαρώσουν και να ξεφύγουν λίγο.
Επίσης, είναι άσχημο ότι από πλευράς Δήμου δεν υπάρχει καμία εκδήλωση εκείνη τη μέρα για τον κόσμο που έχει επισκεφθεί την πόλη, αλλά και όσους θα ήθελαν να βρεθούν σε κάτι τέτοιο.
Άραγε, πόσο θα κόστιζε ένα «γλέντι»; Σε άλλες πόλεις είναι κάτι αυτονόητο, κι ας μην είναι τουριστικές. Το κάνουν γιατί ο κόσμος το θέλει και το έχει ανάγκη.
Σίγουρα θα κόστιζε αρκετά, αλλά, νομίζω, στο Δήμο Καλαμάτας (που τόσα εισπράττει, τόσα έχει στην άκρη και συνεχώς περηφανεύεται για αυτό, αλλά και τόσα χαλάει για διάφορα) είναι κάτι που έπρεπε να έχει ήδη κάνει.
Ας γίνουμε φιλόξενη πόλη, εφόσον θέλουμε να είμαστε προορισμός (*), εκτός αν θέλουμε εκείνη τη μέρα ο κόσμος να τρέχει στα περίπτερα (αν είναι κι αυτά ανοιχτά) και να αγοράζει πατατάκια και σοκολάτες για να φάει.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
*Το «εφόσον θέλουμε να γίνουμε προορισμός», τι είδους, πόσα οργανωμένα το κάνουμε κ.λπ. είναι μια μεγάλη συζήτηση, που ο «ανοικονόμητος » θα πιάσει κάποιαν άλλη μέρα.
Η φωτογραφία είναι από τη γειτονική Τρίπολη, όπου ο Δήμος βάζει σούβλες στην κεντρική πλατεία και στήνει ένα μεγάλο πασχαλινό γλέντι