Κλάπα στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Μειοψηφία δικαστών συμπεριφέρονται με συντεχνιακή αντίληψη

Κλάπα στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Μειοψηφία δικαστών συμπεριφέρονται με συντεχνιακή αντίληψη

«Λάθη γίνονται. Άλλο όμως η κριτική και άλλο η οργανωμένη στοχοποίηση και απαξίωση» είπε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα

Η λειτουργία της δικαιοσύνης απέναντι στις προκλήσεις της εποχής, η απαξίωσή της, έτσι όπως καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στις δημοσκοπήσεις, και η σχέση της με την πολιτική βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται 9-12 Απριλίου.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα, άφησε αιχμές για την ύπαρξη «μίας μικρής αλλά ηχηρής μειοψηφίας δικαστών που με συντεχνιακή αντίληψη έχουν ως στόχο την προάσπιση των δικών τους συμφερόντων, αγνοώντας τα συμφέροντα της κοινωνίας» και τους απέδωσε αδιαφορία και διεκπεραιωτική λογική.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου Ιωάννας Μάνδρου (MEGA – TO BHMA) που συντόνισε τη συζήτηση, αν για την έλλειψη εμπιστοσύνης του κόσμου προς τη δικαιοσύνη ευθύνονται και οι χειρισμοί σε συγκεκριμένες υποθέσεις, όπως αυτή των Τεμπών και των υποκλοπών, η κυρία Κλάπα απάντησε ότι οι δικαστές στην πλειοψηφία τους δεν ελέγχονται ούτε χειραγωγούνται, όση πίεση και να τους ασκείται.

«Λάθη γίνονται. Άλλο όμως η κριτική και άλλο η οργανωμένη στοχοποίηση και απαξίωση. Υπάρχουν κάποιοι που, προτάσσοντας εξωδικαστικά συμφέροντα, ενεργούν μεθοδευμένα με απαξιωτικές συμπεριφορές, ύβρεις και απειλές σε βάρος δικαστών, εκμεταλλευόμενοι την αγωνία των ανθρώπων».

Σχετικά με την υπόθεση της Πολεοδομίας της Ρόδου και τον πειθαρχικό έλεγχο που ζήτησε για τους δικαστικούς λειτουργούς, η πρόεδρος δήλωσε ότι ο «δικαστής απολαμβάνει δικαστικής και προσωπικής ελευθερίας, αλλά δεν είναι ανέλεγκτος», ενώ σχετικά με τον τρόπο επιλογής των ανώτατων δικαστών, χαρακτήρισε υπεραπλουστευτική την πρόταση για ορισμό τους αποκλειστικά από δικαστές, σημειώνοντας, ότι έτσι θα υπάρξουν φατριασμοί και κομματικοποίηση που θα απαξιώσει τη δικαιοσύνη.

Πικραμμένος: Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι το Σύνταγμα

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Πικραμμένος, πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ερωτηθείς για τη συνταγματική αναθεώρηση, σημείωσε ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι το Σύνταγμα, αλλά το γεγονός ότι δεν υπάρχει συνέχεια στη δημόσια πολιτική. Ωστόσο, σημείωσε, ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν ορισμένες παθογένειες, με προληπτικό έλεγχο συνταγματικότητας των νόμων που θα μπορούσε να γίνει από τα δικαστήρια.

Παράλληλα, ο κ. Πικραμένος δήλωσε αρνητικός για τη δημιουργία Συνταγματικού δικαστηρίου και αναρωτήθηκε ποιος θα το στελέχωνε, και an η Ελλάδα θα μπορούσε να σηκώσει την στελέχωση ενός τέτοιου δικαστηρίου.

Σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, ανέφερε ότι υπολειπόμαστε σε δύο τομείς: δεν έχουμε ισχυρά φίλτρα που να οδηγούν σε αρχειοθέτηση μεγάλου αριθμού υποθέσεων και μας λείπει εξειδικευμένο υπαλληλικό προσωπικό.

Για τα δημοσκοπικά ευρήματα σε σχέση με την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη, σημείωσε ότι ευθύνονται, μεταξύ άλλων, και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εμφανίζουν μόνο αρνητικές όψεις της απονομής της δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι «η ποιότητα του δημόσιου λόγου είναι χαμηλή γιατί οι ηγεσίες δεν έχουν επίπεδο δημοσίου λόγου».

Τέλος, για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, είπε χαρακτηριστικά: «ναι, να πηγαίνουν οι πολιτικοί στον φυσικό τους δικαστή, αλλά και πάλι η πολιτική τους ιδιότητα θα δημιουργήσει άλλα προβλήματα, όπως ότι ο δικαστής δέχεται πιέσεις και αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω απονομιμοποίηση της δικαιοσύνης».

Υπέρ της σύστασης Συνταγματικού Δικαστηρίου που θα στελεχώνεται από δικαστές με επίγνωση κοινωνική και ιστορική, τάχθηκε, αντίθετα, ο Ιωάννης Σαρμάς, πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σημειώνοντας ότι μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στους πολιτικούς να αναλάβουν και πάλι εξουσία, μιας και η δικαιοδοσία των Βρυξελλών έχει επεκταθεί πλέον και στο κράτος δικαίου.

Φλωρίδης: Χάλι απερίγραπτο

Στην παρέμβασή του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, στάθηκε στον νόμο περί ευθύνης υπουργών με αφορμή και την υπόθεση Τριαντόπουλου, τονίζοντας ότι αυτό που πιστεύει ο κόσμος είναι ότι το πλέγμα προστασίας των υπουργών έχει γίνει προνόμιο με προκλητικό τρόπο, σημειώνοντας πάντως ότι αρμόδια να ασκήσει δίωξη είναι η Βουλή και αυτό είναι το φίλτρο που χρειάζεται. «Από την ώρα όμως που ασκείται η δίωξη, πρέπει να αναλάβουν δικαστές», είπε ο Γιώργος Φλωρίδης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό που γινόταν με τις προκαταρκτικές επιτροπές «ήταν χάλι απερίγραπτο».

Για την απαξίωση της δικαιοσύνης, ο υπουργός επέρριψε ευθύνες σε όσους μετέχουν στο δημόσιο βίο της χώρας και το κάνουν, όπως είπε με τοξικό τρόπο, ενώ για τον εκσυγχρονισμό της υποσχέθηκε ότι σε δύο χρόνια από τώρα η εικόνα δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που βλέπουμε γιατί θα έχουν αποδώσει όλα τα μέτρα.

Τέλος, η Ειρήνη Σαρπ, πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και επίτιμη πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναφέρθηκε στον ρόλο των ανεξάρτητων αρχών, επισημαίνοντας ότι είναι πολλές και ίσως ορισμένες να μη χρειάζονται, καθώς είναι άγνωστο ποιον σκοπό εξυπηρετούν. Σημείωσε, μάλιστα, ότι κάποιες δεν έχουν επαρκή μέσα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, αν και ο απολογισμός, όπως είπε, είναι συνολικά θετικός.

Σε σχέση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, είπε ότι αφορά τον καταναλωτή, προστατεύει τις επιχειρήσεις και δίνει τη δυνατότητα για οικονομική ελευθερία και μια αγορά ανοιχτή σε όλους, που σημαίνει χαμηλότερες τιμές.

Διαβεβαίωσε, μάλιστα ότι η επιτροπή λειτουργεί ανεξάρτητα χωρίς να εξετάζει το μέγεθος των επιχειρήσεων καθώς και ότι τα πρόστιμα πηγαίνουν στην ΑΑΔΕ προς είσπραξη.