Mamellada: Από την Καλαμάτα… στα καλύτερα ντελικατέσεν της Ελλάδας

Mamellada: Από την Καλαμάτα… στα καλύτερα  ντελικατέσεν της Ελλάδας

Η Ελένη Μποζαντζή άφησε τη θορυβώδη Αθήνα και τη δουλειά της σε πολυεθνική, μετακόμισε στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα και τώρα κλείνει ξεχωριστές γεύσεις σε βαζάκια…

Τουλάχιστον αστείο θα φαινόταν στην Ελένη Μποζαντζή, αν της έλεγε κάποιος, όταν εργαζόταν πριν από χρόνια σε πολυεθνική στην Αθήνα, ότι θα μετακομίσει στην Καλαμάτα, θα αφήσει πίσω της την καρέκλα γραφείου και θα βρεθεί με ένα δικό της εργαστήριο, φτιάχνοντας τσάτνεϊ!

Βέβαια, όλα μπορούν να ανατραπούν σε μια στιγμή, όπως έγινε και με την κα  Μποζαντζή, η οποία έπειτα από μια επίσκεψη στην Καλαμάτα «κόλλησε», τα άφησε όλα πίσω και γύρισε σελίδα.

Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει τη Mamellada, παράγοντας τσάτνεϊ, ψητές ελιές φούρνου και άλλα είδη, με την κα Μποζαντζή να δηλώνει χαρούμενη και δημιουργική, αφού, όπως λέει, «πρόκειται για προϊόντα που και να μη θες, σε κάνουν δημιουργικό, σε κάνουν να θες να ανακαλύψεις νέες γεύσεις, νέες συνταγές, πώς να τις παρουσιάσεις…».

Το «Θάρρος» βρέθηκε στο εργαστήριο της Mamellada και μίλησε με την Ελένη Μποζαντζή. Είναι ένας χώρος γεμάτος πολύχρωμα βαζάκια, αφού το κάθε προϊόν έχει και το δικό του ξεχωριστό χρώμα, ενώ την ώρα που ήμασταν εκεί αναδυόταν το άρωμα της δίπλας, καθώς η κα Ελένη Καποδίστρια δημιουργούσε τις δικές της ιδιαίτερες δίπλες, τις «Δίπλες της Ελένης».

-Αρχικά πείτε μας πώς βρεθήκατε στην Καλαμάτα και τι κάνατε τα πρώτα σας χρόνια εδώ…
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, όπου σπούδασα Μάρκετινγκ. Εργαζόμουν στο διαφημιστικό κομμάτι μιας πολυεθνικής, ώσπου το 2005 βρέθηκα στην Καλαμάτα και είπα «τα παρατάω όλα και μετακομίζω». Τρελάθηκα, αφού αντιλήφθηκα ότι είναι πόλη να ζεις. Εκείνη την περίοδο ασχολιόμουν πολύ με τον αθλητισμό. Ο Λούσιος δίπλα για ράφτινκ, ο Ταΰγετος, μπορούσα να κάνω ποδήλατο. Γενικά εδώ σκέφτηκα ότι μπορώ να κάνω τα πάντα. Μια ήρεμη πόλη, ζωντανή… Ε, τα παραπάνω ήταν αρκετά νομίζω για να πάρω την απόφαση.

Αφού, λοιπόν, τότε δεν είχα και δουλειά, ξεκίνησα με αυτό που ήξερα. Έβγαλα μια διαφημιστική εφημερίδα, την Μπρίζα. Μου άρεσε πολύ ως δουλειά. Βέβαια, είχε δυσκολίες, αφού όταν δεν είσαι στον τόπο σου, είναι πολύ διαφορετικά. Είχαμε κάνει μια ωραία ομάδα, περνούσαμε ωραία, αλλά όπως τα περισσότερα έντυπα, δεν άντεξε στην κρίση και κάπου το 2011 η εφημερίδα σταμάτησε να κυκλοφορεί.

-Οι σάλτσες πώς προέκυψαν και τι είναι η τσάτνεϊ;
Ο άντρας μου, Γιάννης Καποδίστριας, έφτιαχνε πολύ ωραίες σάλτσες στο σπίτι, ειδικά μία με πιπεριά. Όποιος φίλος μας τη δοκίμαζε, του ζητούσε να του φτιάξει για το σπίτι. Αυτή η σάλτσα λέγεται τσάτνεϊ. Είναι λίγο περίεργη ως γεύση. Είναι ο τρόπος συντήρησης των φρούτων και των λαχανικών που έχουν οι Ινδοί και οι Άγγλοι. Επειδή τρώνε πολύ μπαχαρικό, έχει μέσα και ξύδι και ζάχαρη και μπαχαρικά και, φυσικά, τα φρούτα και τα λαχανικά. Η πιπεριά που ανέφερα στην αρχή έχει τσίλι, ξύδι, πιπεριά και ζάχαρη.

Αυτές οι σάλτσες πάνε καταπληκτικά με τα τυριά και τα αλλαντικά, αλλά και μέσα στο φαγητό, δίνοντας γεύση. Για παράδειγμα, αν κάποιος προσθέσει μια κουταλιά καπνιστής πιπεριάς σε μακαρόνια με κιμά θα τρελαθεί από το αποτέλεσμα ή αν μια κουταλιά της τσάτνεϊ πορτοκάλι μπει σε ένα τοστ. Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα για το πού πάνε αυτές οι σάλτσες.

-Η συνέχεια ποια ήταν;
Έχω μια φίλη που έχει το εργαστήριο «Αμαλία». Μου είπε, λοιπόν, ότι θα συμμετείχε στην έκθεση Άρτος – Οίνος, ενώ με προέτρεψε να βάλουμε το προϊόν μου. Τότε, εκτός από τους φίλους μας που ήξεραν τη συγκεκριμένη σάλτσα, μας έκανε εντύπωση ότι ερχόταν κόσμος και ζητούσε να την αγοράσει ξανά. Έτσι, με ένα φίλο μου ανοίξαμε την «Ευμάρεια», αλλά ταυτόχρονα με τον άντρα μου δουλεύαμε τις σάλτσες, κάναμε πειράματα και προσθέταμε γεύσεις, δημιουργώντας λίγα βαζάκια, αφού δεν ξέραμε πώς θα πάει.

Αφού αποχώρησα από την «Ευμάρεια», σκεφτήκαμε ότι «ωραία, λέμε εμείς και οι φίλοι μας ότι είναι ωραίο το προϊόν, αλλά τελικά είναι;». Έτσι αποφασίσαμε να συμμετέχουμε σε διαγωνισμούς γεύσης, για να είμαστε σίγουροι ότι αρέσει.

Το 2019, λοιπόν, στείλαμε την πιπεριά στο Great Taste, ένα διεθνή διαγωνισμό που διεξάγεται στην Αγγλία. Θεωρείται από τους πιο δύσκολους διαγωνισμούς γεύσης. Τότε βαθμολογηθήκαμε με ένα αστέρι, που σημαίνει «απλά απολαυστικό».

Κάπου εκεί αποφασίσαμε να στήσουμε τη Mamellada. Προσθέσαμε γεύσεις και το 2019, μέσα στον κορωνοϊό, δημιουργήσαμε το εργαστήριό μας. Σε αυτό είναι ο άνδρας μου Γιάννης και η μητέρα του Ελένη. Τότε πειραματιστήκαμε ακόμα περισσότερο, φτιάξαμε αρκετές συνταγές με influencers και συνεχίζουμε.

-Πείτε μας για τα προϊόντα σας;
Έχουμε 6 γεύσεις τσάτνεϊ, που είναι πιπεριά, καπνιστή πιπεριά, πορτοκάλι, μήλο, κρεμμύδι και ντομάτα, με την ντομάτα και την πιπεριά να είναι οι περισσότερο αγαπημένες του κόσμου. Οι άλλες γεύσεις είναι λίγο πιο ιδιαίτερες. Αυτοί στους οποίους αρέσει το μπέργκερ προτιμούν το κρεμμύδι, ενώ το πορτοκάλι πάει πολύ στο μαγείρεμα και αρέσει πολύ στους σεφ.

Άλλα προϊόντα μας είναι η Fragorita, που είναι χυμός φραγκόσυκου. Εκεί συνεργαστήκαμε με τον Γιώργο Μπλέκο, ο οποίος είχε ήδη τον εξοπλισμό. Είναι ένα δύσκολο προϊόν με μεγάλα κοστολόγια.

Στη συνέχεια φτιάξαμε ψητές ελιές φούρνου, όπου πήραμε καινοτομία στη Sial. Αυτό το προϊόν το δημιουργήσαμε σε συνεργασία με την Ιουλία Ξηρογιάννη και την Greenland, διότι έχουν εκπληκτικές ελιές. Θεωρώ ότι η ψητή ελιά είναι ένα απίθανό σνακ, ενώ το έχουμε και με προσθήκη τσίλι, αλλά και με σκόρδο-κρεμμύδι. Μάλιστα, κάποια μαγαζιά στην πόλη το σέρβιραν μαζί με το ποτό.

Έπειτα προσθέσαμε τις δίπλες και άλλα εποχιακά, όπως αυτή τη στιγμή έχουμε τσουρέκια. Κι αυτό, γιατί έρχονταν και ζητούσαν δίπλες. Η κα Ελένη έχει πολύ μεγάλη εμπειρία σε αυτές. Μας ζητούσαν φίλοι δίπλες για γάμους και βαπτίσια, οπότε σκεφτήκαμε «αφού ζητάνε αυτοί, ας προσθέσουμε κι αυτό το προϊόν», που είναι «Οι δίπλες της Ελένης».

Γενικά, οι κωδικοί μας φτάνουν μέχρι και τους 20 ανά περίοδο, ενώ έχουμε καταφέρει σε επίπεδο διακρίσεων να αποσπάσουμε τρία Great Taste και ένα Specialist Awards. Δηλαδή, στις έξι μας γεύσεις, έχουμε τέσσερα βραβεία συν μια καινοτομία.

-Πού βρίσκει κάποιος τα προϊόντα σας;
Εκτός από το εργαστήριο, όπου λειτουργεί και το κατάστημα, έχουμε επιλέξει να δουλεύουμε με διανομείς. Θεωρώ ότι ο καθένας είναι ειδικός στον τομέα του. Οπότε το να βγω έξω να πουλήσω και μετά να επιστρέψω στην παραγωγή κ.λπ., είναι δύσκολο και χρονοβόρο.

Πέραν της Πελοποννήσου, τα προϊόντα μας είναι σε ντελικαντέσεν της Αθήνας, της Εύβοιας της Θεσσαλονίκης. Επίσης, υπάρχει μια μικρή διανομή προς το εξωτερικό, καθώς είμαστε και σε κάποιες πλατφόρμες του εξωτερικού σαν το amazon, αλλά είναι για χονδρική πώληση.

-Μας μιλήσατε για εκθέσεις αλλά και συνεργασίες, πόσο σημαντικά τα θεωρείτε αυτά;
Θεωρώ τη συμμετοχή σε μια καλή έκθεση κάτι πολύ σημαντικό. Όσο μπορούμε, κυνηγάμε τις εκθέσεις, ενώ θεωρώ ότι είναι σημαντικό και το Messinia Forum. Εκεί ήρθαμε σε επαφή και με άλλον κόσμο που γνώρισε τα προϊόντα μας.
Όσο για τις συνεργασίες, είναι πολύτιμες. Δε γίνεται κάποιος να τα κάνει όλα, οπότε ο καθένας στον τομέα του και μετά όλοι μαζί για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση


Mamellada
Βασ. Κωνσταντίνου 35, Καλαμάτα
www.mamellada.gr