Εγκρίθηκε με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, η οριστική οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου του οικισμού Καστάνιας στο Λεύκτρο του Δήμου Δυτικής Μάνης.
Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του υπουργείου, στόχος είναι η αποτελεσματικότερη προστασία του.
Επέκταση ορίων
Την ανα-οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Καστάνιας είχε ζητήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, προκειμένου να συμπεριληφθεί και ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου.
Συγκεκριμένα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας είχε προχωρήσει τις διαδικασίες για διόρθωση – επέκταση των αρχικών προτεινόμενων ορίων του αρχαιολογικού χώρου της Καστάνιας. Ειδικότερα, ο οικισμός της Καστάνιας Λεύκτρου του Δήμου Δυτικής Μάνης έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος και οριοθετήθηκε προσωρινώς δυνάμει του ΦΕΚ 12/ΑΑΠ/20.01.2009. Τώρα, με την εν λόγω απόφαση, η οριοθέτηση οριστικοποιήθηκε.
Από τους πιο σημαντικούς οικισμούς
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας προώθησε την ανα-οριοθέτηση/ οριστική οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου, προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτόν ο βυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου (13ου- 14ου αιώνα) με τα κατάλοιπα κτισμάτων περιμετρικά, καθώς και η περιοχή νοτίως του οικισμού, στην οποία, ύστερα από σχετική γνωμοδότηση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Δυτικής Ελλάδος- Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου, περιλαμβάνονται αλώνια, τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικές παραδοσιακές κατασκευές της υπαίθρου.
Για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, προηγήθηκαν σύμφωνη γνώμη της Κοινότητας και ομόφωνη γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Μάνης.
Στο ορεινό χωριό της Καστάνιας υπάρχει ένα μεγάλος αριθμός σωζόμενων βυζαντινών εκκλησιών (10 συνολικά) με αγιογραφικό υλικό υψηλής ποιότητας, ενώ είναι ένας από τους σημαντικότερους οικισμούς της ευρύτερης περιοχής. Η σπουδαιότερη και η παλαιότερη εκκλησία του χωριού είναι ο Άγιος Πέτρος, ενώ ο Άγιος Γεώργιος βρίσκεται στην είσοδο. Ο μεγαλύτερος ναός του οικισμού είναι η Κοίμηση, στο μέσο της κεντρικής πλατείας, που χτίσθηκε το 13ο αιώνα.