Δέσμευση Λαμπρόπουλου για Αστυνομικό Μέγαρο στα καταπατημένα της Αγίας Τριάδας
Στο Δημαρχείο Καλαμάτας βρέθηκε χθες ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Λαμπρόπουλος. Συνοδευμένος από το γενικό επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας, αντιστράτηγο Παναγιώτη Πούπουζα, τον προϊστάμενο Διαχειριστικής-Τεχνικής Υποστήριξης και Πληροφορικής Α.Ε.Α., υποστράτηγο Σωτήρη Νικολακόπουλο, το γενικό περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή Πελοποννήσου, υποστράτηγο Ηλία Αξιοτόπουλο και το διευθυντή Αστυνομίας Μεσσηνίας Θανάση Χριστόπουλο, ενημερώθηκε σε ανοιχτή σύσκεψη για τα προβλήματα παραβατικότητας που μαστίζουν την περιοχή.
Να σημειωθεί ότι παρόντες στη σύσκεψη ήταν και ιδιοκτήτες οικοπέδων της Αγίας Τριάδας, τα οποία έχουν καταπατηθεί εδώ και δεκαετίες από Ρομά, ζητώντας για ακόμα μια φορά λύση.
Τα προβλήματα
Ξεκινώντας ο δήμαρχος Καλαμάτας σχολίασε ότι είναι σημαντική η εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας για την ανάπτυξη μιας περιοχής και αρχικά έθεσε το αίτημα στελέχωσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας. Όπως υποστήριξε, όταν ήταν σωστή, τα πράγματα στην περιοχή ήταν εξαιρετικά.
Έπειτα έθεσε το ζήτημα του Ενιαίου Συντονιστικού, εκτιμώντας πως μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο, για να προσθέσει ότι υπάρχει η διάθεση εκ μέρους του Δήμου αυτό να μεταφερθεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας και να δαπανήσει χρήματα για κάμερες.
Κλείνοντας ο κ. Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα της Αγίας Τριάδας. Όπως είπε, είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί την πόλη τουλάχιστον τα τελευταία 35 χρόνια.
Ο συνοικισμός των Ρομά στην περιοχή, ανέφερε, είναι ένα τεράστιο ζήτημα, με το Δήμο Καλαμάτας κάποτε να δίνει οικόπεδα σε ιδιοκτήτες, οι οποίοι όμως «ποτέ δεν μπόρεσαν να πάνε εκεί να μαζέψουν τις ελιές τους».
Εκτίμησε δε, ότι με τις κινήσεις για δημιουργία Αστυνομικού Μεγάρου στο σημείο, σε συνδυασμό με αυτά που έχει κάνει ο Δήμος για να αδειοδοτηθεί η Μπιρμπίτα και να κατασκευαστεί ένας οικισμός, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί όσοι μένουν στα επίμαχα οικόπεδα της Αγίας Τριάδας, θα λυθεί το πρόβλημα.
Σε εκείνο το σημείο ο δήμαρχος Καλαμάτας τόνισε την αδιαφορία της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης Φτώχειας, η οποία εδώ και 6 μήνες δε συνεδριάζει και έτσι η επιτροπή δε δίνει την αρχική έγκριση χωροθέτησης, με το Δήμο να κινδυνεύει να χάσει το χρηματοδοτικό εργαλείο, καθώς λήγει στο τέλος του έτους.
Ολοκληρώνοντας ο κ. Βασιλόπουλος δήλωσε σίγουρος ότι ο κ. Λαμπρόπουλος θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του προκειμένου τα παραπάνω προβλήματα να λυθούν, ενώ ευχαρίστησε τους βουλευτές Μίλτο Χρυσομάλλη και Περικλή Μαντά, καθώς και τους στρατηγούς, που ήταν παρόντες στην επίσκεψη.

Οι ανακοινώσεις και δεσμεύσεις
Ο υφυπουργός κ. Λαμπρόπουλος, αφού δήλωσε χαρούμενος για την παρουσία του στο Δημαρχείο, τόνισε ότι όλοι μαζί θα πρέπει να βάλουν το λιθαράκι τους για το κοινό καλό.
Μιλώντας για τα ζητήματα που του έθεσε ο δήμαρχος, είπε ότι η ασφάλεια είναι το μεγαλύτερο αγαθό για τον πολίτη και προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά βήματα, με την Αστυνομία να αναδιοργανώνεται και τις προσπάθειες να έχουν ως στόχο τη μείωση της εγκληματικότητας και την πάταξη της παραβατικότητας όσο το δυνατόν περισσότερο.
Ο κ. Λαμπρόπουλος μίλησε για την αυστηροποίηση των ποινών, που έχει καθοριστική σημασία, αλλά και τη Δικαστική Αστυνομία, καθώς με τη λειτουργία της ελευθερώνονται πολλοί αστυνομικοί, που πλέον δε θα είναι στα δικαστήρια, αλλά θα εκτελούν την αποστολή τους, η οποία είναι να διώκουν το έγκλημα.
Επίσης, υποστήριξε ότι με το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και αφορά στην τηλεδιάσκεψη πολλές ανακριτικές πράξεις δε θα απαιτούν τη μεταφορά των κρατουμένων από τα σωφρονιστικά καταστήματα στα δικαστήρια. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι το 2024 έγιναν 55.000 μεταγωγές και απασχολήθηκαν 35.000 αστυνομικοί. Έτσι, όταν ξεκινήσει η τηλεδιάσκεψη, πολλοί αστυνομικοί θα ελευθερωθούν και θα διατεθούν στην υπηρεσία.
Ειδικότερα για τη Μεσσηνία, ο κ. Λαμπρόπουλος είπε ότι έπειτα από κινήσεις που έγιναν, τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται στο νομό μια πολύ δυνατή ΟΠΚΕ, με αστυνομικούς που έχουν έρθει ακόμα και από τη Μακεδονία. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «κάνουν χρυσή δουλειά» μαζί με τις δυνάμεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, που «παρά τις ελλείψεις κάνουν άριστα τη δουλειά τους».
Μιλώντας με αριθμούς, είπε ότι το σύνολο των συλλήψεων από 1ηΜαρτίου έως 13 Απριλίου ανήλθε σε 272, εκ των οποίων οι 81 Ρομά. Πρόσθεσε δε, ότι με μεταθέσεις, κυρίως έκτακτες, θα ενισχυθούν οι δυνάμεις στο νομό, ενώ τόνισε ότι θα ενισχυθεί η ΟΠΚΕ της Τριφυλίας.
Σχετικά με τις αποσπάσεις αστυνομικών εκτός Μεσσηνίας, έκανε γνωστό ότι σταδιακά θα μειωθούν, ενώ ανακοίνωσε ότι από τις 25 Απριλίου έως τις 23 Οκτωβρίου για την κάλυψη των αναγκών του αεροδρομίου, και όχι μόνο, θα δοθούν 50 δόκιμοι αστυνομικοί.
Στη συνέχεια χαρακτήρισε σημαντικό για την πρόληψη και την ασφάλεια το Ενιαίο Συντονιστικό και, μάλιστα, έδωσε συγχαρητήρια στο δήμαρχο Καλαμάτας, αφού είναι ο πρώτος Δήμος, και ακολουθεί η Μεσσήνη, σε όλη την Ελλάδα εκτός Αττικής που λειτουργεί το συγκεκριμένο Κέντρο και έχουν τοποθετηθεί κάμερες.
Επίσης, έκανε γνωστό ότι προχωρά μνημόνιο συνεργασίας υπουργείου και Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει η εικόνα από τις κάμερες να παρακολουθείται από την Αστυνομική Διεύθυνση.
Στις 31 Μαρτίου δε, επισκέφθηκε την περιοχή κλιμάκιο του Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ., κι αφού εκπόνησε μελέτη, κατέληξε ότι χρειάζονται κάμερες σε 130 σημεία, εκ των οποίων 113 στην Καλαμάτα και 17 στη Μεσσήνη.
Ο κ. Λαμπρόπουλος τόνισε ότι το κόστος για αυτές τις κάμερες θα καλυφθεί από τους Δήμους, ενώ έπειτα από συνάντηση που είχε με τον κ. Αναστασόπουλο, τέθηκε η πρόταση να υπάρξει χρηματοδότηση για κάμερες και σε κάποιο οδικό δίκτυο, προσθέτοντας ότι αν κάποιος άλλος Δήμος θέλει να συμμετάσχει, είναι εφικτό.
Για το Αστυνομικό Μέγαρο στην Καλαμάτα, ο υφυπουργός ανέφερε ότι υπάρχει απόφαση του υπουργείου, με την οποία συμφωνεί και το Αρχηγείο, για ανέγερσή του στην Αγία Τριάδα. Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι στις 8 Απριλίου υπεγράφη από το πρόεδρο της ΔΥΠΑ η παραχώρηση των οικοπέδων και η αποδοχή από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας, για να συμπληρώσει ότι έχει ήδη ανατεθεί σε τεχνικό γραφείο της Καλαμάτας η σύνταξη του τοπογραφικού.
Σε ό,τι αφορά το νέο Αστυνομικό Μέγαρο, να υπενθυμίσουμε ότι πρώτη φορά ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2022 από τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, κατά την επίσκεψή του στο Δημαρχείο Καλαμάτας, ενώ το επανέλαβε τον Ιούλιο του 2024 ο νυν υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πάλι από το γραφείο του δημάρχου Καλαμάτας. Τώρα είναι η τρίτη φορά που ακούγεται στο γραφείο του δημάρχου, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και με γενικόλογες ανακοινώσεις.
Για τη μετεγκατάσταση των Ρομά, ο κ. Λαμπρόπουλος παρατήρησε ότι και ο ίδιος επικοινώνησε με το γενικό γραμματέα Καταπολέμησης Φτώχειας και του υποσχέθηκε ότι μετά το Πάσχα θα γίνει η τελική συνεδρίαση της επιτροπής για την έγκριση χωροθέτησης.
Κλείνοντας ο κ. Λαμπρόπουλος αναφέρθηκε στην επανένταξη των αποφυλακισμένων και τη σημασία που έχει, ενώ μίλησε για την ΕΠΑΝΟΔΟ που ασχολείται αποκλειστικά με αυτό το θέμα και ζήτησε να υπάρξει συνεργασία της με το Δήμο, αλλά και την Περιφέρεια, προκειμένου να παρθούν πρωτοβουλίες απορρόφησης των εν λόγω ατόμων.

Προς τους ιδιοκτήτες και τους κατοίκους της Αγίας Τριάδας
Απευθυνόμενος ο κ. Λαμπρόπουλος στους κατοίκους και ιδιοκτήτες της Αγίας Τριάδας, που να σημειωθεί ότι βρίσκονταν στη σύσκεψη και τους δόθηκε ο λόγος, αφού τους είπε ότι αντιλαμβάνεται τον πόνο τους, τους διαβεβαίωσε ότι και ο Δήμος και η κυβέρνηση επιθυμούν να βρεθεί λύση. Πρόσθεσε δε, ότι ξεκίνησε τώρα η διαδικασία και το Αστυνομικό Μέγαρο θα στηθεί στη συγκεκριμένη περιοχή. Το βασικότερο, όμως, ήταν οι υπογραφές από τη ΔΥΠΑ που έλαβε και ήδη συναντήθηκε στο γραφείο του με τους αρμοδίους που θα αναλάβουν τις μελέτες και την κατασκευή του Μεγάρου.
Επίσης, τους ενημέρωσε ότι πιέζει και τον αρμόδιο γενικό γραμματέα, για να εγκρίνει τη μελέτη του Δήμου και να υπάρξει μετεγκατάσταση, αφού, σύμφωνα με τις συμβάσεις του ΟΗΕ, δε γίνεται οι Ρομά να φύγουν αν δεν τους έχει εξασφαλιστεί χώρος.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση