Η ΚΟΡΝΙΖΑ. Η κορνίζα είναι μια κατασκευή που ουσιαστικά περικλείει μια εικόνα, με σκοπό να ενισχύσει το περιεχόμενό της, να την αναδείξει, αλλά και να την προστατεύσει από τις φθορές. Το συνηθέστερο σχήμα της είναι τετράγωνο ή γενικότερα το παραλληλόγραμμο, όμως τα τελευταία χρόνια υπάρχει τάση για διαφορετικά και εξεζητημένα σχέδια.
Η κορνίζα, λοιπόν, επιτελεί λειτουργικό ρόλο και, επομένως, είναι βασικό να αναδεικνύει όσο το δυνατόν καλύτερα την ίδια την εικόνα, κι αυτό επιτυγχάνεται όταν έχει τοποθετηθεί το σωστό μέγεθος.
Αυτό ίσχυε από τις πρώτες κορνίζες ακόμα, που ως αρχιτεκτονικές και καλλιτεχνικές παρεμβάσεις πλαισίωναν και εμπλούτιζαν την εικόνα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, όσων είχαν την οικονομική δυνατότητα και τις ανάλογες απαιτήσεις. Χρησιμοποιούσαν πλαίσια από πολύτιμους λίθους, μέταλλα και ξύλο για να δώσουν περισσότερη έμφαση και μπορούμε να πούμε πως λειτουργούσαν ως διαχωριστικό μεταξύ του διακόσμου και της εικόνας.
ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ. Πριν από μέρες βρισκόμουν σε μια ταβέρνα και το μάτι μου έπεσε σε μια απλή κορνίζα, χωρίς αρχιτεκτονικές και καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, «διάκοσμο» δηλαδή, σε μια γωνιά ενός τοίχου της. Η κορνίζα είχε ένα γνωστό πρόσωπο σε όλους μας εδώ στη Μεσσηνία και κάποια κείμενα. Πλησίασα πιο κοντά να δω καλύτερα (είμαι και μεγάλος άνθρωπος, να ξέρετε).
Είδα, διάβασα και ρώτησα τον ταβερνιάρη τι διαβάζω. Ο ταβερνιάρης μού είπε: «Τις συμβουλές ενός πατέρα στα παιδιά του».
Μου άρεσαν. Πολύ θα ήθελα να τις ακολουθήσει και το δικό μου παιδί. Του τις έστειλα. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που τις μεταφέρω και σε σας, αγαπητοί μου αναγνώστες, μήπως σας αρέσουν και τις μεταφέρετε κι εσείς στα δικά σας παιδιά.
Γι’ αυτό διαβάστε:
-Δεν υπάρχουν εύκολα και δύσκολα, υπάρχουν μόνο γνωστά και άγνωστα
-Να μη στενοχωριέστε για αυτά που γίνονται, καθώς και για αυτά που δε γίνονται
-Εάν κάποιος σας εξαπατήσει, να αντιδράσετε, αλλά να μη στενοχωρηθείτε, να ευχαριστείτε το Θεό που δε σας έκανε απατεώνα ή αχάριστο σαν εκείνον
-Όταν έχετε κάτι σημαντικό και δύσκολο να κάνετε, άπαξ και το αποφασίσετε, να είστε από τσιμέντο, να μην κουνήσετε ρούπι
-Να έχετε την κατάρα μου αν χαιρετήσετε ποτέ κάποιον συνεργάτη σας καθιστοί
-Να μη μαλώνετε γιατί, άμα πεθάνω αύριο, θα έχετε τύψεις και δε θέλω να δυστυχήσετε
-Το καλό όνομα θέλει πολλά χρόνια για να γίνει και μια στιγμή για να χαλάσει
-Να είστε επιφυλακτικοί όπου ακούτε πολλά μπράβο και να ελέγχετε πάντα τα πολύ καλά. Είναι φυσικό κάποιος να πιστέψει αυτό που θέλει να ακούσει κι εκεί είναι που την πατάνε οι περισσότεροι.
-Όποιος έχει πόρους και μπορεί να ονειρεύεται, οφείλει να δημιουργεί.
Το γνωστό πρόσωπο στην κορνίζα ήταν ο Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, που ξεκουράζεται εκεί στους λόφους της Πύλου, ατενίζοντας το δημιούργημά του, που έκανε γνωστή τη Μεσσηνία, έτσι ή αλλιώς, στα πέρατα του κόσμου.
Εύχομαι αυτές οι συμβουλές του να μην έχουν μείνει σε μια κορνίζα.
Πολλά λεφτά δε θα κάνουμε, θα κάνουμε όμως σωστούς ανθρώπους.
Μιλάμε πάλι…
Του Κώστα Δεληγιάννη