Η τέταρτη κατά σειρά παράταση εγκρίθηκε για το μεγάλο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας του Παμίσου με απόφαση του γενικού γραμματέα Υποδομών, σημειώνοντας έτσι σημαντική καθυστέρηση.
Το έργο αφορά στην εκπόνηση αντιπλημμυρικής μελέτης του ποταμού από το Φράγμα Άρι, τη Μεσσήνη στις εκβολές στη θάλασσα, όπως και μελέτες περιβαλλοντικής αξιοποίησης εκβολών και παρόχθιας ζώνης μέχρι την είσοδο της Μεσσήνης, καθώς και της εκβολής στο Κουλντούκι στην Μπούκα Μεσσήνης.
Η σύμβαση ανάθεσης της μελέτης από τη Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών Εγγειοβελτιωτικών Έργων του υπουργείου Υποδομών υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2018 με τα συμπράττοντα γραφεία μελετών Α.Δ.Κ. Αρώνης – Δρέττας – Καρλαύτης Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε. και Αρχιτεκτονική Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης Π. Γραμματόπουλος – Χρ. Πανουσάκης & Συνεργάτες και είχε αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης τους 24 μήνες.
Η παράταση τώρα που εγκρίθηκε είναι μέχρι 27 Μαρτίου 2026 και το έργο είχε αρχικό προϋπολογισμό 3.000.000 ευρώ.
Το έργο
H μελέτη αφορά στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που απαιτούνται και διευθέτησης στην ευρύτερη υδρολογική λεκάνη του ποταμού Παμίσου. Στη μελέτη περιλαμβάνονται ο κάτω ρους του ποταμού Παμίσου, το ρέμα Μπούκας και τα συμβάλλοντα σε αυτό ρέματα, δυτικά του Παμίσου, τα οποία λειτουργούν ως αποστραγγιστικές/αντιπλημμυρικές τάφροι του κάμπου Μεσσήνης, καθώς και το τμήμα του ρέματος Άρι που διέρχεται ανατολικά του διεθνούς αεροδρομίου της Καλαμάτας.
Για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής έχουν κατασκευαστεί κατά διαστήματα διάφορα εγγειοβελτιωτικά έργα, τα οποία όμως δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα από τις πλημμύρες, με αποτέλεσμα να πλήττονται οι παρόχθιες πεδινές περιοχές τόσο της άνω όσο και της κάτω Μεσσηνίας. Ιδιαίτερα υποφέρουν οι περιοχές του Δήμου Μεσσήνης.
Ο υφιστάμενος κυματοθραύστης για την προστασία της εκβολής του ποταμού Παμίσου δεν έχει ικανοποιητική λειτουργία. Παρατηρείται σημαντική συσσώρευση φερτών που δυσχεραίνουν την εκβολή.
Ανάλογο πρόβλημα παρατηρείται δυτικά της εκβολής του ποταμού Παμίσου, στην περιοχή Κουλντούκι Μπούκας, όπου εκβάλλει το ρέμα Μπούκας.
Επίσης, το Διεθνές Αεροδρόμιο Καλαμάτας βρίσκεται μεταξύ του ποταμού Πάμισου και του ρέματος Άρι. Το αεροδρόμιο έχει απειληθεί στο παρελθόν από πλημμυρικά φαινόμενα και το 2006 σημειώθηκε κατάκλυση τμήματος αυτού.
Η αντιμετώπιση του πλημμυρικού προβλήματος, σε συνδυασμό με έργα περιβαλλοντικής προστασίας και ανάδειξης της περιοχής των εκβολών του Παμίσου, θα συμβάλει θετικά στη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής.
Προστασία
Σκοπός της μελέτης είναι ο προσδιορισμός των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας του ποταμού Παμίσου στην περιοχή φράγμα Άρι – Μεσσήνη – εκβολές στη θάλασσα και του ρέματος Άρι ανατολικά του αεροδρομίου Καλαμάτας, σε συνδυασμό με έργα περιβαλλοντικής ανάδειξης και αξιοποίησης της περιοχής των εκβολών του π. κατάκλυση και της παρόχθιας ζώνης, καθώς και της εκβολής στο Κουλντούκι Μπούκας Μεσσήνης, ώστε να μειωθεί ο πλημμυρικός κίνδυνος και να υποβοηθηθεί η ανάπτυξη της περιοχής.
Οι μελέτες που θα συνταχθούν εξασφαλίζουν:
-Τη διευθέτηση του ποταμού κατάκλυση από το φράγμα Άρι μέχρι τις εκβολές του στη θάλασσα σε μήκος 9 χλμ. περίπου
-Τη διευθέτηση του ρέματος Μπούκας και των συμβαλλόντων ρεμάτων, μήκους 10 χλμ. περίπου
-Τη διευθέτηση του ρέματος Άρι από τη γέφυρα προς τον οικισμό Αίπειας μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο 18 (Μεσσήνη-Θουρία), μήκους 5 χλμ. περίπου
-Την οριοθέτηση των τμημάτων αυτών
-Τον έλεγχο τόσο της υφιστάμενης λειτουργίας του φράγματος Άρι επί του π. Παμίσου και του ρόλου του στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής όσο και της κατασκευής του φράγματος. Επίσης, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων στο φράγμα θα συνταχθεί εγχειρίδιο συντήρησης και λειτουργίας
-Την αντιπλημμυρική προστασία του αεροδρομίου
-Την περιβαλλοντική ανάδειξη και αξιοποίηση της περιοχής των εκβολών του Παμίσου ποταμού και της παρόχθιας ζώνης από τις εκβολές μέχρι την περιοχή της γέφυρας Καλαμάτας – Μεσσήνης, δηλαδή σε μήκος 3,5 περίπου χλμ., καθώς και περιοχής της εκβολής του αντιπλημμυρικού αύλακα στο Κουλντούκι Μπούκας Μεσσήνης
-Τη βελτίωση του υφιστάμενου κυματοθραύστη για την προστασία της εκβολής του π. Παμίσου
-Την κατασκευή πεζογέφυρας στον π. Πάμισο που θα συνδέει τη δυτική όχθη της Καλαμάτας με την ανατολική όχθη της Μεσσήνης».
Παραδόθηκε το α΄ στάδιο
Το 2020 παραδόθηκαν οι εξής μελέτες: Υδρολογική, Τοπογραφική, Προκαταρκτική Έρευνα Χώρων Ανάπλασης, Κυματική Μελέτη, Ακτομηχανική, Γεωλογική και Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, ο υπολειπόμενος απαιτούμενος καθαρός χρόνος, για την ολοκλήρωση του αντικειμένου της σύμβασης, είναι 6 μήνες για την εκπόνηση των μελετών του 2ου σταδίου και 4 μήνες για την εκπόνηση των μελετών του 3ου και τελευταίου σταδίου. Συμπεριλαμβανομένου του χρόνου έγκρισης των μελετών, ο χρόνος αυτός προσαυξάνεται κατά 3 μήνες, ήτοι συνολικά 13 μήνες.
Κρίνεται, λοιπόν, απαραίτητη η χορήγηση της παράτασης (χωρίς υπαιτιότητα του αναδόχου) προκειμένου να ολοκληρωθεί το αντικείμενο της σύμβασης.
Της Βίκυς Βετουλάκη