Ο Πάνος Τριβυζάς μιλά στο «Θάρρος» για την Καλαμάτα και τον αθλητικό τουρισμό

Ο Πάνος Τριβυζάς μιλά στο «Θάρρος» για την Καλαμάτα και τον αθλητικό τουρισμό

Έχοντας πολύ πρόσφατα αφήσει πίσω του μια γεμάτη καριέρα πρωταθλητισμού στο στίβο, με πολυεπίπεδες εμπειρίες, ο διεθνής Έλληνας σπρίντερ, Πάνος Τριβυζάς, έχει αποφασίσει να παραμείνει στο χώρο που αγαπάει, προσφέροντας με τις γνώσεις και τα βιώματά του τόσο στους νεότερους συναθλητές του όσο και στην ανάπτυξη του αθλήματος. Η συνεργασία με τον ΓΣ Ακρίτας 2016 και τον πρόεδρο Πέτρο Παπαδόπουλο άνοιξε ένα πεδίο δράσης στην Καλαμάτα και αυτές τις μέρες βρίσκεται πάλι στην πόλη μας με αφορμή το 3ο Messinia Forum, το οποίο διεξάγεται 4-6 Απριλίου στο Μέγαρο Χορού με είσοδο ελεύθερη, και «φιλοδοξεί να αναδείξει την Καλαμάτα και το νομό μας ως κορυφαίο τουριστικό προορισμό και κέντρο επιχειρηματικής ανάπτυξης».

Ο αθλοτουρισμός είναι μια διάσταση αυτής της προσπάθειας που έχει πολυσυζητηθεί εδώ και δεκαετίες ως εκπληκτική δυνατότητα για την περιοχή μας, αλλά για την ώρα εξακολουθεί να παραμένει σε εμβρυακό στάδιο. Το 2022 και το 2023 με πρωτοποριακούς αγώνες επί κοντώ στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας και από πέρυσι με μια επίσης διεθνή γιορτινή αθλητική συνάντηση, αλλά στο άλμα εις μήκος, εκεί στην καρδιά της πόλης, ο Πέτρος Παπαδόπουλος και ο Ακρίτας με την υποστήριξη των τοπικών φορέων και ιδιωτών χορηγών καλλιεργούν μια καλή προσπάθεια προς την κατεύθυνση της εξωστρέφειας και της προβολής της περιοχής μας μέσω του αθλητισμού.

Ο Πάνος Τριβυζάς μπήκε με εκατέρωθεν ενθουσιασμό στην… εξίσωση από πέρυσι και είναι βασικός συντελεστής που το επόμενο μίτινγκ θα είναι ακόμη πιο αναβαθμισμένο, με βλέψεις κορυφής! Την Παρασκευή 30 Μαΐου θα διεξαχθεί το «Street Long Jump», αφιερωμένο πάλι στον Λούη Τσάτουμα, τον Μεσσήνιο πρωταθλητή και νυν προπονητή του Ακρίτα, ο οποίος ακόμα στερεί από τον αθλητή-φαινόμενο Μίλτο Τεντόγλου τη χαρά του πανελλήνιου ρεκόρ στο μήκος (το κατέχει ο Τσάτουμας με 8,66 μ.).

Υψηλού επιπέδου αθλητές, κόσμος στην Καλαμάτα και παιδιά στον αθλητισμό
Μιλώντας σχετικά στο «Θ» ο Πάνος Τριβυζάς, «το ψηλό παιδί» που ξεχώρισε στο περυσινό μίτινγκ με το κέφι και το διαρκές χαμόγελό του, ανέφερε: «Θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας ένα τεράστιο “ευχαριστώ” στον κ. Πέτρο Παπαδόπουλο και τον Λούη Τσάτουμα, τους διοργανωτές του μίτινγκ “Tsatoumas Street Long Jump”. Πέρυσι τέτοιο καιρό με πήραν τηλέφωνο και ζήτησαν τη βοήθειά μου, τόσο στο οργανωτικό όσο και για να φέρω αθλητές, γιατί έχω πάρα πολύ καλές σχέσεις με μάνατζερ, με ομοσπονδίες, και μπορούμε να φέρουμε πολύ υψηλού επιπέδου αθλητές. Μου έδωσαν αυτή την ευκαιρία και πραγματικά από την πρώτη στιγμή που με προσέγγισαν αφοσιώθηκα για να πάει ο αγώνας πάρα πολύ καλά. Πέρυσι το μίτινγκ ήταν στην κατηγορία bronze (C) της World Athletics (σ.σ. της διεθνούς Ομοσπονδίας), πήγε πάρα πολύ καλά, και από επιδόσεις και από οργάνωση, και ακούσαμε πάρα πολύ καλά λόγια. Φέτος είπαμε να το κάνουμε κατηγορία Silver (Β), κι αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι αλλάζει και επίπεδο για το τι αθλητές θα φέρουμε. Θα δείτε αθλητές οι οποίοι έχουν συμμετάσχει σε Ολυμπιάδες, παγκόσμια πρωταθλήματα, έχουν κερδίσει ευρωπαϊκά μετάλλια, ήταν σε τελικό πολλών μεγάλων διοργανώσεων και, φυσικά, μην ξεχνάμε τους Έλληνες πρωταθλητές που θα έχουμε, άνδρες και γυναίκες. Αλλά δε θα σταματήσουμε εδώ. Την επόμενη κιόλας μέρα θα αρχίσουμε τη δουλειά για του χρόνου κι εγώ θα βοηθήσω με όλες μου τις γνώσεις, τις γνωριμίες και τις σχέσεις με χορηγούς για να κάνουμε το μίτινγκ της Καλαμάτας πρώτης κατηγορίας!

Μην ξεχνάμε ότι το 2024 ήταν το κορυφαίο special event που έγινε στην Ελλάδα, ξεπερνώντας βαθμολογικά μίτινγκ της χώρας που γίνονται πάρα πολλά χρόνια, ενώ παγκοσμίως βρεθήκαμε στην 45 θέση. Όλα αυτά μας δίνουν ένα επιπλέον κίνητρο να πάμε ακόμα καλύτερα και στη φετινή διοργάνωση, αλλά και να μην υπάρχει ταβάνι, πηγαίνοντας κάθε χρόνο και καλύτερα. Όχι βιαστικά, αλλά βήμα βήμα. Όλα γίνονται πολύ μελετημένα, με προσοχή και με πολλή αγάπη και σεβασμό για το άθλημα, τους αθλητές και τον κόσμο.

Ένα άλλο μέλημά μας -πέρα από το να κάνουμε μια μεγάλη διοργάνωση και να φέρουμε πάρα πολύ υψηλού επιπέδου αθλητές- είναι να έρθει ο κόσμος να γεμίσει την πλατεία, κι αυτό έγινε πέρυσι. Όλη η κεντρική πλατεία της Καλαμάτας είχε κατακλυστεί από πλήθος κόσμου για να παρακολουθήσει 2-3 ώρες ένα μεγάλο event. Είναι βασικό μέλημά μας να συνεχίσουμε να φέρνουμε τον απλό κόσμο να παρακολουθήσει αυτό το εντυπωσιακό θέαμα έξω από το στάδιο –μάλιστα πέρυσι είχαμε και ξένους τουρίστες που ήρθαν να χειροκροτήσουν αθλητές από τη χώρα τους!- και έτσι να αναπτυχθεί ο αθλητικός τουρισμός της περιοχής. Επίσης, με κάποιες δράσεις που κάνουμε πριν από το κυρίως πρόγραμμα του αγώνα, ο στόχος είναι να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τα παιδιά το στίβο και να προσελκύσουμε νέους αθλητές. Με την παρουσία όλο και υψηλότερου επιπέδου αθλητών και τη διαρκή βελτίωση του μίτινγκ, θέλουμε να μάθει η Ευρώπη και ο κόσμος την Καλαμάτα, θέλουμε ακόμα περισσότερα παιδιά να έρθουν στο στίβο και στον Ακρίτα, και η υπόσχεση είναι ότι το απόγευμα της 30ής Μαΐου θα μείνει αξέχαστο σε συμμετέχοντες και θεατές!».

Ο ίδιος μας πληροφόρησε ακόμη ότι στο φετινό αγώνα θα συμμετάσχουν 12 αθλητές και 12 αθλήτριες άλματος σε μήκος, ενώ θα διεξαχθεί και ο αναπτυξιακός αγώνας Κ20 ανδρών γυναικών. Καινοτομία για φέτος θα αποτελέσει η διεξαγωγή και αγώνα με αθλητές με αναπηρία. «Θέλουμε να στηρίξουμε και αυτά τα παιδιά, που δεν έχουν πολλές ευκαιρίες για αγώνες στην Ελλάδα. Θέλουμε να στηρίξουμε την προσπάθειά τους και να δείξουμε ότι τους υπολογίζουμε, είναι μέρος της διοργάνωσης και όχι στην άλλη πλευρά του αθλητισμού».

Τέλος, μιλώντας για τις δυνατότητες της πόλης και της χώρας μας στον αθλητικό τουρισμό, ο Έλληνας πρωταθλητής ανέφερε: «Η Καλαμάτα πληροί πάρα πολλές προϋποθέσεις για να έχει ένα μεγάλο προπονητικό προφίλ αθλητικού τουρισμού. Έχει πολύ καλό κλίμα, έχει θάλασσα και ζωή και θα είναι προς όφελος όλων, να αναπτυχθεί η περιοχή ακόμη περισσότερο, μέσω του αθλητικού τουρισμού. Υπάρχουν κάποιες εγκαταστάσεις, οι οποίες όμως θα πρέπει να βελτιωθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό κι αυτό είναι κοστοβόρο -ίσως γι’ αυτό δε γίνεται κάτι. Έχω ταξιδέψει πολύ στο εξωτερικό και βλέπω ότι ακόμη και χώρες που θεωρούσαμε ότι είναι πιο πίσω από εμάς, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο ανεπτυγμένες. Έχουμε πάρα πολλές δυνατότητες και είναι κρίμα να προοδεύει όλη η Ευρώπη στον κλασικό αθλητισμό και η Ελλάδα να μένει πίσω.

Δε λέω ότι δεν υπάρχει προσπάθεια και από την Ομοσπονδία και το υπουργείο, αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα πράγματα και πιο συντονισμένα για να αναπτυχθεί ο τουρισμός και ο αθλητισμός» καταλήγει ο Πάνος Τριβυζάς.

Η νέα σελίδα του Τριβυζά με βοήθεια σε νέους αθλητές και διοργανώσεις
«Φεύγω πλήρης επιτυχιών και αποτυχιών» δανείζεται ο Πάνος Τριβυζάς μια «ατάκα» ενός άλλου μεγάλου πρωταθλητή, του Περικλή Ιακωβάκη, για να προσδιορίσει τη «γεύση» που άφησε το κλείσιμο της αγωνιστικής το καριέρας το καλοκαίρι του 2024 σε ηλικία 36 ετών. Η ιστορία του στίβου ξεχωρίζει τα 9 χρυσά μετάλλια που κατέκτησε στα 200 μ. σε κλειστό και ανοικτό στίβο, 8 βαλκανικά μετάλλια, επτά συμμετοχές σε πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα και 5η θέση στους Μεσογειακούς, ενώ με 20’’58 είναι μέχρι τώρα ο 8ος Έλληνας όλων των εποχών (επίσης σταμάτησε το ρολόι στα 10’’36 στα 100 μ. και στα 6’’68 στα 60 μ.). Πλέον, παράλληλα με τις αυξημένες οικογενειακές ανάγκες και τις υποχρεώσεις του ως πυροσβέστης, ο 37χρονος Έλληνας πρωταθλητής διαβάζει εντατικά για να πάρει την επίσημη πιστοποίηση του αθλητικού μάνατζερ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου. Ήδη βοηθάει αρκετούς νεότερους αθλητές Έλληνες και αλλοδαπούς, εξασφαλίζοντας για αυτούς χορηγίες και κλείνοντας αγώνες στο εξωτερικό, γνωρίζοντας καλά τις πραγματικές τους ανάγκες.

Όσο για τις «συμβουλές» του προς το «νέο αίμα»: «Το πρώτο πράγμα που τους λέω είναι να ευχαριστηθούν όλη τη διαδικασία, από την ώρα που θα ξυπνήσουν μέχρι την ώρα που θα πάνε να κοιμηθούν και να μη βλέπουν τον αθλητισμό σαν αγγαρεία, γιατί τότε δε θα γίνει δουλειά στο τέλος. Τους λέω να μη σταματήσουν να ονειρεύονται για τα μετάλλια που θα έρθουν και τις διακρίσεις τους. Ακόμα και ένα εκατοστό βελτίωση, είναι ρεκόρ. Να έχουν υπομονή, επιμονή και πολλή θέληση, να κάνουν “κατάθεση ψυχής”, να είναι φιλόδοξοι, να δουλεύουν σκληρά και αν δουλεύεις σκληρά, σίγουρα θα ανταμειφθείς. Θέλει πολλή αφοσίωση ο πρωταθλητισμός, να μπαίνει ως προτεραιότητα» καταλήγει ο Πάνος Τριβυζάς, ελπίζοντας παράλληλα να δοθούν περισσότερα κίνητρα και να υποστηριχθούν οι αθλητές από την πολιτεία και τον ΣΕΓΑΣ, όπως και να αποκτήσουμε παιδεία, όχι μόνο στο αθλητικό κομμάτι, αλλά ευρύτερα ως ελληνική κοινωνία…

Της Χριστίνας Ελευθεράκη