Στο σιδηρόδρομο της Πελοποννήσου και στα σχέδια του Ελβετού πρέσβη στην Αθήνα για την αναβίωσή του αναφέρεται ο Ελβετικός Τύπος.
Η ελβετική Tages-Anzeiger φιλοξένησε την 1η Απριλίου εκτενές δημοσίευμα αναφορικά με τις φιλοδοξίες του Ελβετού πρέσβη στην Αθήνα, Στέφαν Έστερμαν, να αναβιώσει το σιδηρόδρομο της Πελοποννήσου, σε συνεργασία με το φιλέλληνα καθηγητή Χωρικού Σχεδιασμού του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης, Μπερντ Σολ.
«Για να γίνει αντιληπτή η σημασία της σιδηροδρομικής γραμμής για την Ελλάδα, αρκεί να λάβει κανείς υπ’ όψιν τις υποδομές της, […] η αξία των οποίων ανέρχεται σύμφωνα με τον καθηγητή Σολ κοντά στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ» όπως σημειώνεται.
Αναβίωση του τουρισμού της Πελοποννήσου
Η αναβίωση του σιδηροδρόμου θα συμβάλλει μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη «του τουρισμού της Πελοποννήσου. «Πρόκειται για μία περιοχή με πλούσιο πολιτισμό και σημαντικές πόλεις, όπως το Ναύπλιο, που ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, αρχαιολογικούς χώρους, όπως η Ολυμπία, απ’ όπου ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, και καλλιεργήσιμες εκτάσεις για παραγωγή ελαιολάδου, κρασιού, πορτοκαλιών και μελιού», εξηγεί ο Έστερμαν στην εφημερίδα. Ο Ελβετός πρέσβης βλέπει το σιδηρόδρομο ως ένα μέσο «για τη σύνδεση όλων αυτών των στοιχείων».
Απεξάρτηση από τις τουριστικές σεζόν
Παράλληλα, με την επαναλειτουργία της γραμμής «η περιοχή θα περιορίσει την εξάρτησή της από τις τουριστικές σεζόν, ενώ οι άνθρωποι θα μπορούν να επισκέπτονται τα αξιοθέατα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου», συνεχίζει το ελβετικό μέσο ενημέρωσης.
Στόχος είναι να εκπονηθεί ήδη φέτος μία μελέτη για το εγχείρημα, «η οποία θα αναδείξει κατά πόσο θα μπορεί ο σιδηρόδρομος να είναι βιώσιμος και οικονομικά συμφέρων. Το κόστος, το οποίο υπολογίζεται σε λιγότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ, θα συγκεντρωθεί από επενδυτές από την Ελλάδα και την Ε.Ε. Πιθανοί χρηματοδότες είναι, μεταξύ άλλων, το ελληνικό κράτος, ο ΟΣΕ, αλλά και ιδιώτες επενδυτές».