Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεστε στο ChatGPT

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεστε στο ChatGPT

Τους τελευταίους μήνες η εφαρμογή χρησιμοποιείται όλο και πιο πολύ ωστόσο οι ειδικοί αναφέρουν τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν

Το ChatGPT, το προϊόν της εταιρείας Open AI, εγγυάται έναν ψηφιακό βοηθό για πολλούς χρήστες που θέλουν να γράψουν ένα κείμενο, να διορθώσουν έναν κώδικα, να αναλύσουν ιατρικά αποτελέσματα ή ακόμα και να βοηθήσουν ένα παιδί να κοιμηθεί. Αλλά πίσω από αυτές τις οικείες απαντήσεις βρίσκονται αλγόριθμοι που μαθαίνουν πράγματα από κάθε αλληλεπίδραση.

Με τα χρόνια το ChatGPT όχι μόνο έμαθε ότι, για παράδειγμα, αγαπάτε τα αυγά κοτόπουλου και έχετε πόνο στην πλάτη, αλλά έχει επίσης απομνημονεύσει πολύ περισσότερες προσωπικές λεπτομέρειες.

Στην πραγματικότητα, εργαλεία όπως το ChatGPT στοχεύουν στην εξατομίκευση των απαντήσεων και στη βελτίωση της δικής τους μελλοντικής απόδοσης απομνημονεύουν πολλές μεμονωμένες λεπτομέρειες, από τη φυσική κατάσταση των χρηστών έως κάποια πολύ ιδιωτικά θέματα.

Παρόλο που οι χρήστες μπορούν να απενεργοποιήσουν αυτήν τη λειτουργία μέσω των ρυθμίσεων, ωστόσο, δεδομένου ότι ένας μεγάλος αριθμός ατόμων είναι αδιάφορος σε αυτό, πολλές πληροφορίες μπορούν να παρασχεθούν στη συνομιλία. Αλλά τι δεν πρέπει να ειπωθεί και γιατί;

Σύμφωνα με προειδοποιήσεις εμπειρογνωμόνων, υπάρχουν πέντε τύποι πληροφοριών που δεν πρέπει να εισάγονται σε συνομιλίες με chatbots, καθώς αυτές οι πληροφορίες ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά στη διαδικασία μοντέλων κατάρτισης, σφαλμάτων συστήματος ή ακόμη και σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Αυτές οι πληροφορίες περιλαμβάνουν:

1. Στοιχεία ταυτότητας: όπως αριθμός πιστοποιητικού γέννησης, πιστοποιητικό, διαβατήριο, διεύθυνση, αριθμός τηλεφώνου και ημερομηνία γέννησης.

2. Ιατρικά αποτελέσματα: Τα chatbots δεν υπόκεινται σε αυστηρούς νόμους περί προστασίας δεδομένων υγείας. Εάν είναι απαραίτητο, ανεβάστε μόνο τα αποτελέσματα χωρίς πληροφορίες ταυτότητας.

3. Οικονομικά: Όπως μισθοί, τραπεζικές συναλλαγές ή επενδυτικά χαρτοφυλάκια, μπορεί να γνωστοποιηθούν ακούσια.

4. Εμπιστευτικές εταιρικές πληροφορίες: Πολλοί χρήστες χρησιμοποιούν Chatbots για να στέλνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή να ελέγχουν κώδικες όσο εργάζονται όμως αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν ευαίσθητες επιχειρηματικές πληροφορίες και εταιρικοί κωδικοί.

5. Κωδικοί πρόσβασης και usernames: Τα Chatbots δεν είναι ασφαλές περιβάλλον για την αποθήκευση προσωπικών κωδικών.

Μεγάλες εταιρείες όπως η OpenΑΙ, η Google και η Microsoft χρησιμοποιούν τις συνομιλίες των χρηστών για να βελτιώσουν τα μοντέλα τους. Παρόλο που οι χρήστες μπορούν να ενεργοποιήσουν την επιλογή να μην χρησιμοποιούν δεδομένα για εκπαίδευση στις ρυθμίσεις, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν αυτήν τη δυνατότητα.

Τρόποι διατήρησης απορρήτου
Οι ειδικοί στον κυβερνοχώρο σας προτείνουν να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα για να προστατεύσετε το απόρρητό σας:

• Χρήση λειτουργίας προσωρινής συνομιλίας: Η λειτουργία «Προσωρινή συνομιλία» στη συνομιλία λειτουργεί όπως η λειτουργία ανώνυμης περιήγησης, αποτρέποντας την αποθήκευση και τη χρήση συνομιλιών σε μοντέλα εκπαίδευσης.

• Διαγραφή συνομιλιών: Μπορείτε να το διαγράψετε από το ιστορικό μετά τη λήξη κάθε συνομιλίας και να βεβαιωθείτε ότι οι πληροφορίες διαγράφονται εντελώς μετά από 30 ημέρες.

• Χρήση εργαλείων ανωνυμοποίησης: Η μηχανή αναζήτησης «DuckDuckGo» έχει παράσχει ένα εργαλείο που ονομάζεται «DuckDuckGo» (Duck.ai) που στέλνει μηνύματα ανώνυμα σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, αν και έχει περιορισμένες δυνατότητες σε σύγκριση με τα πλήρη chatbots.

Τελικά, εσείς πρέπει να αποφασίσετε τι να μοιραστείτε και τι να κρατήσετε. Με άλλα λόγια, τα chatbots έχουν σχεδιαστεί για να συνεχίζουν τις συνομιλίες, αλλά η απόλυτη εξουσία είναι ακόμα στα χέρια σας.

euronews.com