Στη Γη του Πυρός, στο νότιο άκρο της αµερικανικής χερσονήσου και συγκεκριµένα στο τµήµα που ανήκει στη Χιλή, υπάρχει ένα νησί που φέρει όνοµα από την Ελλάδα.
Η νήσος Ναυαρίνο είναι κατοικηµένη αλλά δεν έχει Ελληνες, ούτε ανακαλύφθηκε από Ελληνες. Ούτε βεβαίως σχετίζεται µε… γνωστό ξενοδοχειακό συγκρότηµα που άλλαξε την ιστορία του τουρισµού στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο. Δεν πρόκειται όµως για σύµπτωση, καθώς όντως το όνοµά της η χιλιανή νήσος το οφείλει στην ιστορική Πύλο της Μεσσηνίας µε την ενετική της ονοµασία (Ναυαρίνο). Γιατί όµως εκεί;
Την Παταγονία και τη Γη του Πυρός την έχουµε ακουστά, ακόµη και αν δεν την έχουµε επισκεφθεί ή ξέρουµε καν να τη βρούµε στον χάρτη. Είναι το σηµείο όπου συναντώνται τρεις από τους πέντε ωκεανούς της Γης, ο Ατλαντικός, ο Ειρηνικός και ο Νότιος Ωκεανός.
Εκεί βρίσκεται µια σειρά νησιών, µε κυριότερο το Ναυαρίνο («Isla Navarino» στα ισπανικά), που έχει µέγεθος λίγο πάνω από 2.500 τετραγωνικά χιλιόµετρα, κάτι ανάµεσα στην Εύβοια και τη Λέσβο δηλαδή. Βρίσκεται µεταξύ της Μεγάλης Νήσου της Γης του Πυρός και του Ακρωτηρίου Χορν και έχει ακτογραµµή 510 χιλιοµέτρων.
Η νοτιότερη κατοικημένη περιοχή στον κόσμο
Το Ναυαρίνο αποτελεί τη νοτιότερη κατοικηµένη περιοχή του κόσµου και «φιλοξενεί» την κωµόπολη Πουέρτο Ουίλιαµς, διοικητικό κέντρο της χιλιανής περιφέρειας της Ανταρκτικής (τµήµα της γειτονικής, παγωµένης ηπείρου ανήκει στη Χιλή) και επίσης νοτιότερη πόλη όλου του κόσµου.
Ο µόνιµος πληθυσµός του νησιού εκτιµάται περί τους 2.000-2.500 κατοίκους, αλλά υπάρχει πολλή κίνηση τους καλοκαιρινούς µήνες (όταν στην Ελλάδα είναι χειµώνας) και από τουρίστες και από όσους επιχειρούν επίσκεψη στην Ανταρκτική, καθώς το Πουέρτο Ουίλιαµς είναι ένα από τα εφαλτήρια προς τον Νότιο Πόλο.
Η εντυπωσιακή για το µέγεθος του νησιού οροσειρά νοτίως του Πουέρτο Ουίλιαµς ονοµάζεται «Δόντια του Ναυαρίνου», λόγω της αιχµηρής κορυφογραµµής της, που παραµένει χιονοσκεπής όλο τον χρόνο.
Πού οφείλει όµως το όνοµά του το νησί; Οι πρώτοι Ευρωπαίοι που το επισκέφθηκαν ήταν ο στόλος του Φλαµανδού Ζακ Λε Κλερ (γνωστός και ως Ζακ ο Ερηµίτης) τον 17ο αιώνα, και συγκεκριµένα το 1624. Δεν πήρε όµως τότε το όνοµά του το Ναυαρίνο.
«Νονός» του έγινε δύο αιώνες αργότερα ο γνωστός Βρετανός θαλασσοπόρος Φίλιπ Πάρκερ Κινγκ, που έφτασε µε το σπουδαίο σκάφος Beagle στην περιοχή το 1828-1829. Το στενό στην περιοχή πήρε το όνοµα του πλοίου («Στενό Beagle»), αλλά το νησί πήρε το όνοµά του από τη Ναυµαχία του Ναυαρίνου του 1827 στον Κόλπο της Πύλου, στην τυπικά οθωµανοκρατούµενη ακόµη Ελλάδα.
Η ναυµαχία που ουσιαστικά εξασφάλισε στην Ελλάδα την ανεξαρτησία της είχε ενεργή και κρίσιµη συµµετοχή του βρετανικού ναυτικού, και η νίκη επί των Οθωµανών ήταν εξαιρετικά σπουδαία για τις τρεις δυνάµεις (Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία) που συµµετείχαν. Ηταν τόση η σηµασία της για τον αγγλικό λαό και το Βασιλικό Ναυτικό ώστε πολλούς µήνες µετά, στην άλλη άκρη του κόσµου, ο Φίλιπ Πάρκερ Κινγκ (µαζί µε τον Ρόµπερτ Φίτζροϊ) ονόµασαν το νησί που επισκέφθηκαν στη Γη του Πυρός «Ναυαρίνο», δίνοντας όνοµα ελληνικής τοποθεσίας στο νοτιότερο άκρο της Νότιας Αµερικής για να συνδυάσει τη Γεωγραφία µε την Ιστορία.
Κάποιοι αναφέρουν ότι η απόφαση για την ονοµατοδοσία του νησιού ελήφθη διότι τότε έµαθαν οι Αγγλοι θαλασσοπόροι το αποτέλεσµα της ναυµαχίας στην
Πύλο τον Οκτώβριο του 1827…
Να σηµειωθεί ότι προς τιµήν της Ναυµαχίας του Ναυαρίνου, που σε δυόµιση έτη θα κλείσουν ακριβώς δύο αιώνες από τη διεξαγωγή της, έχουν ονοµαστεί και µια κωµόπολη στις ΗΠΑ (στην πολιτεία του Ουισκόνσιν), η «Ναβαρίνο», αλλά και ένα ακρωτήριο στη Ρωσία, και συγκεκριµένα στην ανατολική Σιβηρία, το «Ναβαρίν».
Πηγή: Η Καθημερινή