Ψηφιακό πελατολόγιο: Αντιδράσεις από ιδιοκτήτες συνεργείων αυτοκινήτων

Ψηφιακό πελατολόγιο: Αντιδράσεις από ιδιοκτήτες συνεργείων αυτοκινήτων

Χάσιμο χρόνου από τη δουλειά τους και απασχόληση ενός ατόμου μόνο γι’ αυτό, είναι τα ζητήματα που θα δημιουργήσει η εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου οχημάτων που ξεκίνησε να εφαρμόζεται πιλοτικά από την ΑΑΔΕ, σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στο «Θ» ο πρόεδρος του Σωματείου Επισκευαστών Αυτοκινήτων και Μηχανημάτων Μεσσηνίας, Γιώργος Βασιλόπουλος.

Το ψηφιακό πελατολόγιο, το νέο ψηφιακό εργαλείο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία από τη Μεγάλη Δευτέρα, ξεκινώντας από τους κλάδους που σχετίζονται με τα οχήματα. Όπως έχει ανακοινωθεί από την ΑΑΔΕ, έως 30/6/2025 η τήρηση του ψηφιακού πελατολογίου είναι προαιρετική, ενώ από 1/7/2025 γίνεται υποχρεωτική.

Ψηφιακό πελατολόγιο
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, το Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων είναι ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της φορολογικής συμμόρφωσης, τη διενέργεια ελεγκτικών επαληθεύσεων, την υποβοήθηση των επιτόπιων ελέγχων και την εξαγωγή δεικτών εύρους συναλλακτικής δραστηριότητας ανά κλάδο και τοποθεσία, σε συνδυασμό με την τήρηση των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA) και την ψηφιακή παρακολούθηση της διακίνησης αποθεμάτων (ψηφιακό δελτίο αποστολής).

Υπόχρεες για την τήρηση του Ψηφιακού Πελατολογίου Οχημάτων είναι οι εξής κατηγορίες επιχειρήσεων:

•συνεργεία επισκευής και συντήρησης οχημάτων

•φανοποιεία

•επιχειρήσεις με αντικείμενο την τοποθέτηση συναγερμών, ηχοσυστημάτων και οργάνων σε οχήματα

•χώροι στάθμευσης

•πλυντήρια αυτοκινήτων

•επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών (δίτροχων, τρίτροχων, τετράτροχων), μοτοποδηλάτων, επιβατικών οχημάτων που προορίζονται για επαγγελματική ή προσωπική χρήση, επαγγελματικών οχημάτων, γεωργικών και λοιπών αυτοκινούμενων μηχανημάτων.

Το ψηφιακό πελατολόγιο θα δώσει τη δυνατότητα στο φορολογικό μηχανισμό να έχει σε πραγματικό χρόνο πλήρη εικόνα για την πελατειακή κίνηση και να διασταυρώνει τα στοιχεία με τις αποδείξεις που μεταβιβάζονται στα myDΑΤΑ, εντοπίζοντας περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Μέχρι τον Ιούνιο θα τεθεί σε λειτουργία η mobile εφαρμογή, μέσω της οποίας οι χρήστες θα μπορούν να σκανάρουν την πινακίδα του οχήματος, να αντλούν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, και να καταγράφουν την ολοκλήρωση της συναλλαγής με τη σάρωση απόδειξης ή τιμολογίου.

Στην πλήρη λειτουργία του νέου συστήματος, όταν ένα όχημα εισέρχεται ή εξέρχεται από συνεργείο, πάρκινγκ, πλυντήριο ή εταιρεία ενοικίασης, ο επαγγελματίας θα σκανάρει με το κινητό του τηλέφωνο την πινακίδα του οχήματος και αυτόματα ο αριθμός κυκλοφορίας θα καταγράφεται στο ψηφιακό πελατολόγιο, στην εφαρμογή MyDATAapp. Κατά την έξοδο του οχήματος ο επαγγελματίας θα πρέπει να σκανάρει την απόδειξη ή το τιμολόγιο που έχει εκδοθεί και θα ενημερώνεται το πελατολόγιο. Με τον τρόπο αυτό θα ολοκληρώνεται η διαδικασία και θα κλείνει η συναλλαγή.

Αντίθετοι οι επαγγελματίες
Ο κ. Βασιλόπουλος παρατήρησε ότι ως σωματείο επανειλημμένα έχουν τονίσει ότι το νέο αυτό σύστημα δε θα τους βοηθήσει, αντιθέτως θα τους δημιουργήσει προβλήματα. «Θα χρειασθεί ένας άνθρωπος να ασχολείται μόνο με αυτό, να περνάει πινακίδες και στοιχεία συνεχώς. Εμάς δε μας προσφέρει κάτι. Οργάνωση υπάρχει στα συνεργεία μας, δε χρειαζόμαστε αυτό το σύστημα. Είναι χάσιμο χρόνου. Και στην Ομοσπονδία στην οποία συμμετέχω, συζητάμε με την ΑΑΔΕ και προσπαθούμε να βρούμε κάποιες λύσεις, πιο ήπιες για τις επιχειρήσεις μας. Μας φορτώνουν πολλά με ψηφιακές λειτουργίες, ενώ μετά θα έρθει και η ψηφιακή κάρτα», τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος.

Τέλος, ο πρόεδρος του Σωματείου Επισκευαστών Αυτοκινήτων και Μηχανημάτων Μεσσηνίας υπογράμμισε ότι το σύστημα αυτό δεν είναι ακόμα έτοιμο από τις εταιρείες για να το εγκαταστήσουν στις επιχειρήσεις τους, ενώ υπάρχει σύγχυση στους ιδιοκτήτες των συνεργείων, διότι δεν ξέρουν τι τελικά θα γίνει. Τόνισε, δε, ότι αρχικά τους είχαν πει ότι η εφαρμογή του θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο και ξαφνικά άρχισε τώρα.

Της Βίκυς Βετουλάκη