Στη Βουλή η έλλειψη προσωπικού στο αεροδρόμιο Καλαμάτας

Στη Βουλή η έλλειψη προσωπικού  στο αεροδρόμιο Καλαμάτας

Έφεραν το Σάββατο επιπλέον ηλεκτρολόγο που θα έφευγε χθες!

Στη Βουλή έφτασε με ερώτηση πέντε βουλευτών του κόμματος «Κίνημα Δημοκρατίας» το μεγάλο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, το οποίο ανέδειξε με στοιχεία την προηγούμενη εβδομάδα σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του το «Θάρρος».

Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και άπτεται ζητημάτων ασφάλειας. Κάτι που φαίνεται πως δεν κατανοεί ιδιαίτερα η διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, αφού μετά το δημοσίευμα, και για να δώσει «παρηγοριά στον άρρωστο…», το Σάββατο, όπως πληροφορηθήκαμε, έστειλε στο αεροδρόμιο Καλαμάτας έναν επιπλέον ηλεκτρολόγο, ο οποίος όμως σήμερα αναχωρεί για τη βάση του και ο αερολιμένας της Καλαμάτας μένει και πάλι με έναν!

Αποσπάσεις από τον άλλον μήνα
Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν ο επιπλέον ηλεκτρολόγος που αναχώρησε χθες θα αντικατασταθεί μέχρι το Σαββατοκύριακο, οπότε και λόγω της πασχαλινής περιόδου οι πτήσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες στο αεροδρόμιο Καλαμάτας. Πάντως, αν δε δοθεί «χείρα βοηθείας», το υπάρχον προσωπικό είναι πολύ δύσκολο έως ανθρωπίνως αδύνατο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που δημιουργούνται.

Με απόσπαση, πάντως, στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να έρθουν από τέλος Απριλίου και μετά ένας ηλεκτρολόγος και ένας ψυκτικός. Ωστόσο, ανάγκη υπάρχει και για έναν ηλεκτρονικό.

Ερώτηση για τα προβλήματα προσωπικού στο αεροδρόμιο Καλαμάτας κατέθεσαν προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών στη Βουλή οι βουλευτές του Κινήματος Δημοκρατίας Θεοδώρα Τζάκρη, Κυριακή Μάλαμα, Γιώτα Πούλου, Δρ. Μιχαήλ Χουρδάκης και Ραλλία Χρηστίδου.

Το θέμα τις προηγούμενες μέρες έθεσε και ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πρώτα η Πελοπόννησος», Μανώλης Μάκαρης.

Στη Βουλή
Στην ερώτηση των βουλευτών του «Κινήματος Δημοκρατίας» επισημαίνεται ότι από τις αρχές Απριλίου κάθε χρόνου οι διεθνείς και εγχώριες πτήσεις στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας αυξάνουν.

Επίσης, κάνουν αναλυτική αναφορά στην αύξηση της επιβατικής κίνησης τα τελευταία χρόνια και στην παραχώρησή του στο σχήμα Fraport AG – Delta Airport Investments – ΠΗΛΕΑΣ – Όμιλος Κωνσταντακόπουλου που θα αναλάβει τη διαχείρισή του.

«Ωστόσο, το 2025, όπως φαίνεται, το αεροδρόμιο πρόκειται να λειτουργήσει “με τις δικές του δυνάμεις”, οι οποίες βέβαια είναι σχεδόν μηδενικές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του αεροδρομίου αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη προσωπικού. Στην πραγματικότητα μόλις 7 υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων εργάζονται αυτή τη στιγμή στο αεροδρόμιο Καλαμάτας. Τρεις αερολιμενικοί, ένας ηλεκτρολόγος, ένας οδηγός, ένας τηλεπικοινωνιακός και ένας ηλεκτρονικός ο οποίος είναι και ο αερολιμενάρχης. Οι αερολιμενικοί, οι οποίοι είναι επιχειρησιακοί υπάλληλοι και φροντίζουν για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας, πρέπει να είναι τουλάχιστον τριπλάσιοι στον αριθμό, ενώ ο ένας ηλεκτρολόγος, ο ένας τηλεπικοινωνιακός και ο ένας ηλεκτρονικός ούτε να λείψουν θα μπορούν ούτε να αρρωστήσουν. Επιπλέον, θα αντιμετωπίσουν ένα εξοντωτικό ωράριο, αφού αρκετές φορές το αεροδρόμιο είναι σε λειτουργία από τις 4.00 το πρωί μέχρι τις 12.00 το βράδυ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ερώτηση των βουλευτών.

Ερωτήσεις στον υπουργό
«Επειδή το αεροδρόμιο Καλαμάτας πρέπει φέτος να υλοποιήσει ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα με ελάχιστους υπαλλήλους σε καίριες για την ασφάλεια ειδικότητες, που καλά καλά δε θα επαρκούσαν ούτε και για μία βάρδια…

Επειδή ήδη σύμφωνα με το πρόγραμμα του Απριλίου 2025 διαπιστώνεται ότι κάποιες μέρες της εβδομάδας το αεροδρόμιο πρέπει να είναι ανοικτό από τις 4.00 τα ξημερώματα μέχρι τις 12.00 τα μεσάνυχτα για να εξυπηρετήσει τις πτήσεις που έχουν προγραμματισθεί…

Επειδή οι ελλείψεις στο προσωπικό εγείρουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία του αεροδρομίου και τη διαχείριση της αεροπορικής κίνησης που- σύμφωνα με εκτιμήσεις- θα ανέλθει στα 330.000 άτομα το 2025 και αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη κατά τους θερινούς μήνες», οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Μεταφορών ποιες είναι οι ενέργειες του υπουργείου προκειμένου να ενισχυθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο το αεροδρόμιο τόσο με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό όσο και με τον απαραίτητο σύγχρονο εξοπλισμό, ώστε να εξασφαλιστεί πρωτίστως το επίπεδο ασφάλειας των αεροπορικών μετακινήσεων.

Επίσης, αν το υπουργείο εγγυάται την ασφάλεια των αεροπορικών μετακινήσεων από και προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, με βάση την υφιστάμενη κατάστασή του.

Τέλος, ερωτάται ο υπουργός πότε ο παραχωρησιούχος θα αναλάβει τη διαχείριση του αεροδρομίου.

Της Βίκυς Βετουλάκη