Απευθείας μέσω των δημοτικών τελών που καταβάλλουν οι δημότες στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας με τους λογαριασμούς, θα εισπράττεται πλέον το περιβόητο «τέλος ταφής απορριμμάτων», σύμφωνα με την τροπολογία που τέθηκε χθες προς ψήφιση στη Βουλή. Έτσι, απεμπλέκονται οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) και θα είναι πλέον ανταποδοτικός.
Βάσει της τροπολογίας που κατατέθηκε, κατά 85% θα επιστρέφει στους ΟΤΑ για έργα ανακύκλωσης, ενώ το 15% θα διατίθεται για έργα αποκατάστασης χωματερών.
Κλιμακωτό ύψος
Η τροπολογία αλλάζει και το κλιμακωτό ύψος του «τέλους ταφής» ανά έτος, καθώς και ανά περιοχή. Ενώ η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει «τέλος ταφής» σε 45 ευρώ/τόνο από 1η/1/2026, η τροπολογία προτείνει από την αρχή του νέου έτους:
-35 ευρώ/τόνο για Δήμους που εξυπηρετούνται από Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) που είναι ήδη σε λειτουργία
-37,5 ευρώ/τόνο για Δήμους που πρόκειται να εξυπηρετηθούν από ΜΕΑ που είναι υπό κατασκευή και έχει κατακυρωθεί σε οριστικό ανάδοχο
-40 ευρώ/τόνο για Δήμους που πρόκειται να εξυπηρετηθούν από ΜΕΑ που έχει λάβει έγκριση περιβαλλοντικών όρων
-42,5 ευρώ/τόνο για Δήμους που πρόκειται να εξυπηρετηθούν από ΜΕΑ για την οποία απλά έχει δημοσιευθεί ο διαγωνισμός.
Κατάργηση επιμένει η ΚΕΔΕ
Παράλληλα, προβλέπεται η επιχορήγηση των Δήμων της χώρας με επιπλέον 118 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυξημένες λειτουργικές ανάγκες.
Το θέμα του τέλους ταφής των απορριμμάτων, συζητήθηκε ξανά στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, με αφορμή την ψήφιση στη Βουλή της τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, ξεκαθάρισε ότι η ΚΕΔΕ εμμένει στη θέση της για κατάργηση του παράνομου και αντισυνταγματικού τέλους ταφής των απορριμμάτων.
Υπενθύμισε ότι προσδιορίστηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας για 15 Οκτωβρίου 2025 η εκδίκαση της προσφυγής της ΚΕΔΕ και 164 Δήμων με αίτημα την κατάργησή του και «ευελπιστούμε ότι τελικά θα έχει αίσιο τέλος».