Φωνές, διακοπές και κάπου στη μέση ζητήματα της πόλης
Μια συνεδρίαση που δεν τιμά το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, με τις φωνές και τις εντάσεις να μη λείπουν, τον πρόεδρό του να αναγκάζεται να διακόψει για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και τον αντιδήμαρχο Σαράντο Μαρινάκη να συμπεραίνει ότι το Σώμα διολισθαίνει…
Ενδιαφέρουσες ερωτήσεις
Η θυελλώδης συνεδρίαση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Πέτρου Τσώνη, τον οποίο ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, χαρακτήρισε ως έναν άνθρωπο δημιουργικό και ανήσυχο, που είχε κριτική ματιά για τα γεγονότα και που με την πένα του είχε καταγράψει σημαντικές στιγμές για την περιοχή.
Μιλώντας για τον Πέτρο Τσώνη ο Βασίλης Τζαμουράνης τον χαρακτήρισε ως έναν άνθρωπο αγαπητό και ανήσυχο πνεύμα, δηλώνοντας πως ο θάνατός του αποτελεί απώλεια για την περιοχή. Επίσης, πρότεινε να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του, όπως και έγινε.
Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι ερωτήσεις από την αντιπολίτευση, με πρώτον τον Δημήτρη Φαββατά να ρωτά τι γίνεται με την επέκταση της αστικής περιοχής στη Θουρία. Όπως ανέφερε, υπάρχουν μεταξύ άλλων ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και της Τοπικής Κοινότητας, καθώς και εκατοντάδες υπογραφές. Για το λόγο αυτό ρώτησε το δήμαρχο αν θα σεβαστεί τα παραπάνω ή αν «θα συνεχίσει να παριστάνει τον Λουδοβίκο τον 14ο και να παρανομεί».
Η λέξη «παρανομεί» ενόχλησε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Φαββατά να ανακαλέσει, κάτι που τελικά δεν έγινε, με τους δύο άνδρες να έχουν κόντρα και τον κ. Τάσο Ηλιόπουλο να σχολιάζει ότι με τέτοιες συμπεριφορές το Συμβούλιο υποβιβάζεται και καταλήγει στα τάρταρα, όπως είπε χαρακτηριστικά, και με τον κ. Φαββατά να απαντά ότι είναι απαράδεκτο ο πρόεδρος να κριτικάρει ό,τι λέγεται, «αφού αυτός που το λέει είναι υπεύθυνος για αυτό που λέει».
Η επόμενη ερώτηση ήταν από τον Βασίλη Τζαμουράνη, ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας ότι λυπάται για αυτά που συμβαίνουν, ενώ έκανε λόγο για λογοκρισία στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τον πρόεδρο να απαντά ότι υπάρχουν κι άλλες λέξεις εκτός από το «παρανομεί» και τον κ. Τζαμουράνη να απαντά ότι οι σύμβουλοι δεν είναι εκεί για να γράφουν εκθέσεις.
Προχωρώντας στην ερώτηση προς το δήμαρχο Καλαμάτας, ανέφερε ότι μία από τις εξαγγελίες προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά, ήταν η μεταφορά των συνεργείων του Δήμου και η ανάπλαση του σημείου ως Περιβαλλοντικό Πάρκο του Νέδοντα.
Συνέχισε δε, σημειώνοντας ότι έπειτα από επίσκεψη που έκανε στην περιοχή, πέραν των συνεργείων, υπάρχει και ένας σκουπιδότοπος. Για το λόγο αυτό ζήτησε να μάθει τι γίνεται με το θέμα, αφού η τελευταία ενημέρωση που είχε ήταν ότι βρίσκεται στη φάση των μελετών εκπόνησης του συγκεκριμένου πάρκου.
Σε άλλες ερωτήσεις που ακολούθησαν ο Βασίλης Κανάκης ήθελε να ενημερωθεί τι γίνεται με το γήπεδο Λουκαρέας, το Πάρκο ΟΣΕ και το προπονητήριο του Σταδίου, ενώ κάλεσε τον πρόεδρο του Σώματος να συμπεριφέρεται κόσμια. Τον κατηγόρησε δε, ότι δεν εκτελεί σωστά το ρόλο του και δημιουργεί εντάσεις χωρίς λόγο, με συμπεριφορά άκομψη.
Με τη σειρά του ο Σπύρος Χανδρινός μίλησε για τη Δημοτική Αστυνομία, σχολιάζοντας πως υπάρχουν αρκετές καταγγελίες που έχουν να κάνουν με τη στελέχωσή της. Όπως εξήγησε, δημοτικός αστυνομικός έχει καταγγείλει διάφορα και μεταξύ αυτών ότι δεν τηρείται ο νόμος, ενώ άνθρωποι που δεν μπορούν να ασκούν τα καθήκοντα του δημοτικού αστυνόμου, τα ασκούν παρανόμως.
Αντί η Δημοτική Αρχή, σχολίασε, να ελέγξει τις καταγγελίες, επέλεξε να λειτουργήσει με τρόπο που θυμίζει άλλες εποχές, καθώς στο δημοτικό αστυνόμο που προέβη στις καταγγελίες επιβλήθηκε με προσχηματικό τρόπο πειθαρχική τιμωρία για άλλη αιτία, αφαιρώντας του το 1/3 του μισθού του για τρεις μήνες, συν άλλες μορφές μπούλινγκ που, όπως είπε, δέχεται.
Στο σημείο εκείνο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ανέφερε ότι τελείωσε ο προβλεπόμενος χρόνος για ερώτηση, με τον κ. Χανδρινό να απαντά ότι θα ολοκληρώσει, το μικρόφωνο να κλείνει και να ξεκινά μια κόντρα, ανοιγοκλείοντας τα μικρόφωνα.
Από την πλευρά του, ο Θανάσης Τσιγαρίδης ζήτησε ενημέρωση για το θέμα που έχει προκύψει με τις σχολικές τροχονόμους και αν ο Δήμος θα προχωρήσει στην πληρωμή των δεδουλευμένων τους.
Οι απαντήσεις
Στις απαντήσεις που ακολούθησαν, απευθυνόμενος ο δήμαρχος Καλαμάτας σε σπουδαστές δημοσιογραφίας που ήταν στην αίθουσα και παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση, αφού τους καλωσόρισε, τους είπε για τις φωνές που προηγήθηκαν ότι δεν πρέπει να απογοητεύονται. Κι αυτό, διότι κάποιες φορές πρέπει να υπάρχει και ένταση, με μέτρο και σεβασμό πάντα, αφού μέσα από την ένταση, τη θέση την αντίθεση προκύπτουν νέες θέσεις.
Για την επέκταση της αστικής ζώνης, απάντησε ότι η υπόθεση της Θουρίας μετά το Πάσχα θα έρθει ως θέμα ημερήσιας διάταξης σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και εκεί θα συζητηθούν όλες οι εξελίξεις, αλλά και τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από μια εκτεταμένη και μακρά διαβούλευση που προηγήθηκε.
Πρόσθεσε, δε, ότι κατανοεί και την αγωνία και τις θέσεις που έχουν εκφραστεί δια της Κοινότητας.
Για το θέμα των σχολικών τροχονόμων, απάντησε ότι κάποιοι έσπευσαν να το καπηλευτούν για να κερδίσουν πολιτική οφέλη, όμως, όπως ο ίδιος ενημέρωσε τις συγκεκριμένες εργαζομένους αλλά και τους εκπροσώπους, η Δημοτική Αρχή κινήθηκε άμεσα και έθεσε το ζήτημα της εδραιωτικής απασχόλησης απευθείας στο υπουργείο, προκειμένου αυτό να δώσει λύση στο ζήτημα, το οποίο χαρακτήρισε πέρα για πέρα δίκαιο για τις εργαζόμενες. Ο δε κ. Λιβάνιος ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα και πέρασε στη Βουλή τροπολογία που δίνει λύση και, μάλιστα, με αναδρομική ισχύ.
Σχετικά με την ανάπλαση στο χώρο των συνεργείων, ο κ. Βασιλόπουλος απάντησε ότι το θέμα είναι κυρίαρχο για τη Δημοτική Αρχή, το παρακολουθεί προσωπικά και πιέζει προς κάθε κατεύθυνση.Μάλιστα, ο ίδιος επισκέφθηκε τον υπουργό Εσωτερικών και ζήτησε χρηματοδότηση για να προκηρυχθούν οι μελέτες, ενώ επικοινώνησε και με την Ανάπλαση ΑΕ και την Αναπτυξιακή του Δήμου Αθηναίων για να συνταχθεί μια προγραμματική και να υπάρξει συνεργασία. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν είναι μόνο η μεταφορά των Συνεργείων σε χώρο δίπλα στο Βιολογικό, αλλά και η ανάπλαση του Περιβαλλοντικού Πάρκου του Νέδοντα με βοτανικούς κήπους κ.λπ. Άρα, ο Δήμος βρίσκεται στη φάση που περιμένει να του έρθει η προγραμματική και το μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογραφεί, εκτιμώντας ότι μέσα στον Μάιο θα δρομολογηθεί. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι αν δε βρεθεί λύση, θα αναζητηθεί άλλη.
Όσο για τα κλαδέματα που συγκεντρώνονται εκεί, υποστήριξε ότι αυτά φεύγουν άμεσα, μέσα από σύμβαση που έχει γίνει, ενώ τόνισε ότι αυτή η λύση έχει ως αποτέλεσμα άλλοι Δήμοι να πληρώνουν 100 ευρώ τον τόνο για τα κλαδέματα και ο Δήμος Καλαμάτας μόνο 18 έως 25.
Στην ερώτηση για το γήπεδο Λουκαρέας, απάντησε ότι υπάρχουν ήδη κάποιες μελέτες και αναζητείται η καλύτερη δυνατή λύση για να προκηρυχθεί το έργο. Το κόστος ανέρχεται περίπου σε 300.000 ευρώ, αφού δεν αφορά μόνο στον τάπητα, αλλά και αποστραγγιστικά έργα, περίφραξη και φωτισμό, όπως και τις κερκίδες.
Για τη Δημοτική Αστυνομία, απάντησε ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει τίποτα με κανέναν, ενώ όλα τα παιδιά που εργάζονται εκεί δίνουν το καλύτερό τους εαυτό, εργάζονται ευσυνείδητα, προσφέρουν και κάνουν καλά τη δουλειά τους, κι ειδικά το τελευταίο διάστημα λειτουργεί πάρα πολύ σωστά. Στη συνέχεια έκανε λόγο για εσωτερικά προβλήματα, για κάποιες κόντρες, με κάποιους, όπως είπε, να νομίζουν ότι οι άλλοι που βρίσκονται εκεί, βρίσκονται παρανόμως.
Ο κ. Βασιλόπουλος σχολίασε ότι υπάρχουν αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων που τους έχουν τοποθετήσει εκεί, εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου που απαντά δύο φορές σε αυτό, ενώ ακόμα και υπόθεση που είχε φτάσει στον εισαγγελέα αρχειοθετήθηκε, διότι δεν υπήρξε τίποτα παράνομο.
Επίσης, τόνισε ότι όσοι βρίσκονται στη Δημοτική Αστυνομία, «που κάποιοι μάλιστα τους αποκαλούν υποτιμητικά κηπουρούς και ό,τι άλλο», είναι μόνιμοι υπάλληλοι του Δήμου, που έχουν πάει εκεί και προσφέρουν για πάρα πολλά χρόνια και έχουν, μάλιστα, αποκτήσει μεγάλη εμπειρία. Επιπλέον, επισήμανε ότι όλοι αυτοί βρίσκονται εκεί από ανανεώσεις αποφάσεων από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ έκανε γνωστό ότι έχει πληροφορία ότι υπάρχει πρόθεση να λυθεί το θέμα οριστικά. Αυτό θα γίνει, αφού παρακολουθήσουν την ανάλογη εκπαίδευση και αποκτήσουν στη συνέχεια την ιδιότητα του δημοτικού αστυνομικού.
Ο δήμαρχος έκλεισε το θέμα λέγοντας ότι, όταν υπάρχει πειθαρχικό παράπτωμα, οφείλεται αυτό να εξεταστεί και να υπάρξει σεβασμός προς όλους.
Από την πλευρά του, ο Σπύρος Χανδρινός ζήτησε να μάθει τι έχει συμβεί και αφαιρέθηκε μισθός από συγκεκριμένο δημοτικό αστυνόμο, με τον πρόεδρο να του απαντά ότι δεν έχει το λόγο και να του κλείνει το μικρόφωνο, με τον πρώτο να του ζητά να μην το κλείσει, και πάλι να ξεκινά μια μάχη ανοιγοκλεισίματος των μικροφώνων.
Μάλιστα, σε εκείνο το σημείο ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι το θέμα της αταξίας του κ. Χανδρινού μπαίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να ψηφίσει αν θα αποβληθεί ή όχι.
Τα κατεπείγοντα θέματα
Προσπάθεια να αποκτήσουν τα βαγόνια του Πάρκου ξανά ζωή
Αφού ολοκληρώθηκαν οι ερωτήσεις και το πρώτο μέρος των εντάσεων, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μπάκας έφερε ως κατεπείγον θέμα την παραχώρηση βαγονιών στο Πάρκο του ΟΣΕ. Όπως είπε, στόχος είναι πριν από την Ανθοκομική Έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί 9 με 18 Μαΐου, να έχουν εγκατασταθεί οι σύλλογοι που θα λάβουν βαγόνια του πάρκου. Ξεκαθάρισε, δε, ότι θα είναι αποκλειστικά για συλλόγους, με τη διάρκεια παραχώρησης να είναι για δύο έτη, ενώ όταν τους παραχωρείται το βαγόνι (σε αρκετά θα υπάρχει συστέγαση συλλόγων), θα είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν κάποιες εργασίες, πάντα έπειτα από άδεια της Υπηρεσίας.
Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών Υπηρεσιών, Αγγελική Σταματελοπούλου, ανέφερε ότι στόχος ήταν να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα, κάτι που συνέβη, πλην περιπτώσεων που δεν τηρούσαν τα κριτήρια. Στόχος, είπε, είναι η μεγάλη επισκεψιμότητα και να μειωθούν οι βανδαλισμοί.
Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν ο Βασίλης Κανάκης χαρακτήρισε τα βαγόνια στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που όλοι οφείλουμε να φροντίζουμε, ενώ θέλησε να μάθει τι γίνεται με τη φύλαξη στο Πάρκο.
Απαντώντας ο δήμαρχος Καλαμάτας είπε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει στο Πάρκο φύλαξη τις βραδινές ώρες, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να αλλάξει, με τα προβλήματα και τις φθορές να έχουν μειωθεί κατά πολύ. Πρόσθεσε δε, ότι η φύλαξη είναι από τις 10.00 το βράδυ έως τις 6.00 το πρωί, αν πριν ξεκινήσει η βάρδια υπάρχει εθελοντική περιπολία. Παρ’ όλα αυτά, σε ένα τόσο μεγάλο πάρκο είναι εύκολο κάποιος να κάνει ζημιές. Εκτίμησε, πάντως, ότι σιγά σιγά αλλάζει η νοοτροπία και πλέον οι γείτονες δεν έχουν τα προβλήματα που είχαν στο παρελθόν με το πάρκο.
Όσο για τους συλλόγους που θα φιλοξενηθούν, ο Δήμος ζητά απλά τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις, κι έτσι δε θα μπορεί ένας σύλλογος να χρησιμοποιεί το βαγόνι ως αποθήκη.
Στη «Φάρις» η προσωρινή διαχείριση του Ανοιχτού Θεάτρου –44 αιτήματα ήδη για το χώρο
Το δεύτερο θέμα εκτός ημερησίας διάταξης αφορούσε στην προσωρινή παραχώρηση του Ανοιχτού Θεάτρου Καλαμάτας στη «Φάρις» έως τις 31/12/2027.
Μιλώντας για την εικόνα μέχρι τώρα ο πρόεδρος της «Φάρις» ανέφερε τη μεγάλη ζήτηση για το χώρο, καθώς υπάρχουν μέχρι σήμερα 44 αιτήματα, που αφορούν κυρίως θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες.
Στο σημείο εκείνο ο Δημήτρης Σωφρονάς, που είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Φάρις», δήλωσε έκπληκτος για αυτά που έλεγε ο κ. Κριτσωτάκης, καθώς δεν υπήρξε καμία ενημέρωση προς αυτούς, με τον κ. Φάβα, που ήταν εισηγητής του θέματος, να απαντά ότι πρόκειται για προτάσεις, οπότε άμεσα πρέπει να γίνει η παραχώρηση προκειμένου να συνεχίσει η «Φάρις».
Η κ. Σωφρονάς συνέχισε λέγοντας ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια επιτροπή που θα ελέγχει τις αιτήσεις, ενώ πρότεινε το μίσθωμα των 1.500 ευρώ να αυξηθεί, αφού το θεωρεί μικρό. Κλείνοντας επανέλαβε ότι το προσωπικό της «Φάρις» είναι ελάχιστο και πρέπει να αυξηθεί.
Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Καλαμάτας σχολίασε ότι «αντί να νιώθουμε περήφανοι που έχουμε 44 αιτήσεις για το Ανοιχτό Θέατρο, καθόμαστε και μετράμε τη μιζέρια μας». Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι το μίσθωμα δε θα αυξηθεί, αφού η Δημοτική Αρχή θέλει να είναι ελκυστικό και να έρχονται περισσότερες παραστάσεις στην πόλη, αφού όταν πάει κόσμος στο Θέατρο, γεμίζει μέχρι και το Ιστορικό Κέντρο, κι αυτό είναι το κέρδος για το Δήμο.
Οι φωνές, η διακοπή και το συμπέρασμα της συνεδρίασης
Αφού ολοκληρώθηκε η συζήτηση των δύο παραπάνω θεμάτων και ξεκίνησε εκείνη των 16 θεμάτων που ήταν στην ημερήσια διάταξη, η οποία φαινομενικά θα διαρκούσε λίγο, ο Βασίλης Κουτραφούρης θέλησε να ενημερώσει το Σώμα για κάποια υποτιμητικά σχόλια που γράφτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αφορούσαν στην εισήγησή του, ζητώντας από τον Σπύρο Χανδρινό να ανακαλέσει, λέγοντας βέβαια ότι έχει επιφυλάξεις αν τα έχει γράψει αυτός, με το δεύτερο να επιχειρεί να απαντήσει και τον πρόεδρο να του κλείνει το μικρόφωνο και να ακούγονται φωνές για απειλές. Κάπου εκεί αποφασίστηκε το συμβούλιο να διακόψει για λίγο, έπειτα από πρόταση του Σαράντου Μαρινάκη, ο οποίος σχολίασε πως το Δημοτικό Συμβούλιο διολισθαίνει σε κατάσταση απογοητευτική.
Μετά τη διακοπή συνεχίστηκε η συζήτηση του θέματος, που δυστυχώς υπό τέτοιες συνθήκες λίγη σημασία είχε, όπως και τα επόμενα θέματα.
Εμείς απλά θα μεταφέρουμε σημεία από όσα είπε ο κ. Μαρινάκης και ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, «δυστυχώς, διολισθαίνουν οι συνεδριάσεις και οι παρουσίες των συμβούλων του Δημοτικού Συμβουλίου σε μη προηγούμενο», ενώ πρόσθεσε ότι τέτοιες καταστάσεις δεν είχαν ξανασυμβεί, παρότι στα παλιότερα Δημοτικά Συμβούλια υπήρχαν τεράστια αυτοδιοικητικά εκτοπίσματα, πολλά εκ των οποίων πλέον δε ζουν.
Πρόσθεσε δε, πως δε γίνεται να συνεχιστεί έτσι, με την εφαρμογή άρθρου του κανονισμού που επιτρέπει τη διακοπή του συμβουλίου να αποτελεί στιγμιαία θεραπεία. «Λαμβάνοντας υπόψη την καταγραφή που υπάρχει πλέον, θα μένει για δεκάδες χρόνια, θα μας βλέπουν αργότερα πολλοί, και άνθρωποι του περιβάλλοντός μας, πάντως τώρα δε μας παρακολουθεί ούτε ένας να ξέρετε. Και θα είναι κρίμα κάποια στιγμή να αποτελέσουμε ενδιαφέρον για τη λειτουργία μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να διασκεδάζουν αυτοί που μας παρακολουθούν. Κι αν συνεχίσουμε έτσι, φοβάμαι ότι θα το φτάσουμε αυτό» είπε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας εκτίμησε ότι δεν πρέπει στο Δημοτικό Συμβούλιο να αναπαράγονται θέματα τα οποία διακινούνται στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. «Η πλειοψηφία και η μειοψηφία είναι συμβούλιο για να εκπροσωπούν ψηφοφόρους και πολίτες της πόλης, με την άποψη στο δημόσιο λόγο», όπως είπε.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση