Νέο αεροδρόμιο στη δυτική Μεσσηνία και τουριστικός σιδηρόδρομος!
Όταν το απόγευμα της Παρασκευής εκδόθηκε ανακοίνωση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ότι εγκρίθηκε και επίσημα η αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αναφωνήσαμε «επιτέλους!». Ένα πολύ σημαντικό εργαλείο και οδηγός για την ανάπτυξη της περιοχής, που έπρεπε να υπάρχει από πολύ… «χθες», παίρνει σάρκα και οστά με τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι δηλώσεις δε του περιφερειάρχη που συνόδευαν την ανακοίνωση, πανηγυρικές.
Κι εκεί κάπου σταμάτησαν και το όνειρο και το όραμα και η ελπίδα. Γιατί τότε ξεκίνησε η ανάγνωση ενός ουτοπικού, ανεδαφικού και… αλλοπρόσαλλου σε αρκετά σημεία Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου. Βέβαια, όπου έπρεπε να «φυλαχθούν τα νώτα», οι διατυπώσεις είναι πολύ προσεκτικές, όπως, για παράδειγμα, η διατύπωση για επέκταση της Ιόνιας Οδού… «από τον Πύργο και κάτω!».
Καθώς ο χρόνος που λάβαμε στα χέρια μας ολόκληρο το πολυσέλιδο ΦΕΚ με το Χωροταξικό ήταν λίγος, η λεπτομερής ανάγνωση αναβλήθηκε για αργότερα. Κι αυτά, όμως, που καταφέραμε να εντοπίσουμε, είναι αρκετά για να μας κάνουν να πιστεύουμε πως το συγκεκριμένο χωροταξικό απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα.
Να σημειώσουμε δε, ότι πρόκειται για ένα πλαίσιο που συντάχθηκε μια δεκαετία πριν…
Ανακοίνωση Περιφέρειας
Να ξεκινήσουμε από την ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου χθες το απόγευμα: «Έπειτα από πολλά χρόνια αναμονής εγκρίθηκε και επίσημα η αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μία από τις δύο τελευταίες της χώρας που παρέμεναν σε εκκρεμότητα, αποκτά πλέον ένα σύγχρονο και ισχυρό χωροταξικό εργαλείο. Το νέο Περιφερειακό Πλαίσιο αποτελεί βασική προϋπόθεση, μεταξύ άλλων, για την προώθηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Μεγαλόπολης – έργου στρατηγικής σημασίας στο πλαίσιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης – ενώ θέτει σαφείς κατευθύνσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη διαχείριση του χώρου και την υποστήριξη μεγάλων επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς σε ολόκληρη την Περιφέρεια, όπως οι υποδομές, η ενέργεια, ο τουρισμός, η αγροδιατροφή και η καινοτομία.
Η έγκριση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου ανοίγει το δρόμο για την επιτάχυνση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την αναβάθμιση της περιβαλλοντικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας της Πελοποννήσου. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς μια νέα εποχή οργανωμένης και βιώσιμης ανάπτυξης για την περιοχή.
Η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Δ’ 186/10.04.2025).
Δήλωση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού: “Η Περιφέρεια Πελοποννήσου κάνει ένα καθοριστικό βήμα προς το μέλλον. Το νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο διαμορφώνει σταθερές βάσεις ανάπτυξης με σχέδιο, όραμα και προοπτική. Θέλω να εκφράσω τη βαθιά ικανοποίησή μου και να ευχαριστήσω θερμά τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου, τον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά και το γενικό γραμματέα Ευθύμιο Μπακογιάννη, για την αποτελεσματική συνεργασία. Συνεχίζουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα να χτίζουμε το αύριο που αξίζει στην Περιφέρειά μας και στους ανθρώπους της”».
Ο… δρόμος μετά τον Πύργο
Και πάμε τώρα να δούμε ορισμένα από τα σημεία του «σύγχρονου και ισχυρού χωροταξικού εργαλείου», όπως το ονόμασε η Περιφέρεια.
Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτό και όπως ακριβώς αναγράφονται στο ΦΕΚ, οι Στρατηγικές Επιλογές Προτεραιότητας για την εξωστρεφή ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι συγκεντρωτικά οι εξής:
1. Ολοκλήρωση Υποδομών Στρατηγικού Χαρακτήρα:
• Ολοκλήρωση Αυτοκινητόδρομων (περιλαμβάνεται η χωροθέτηση της Ιόνιας Οδού στο τμήμα μετά τον Πύργο) [σ.σ. καμία αναφορά στο Πύργος – Τσακώνα – Καλό Νερό] /Βελτίωση προσπελασιμότητας και εξασφάλιση βέλτιστων οδικών συνδέσεων των οικισμών κατά τον Ανατολικό Άξονα της Πελοποννήσου
•Ανάδειξη Λιμένα Καλαμάτας σε Πύλη Εισόδου
•Αναβάθμιση Αεροδρομίου Καλαμάτας
• Μετατροπή Αεροδρομίου Τρίπολης σε πολιτικό
•Ανάπτυξη – Αναβάθμιση υφιστάμενων – Ολοκλήρωση Σιδηροδρομικών Υποδομών και διασύνδεση με άλλα μεταφορικά μέσα
•Υλοποίηση Συνδυασμένων Μεταφορών
2. Ενίσχυση Εξωστρέφειας, διαπεριφερειακής και ενδοπεριφερειακής συνοχής
3. Μεγέθυνση του ρόλου του πρωτογενούς τομέα: Καθορισμός/Προστασία Γεωργικής Γης Α’ Προτεραιότητας. Προώθηση Αρδευτικών Έργων/Φραγμάτων. Ενίσχυση Αγροτοδιατροφικού Τομέα. Ενίσχυση κτηνοτροφικής δραστηριότητας (υλοποίηση κτηνοτροφικών ζωνών).
4. Χωρική Οργάνωση Παραγωγικών Δραστηριοτήτων: Εξορθολογισμός χωροθέτησης παραγωγικών δραστηριοτήτων. Οργανωμένη ανάπτυξη δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας: ναυτιλιακές, ενέργεια, μεταφορές – logistics
5. Αξιοποίηση Ηλιακού και Αιολικού Δυναμικού
6. Πολυμορφική Τουριστική Ανάπτυξη: Ενίσχυση της Πελοποννήσου ως αναγνωρίσιμου τουριστικού προορισμού, διεθνώς. Ενίσχυση της συμμετοχής του τουρισμού στο παραγόμενο περιφερειακό προϊόν και την απασχόληση. Εναλλακτικός Τουρισμός, Θαλάσσιος Τουρισμός, Καταδυτικά Πάρκα. Ενίσχυση και ανάδειξη του πολιτιστικού – αρχαιολογικού τουρισμού μέσω δικτύωσης των παγκόσμιας εμβέλειας αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. Ανάπτυξη θεματικού τουρισμού βασισμένου στη μυθολογία. Εναλλακτικός Τουρισμός βασισμένος στον αγροδιατροφικό τομέα, με έμφαση σε προϊόντα ΠΟΠ. Αξιοποίηση και δικτύωση διαδρομών οίνου και ελιάς.
7. Βιώσιμη Εκμετάλλευση Φυσικών Πόρων: Διασφάλιση αξιοποίησης ορυκτών στους οποίους η Πελοπόννησος έχει συγκριτικό πλεονέκτημα: μάρμαρα, πέτρα. Προστασία υδάτινων πόρων ως προς την υποβάθμιση και την εξάντληση.
8. Υλοποίηση του ΠΧΠ από τα υποκείμενα επίπεδα χωρικού σχεδιασμού: Παροχή κατευθύνσεων χωρικού σχεδιασμού προς τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ), Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ).
9. Αναδιάρθρωση της παραγωγικής ενεργειακής δραστηριότητας και αξιοποίηση των εγγενών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας για τη μετατροπή της σε καινοτόμο κέντρο παραγωγής και έρευνας καθαρής ενέργειας με διαφοροποιημένο οικονομικό μοντέλο.
Πολυμορφικός τουρισμός
Για τα όσα αναφέρονται για τον τομέα του τουρισμού θα μπορούσαν να γραφτούν σελίδες, συλλέξαμε όμως τα παρακάτω, καθώς γίνεται λόγος για πολυμορφική τουριστική ανάπτυξη:
-Διαπιστώνεται ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές για ενίσχυση της συμμετοχής του τουρισμού στο παραγόμενο περιφερειακό προϊόν και την απασχόληση. Το πρότυπο «ήλιος-θάλασσα» που συνδέεται κατά κανόνα με το μαζικό τουρισμό εκτιμάται ότι θα εξακολουθήσει να είναι κυρίαρχο. Όμως, η χωρική έκφραση του προτύπου αυτού μπορεί σταδιακά να στραφεί και προς ένα νέο πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης, που θα υλοποιείται κατά προτεραιότητα σε προσδιορισμένες ζώνες τουρισμού-αναψυχής, ή σε οργανωμένους υποδοχείς. Το νέο αυτό πρότυπο λαμβάνει υπόψη τις σύγχρονες τάσεις διαμονής σε συνδυασμό ξενοδοχειακών καταλυμάτων και τουριστικών κατοικιών. Παράλληλα, ο συνδυασμός φυσικού περιβάλλοντος και πολιτιστικών πόρων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ποικίλων μορφών και δράσεων ήπιου και εναλλακτικού τουρισμού. Αναδύεται με τον τρόπο αυτό ένα επιπλέον πρότυπο χωρικής ανάπτυξης τουρισμού, που αξιοποιεί τις ορεινές περιοχές, ενώ υπηρετεί το στόχο της συγκράτησης του πληθυσμού σε φθίνοντες οικισμούς.
-Ειδική κατηγορία εναλλακτικού τουρισμού είναι ο θαλάσσιος τουρισμός, για την ανάπτυξη του οποίου προβλέπεται ο καθορισμός ενοτήτων θαλάσσιου τουρισμού και αντίστοιχων κέντρων υποστήριξης. Στην Περιφέρεια αντιστοιχεί η ενότητα με κέντρο την Καλαμάτα και ακτίνα επιρροής τις ακτές της νοτιοδυτικής και νοτιοανατολικής
Πελοποννήσου.
-Στις κατευθύνσεις για το θαλάσσιο τουρισμό προστίθεται και η πύκνωση του δικτύου των τουριστικών λιμένων (μαρίνες, τουριστικά καταφύγια και αγκυροβόλια), ώστε να αναπτυχθεί ένα βιώσιμο και λειτουργικό δίκτυο, καθώς και η δημιουργία καταδυτικών πάρκων για αναψυχή, εκπαίδευση και έρευνα, και υποβρύχιων μουσείων για συγκεκριμένους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους. Ο τουρισμός κρουαζιέρας μπορεί επίσης να συνεισφέρει στη διεύρυνση της περιφερειακής οικονομικής βάσης, ιδιαίτερα σε περιοχές που διαθέτουν διεθνούς εμβέλειας πολιτιστικούς πόρους στην ενδοχώρα τους (Ναύπλιο, Γύθειο, κ.λπ.).
Σε άλλο σημείο του Χωροταξικού Πλαισίου αναφέρεται ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε σχέση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας, διαπιστώνονται τα ακόλουθα: (α) Συνθήκες χαμηλής πυκνότητας, με την Περιφέρεια Πελοποννήσου να βρίσκεται στην τέταρτη χαμηλότερη θέση μεταξύ των Περιφερειών της χώρας. (β) Συνεχής διολίσθηση του ΑΕΠ από τις αρχές τις δεκαετίας του 2000. (γ) Δημογραφικές προκλήσεις, με αυξημένο βαθμό γήρανσης, υψηλό ποσοστό αναλφάβητων και χαμηλό δείκτη αστικοποίησης.
Στους κύριους θαλάσσιους άξονες (Εθνικής/Διαπεριφερειακής εμβέλειας), ως μακροπρόθεσμος στόχος (σ.σ. πόσο μακροπρόθεσμος είναι άγνωστο) αναφέρεται ο άξονας Λιμένας Καλαμάτας – Κρήτη – Μεσόγειος (Άξονας Μεσογειακής Συνεργασίας) και ο άξονας Λιμένας Καλαμάτας – Λιμένας Πάτρας – Αδριατική (Αδριατικός Θαλάσσιος Άξονας)
Ακόμα, στο Χωροταξικό αναφέρεται ότι σε Αρκαδία και Μεσσηνία προωθείται η δημιουργία Ερευνητικών Κέντρων και Κόμβου Βιοοϊκονομίας, εστιασμένου στην αλυσίδα αξίας της αγροδιατροφής σε συνδυασμό με τις εγκαταστάσεις τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ, ΑΤΕΙ) και τις παραγωγικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής, καθώς και ότι προωθείται η ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στη Μεσσηνία.
Πύλη Εισόδου στην Ε.Ε.
Στην ενότητα «Πύλες του δικτύου μεταφορών, Διαμετακομιστικά κέντρα εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας», αναφέρεται επακριβώς: «Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν υπάρχουν πύλες του δικτύου μεταφορών ή διαμετακομιστικά κέντρα εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας. Όμως η υλοποίηση των ήδη αναδυόμενων αξόνων ανάπτυξης διεθνούς σημασίας (που συναρτώνται άμεσα με τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών), θα δημιουργήσει το κατάλληλο αναπτυξιακό περιβάλλον για τη δημιουργία στην Πελοπόννησο εισόδων με το ρόλο της “Πύλης”.
Η θέση της Καλαμάτας στη νότια απόληξη του δυτικού (διευρωπαϊκού) άξονα της χώρας, σε συνδυασμό με τις οδικές, λιμενικές, αεροπορικές και σιδηροδρομικές υποδομές που ήδη διαθέτει και οι οποίες μπορούν να αναβαθμισθούν περαιτέρω, οδηγεί στην ανάδειξη της Καλαμάτας σε Πύλη Εισόδου προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο λιμένας Καλαμάτας είναι χαρακτηρισμένος από το Γενικό Πλαίσιο ως λιμένας διεθνούς ενδιαφέροντος και εθνικής σημασίας, βρίσκεται στην πλέον ευνοϊκή θέση της Περιφέρειας για την ανάδειξη ενός λιμένα διαπεριφερειακής σημασίας.
Μια σειρά από προοπτικές (εξέταση χωροθέτησης Εμπορευματικού Κέντρου, Σιδηροδρομικό Έργο Προτεραιότητας 29 των ΔΕΔ-Μ της ΕΕ, νέο λιμάνι και σιδηροδρομική εξυπηρέτησή του με επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου), σε συνδυασμό με την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας της Μεσσηνίας ως διεθνούς τουριστικού προορισμού, δρουν θετικά στο σταδιακό μετασχηματισμό της Καλαμάτας σε Πύλη εισόδου στη χώρα.
Άλλες πύλες, εκτός της Καλαμάτας, δεν εκτιμάται ότι μπορούν να δημιουργηθούν στη Πελοπόννησο, με εξαίρεση, ενδεχομένως, την Τρίπολη, εφόσον υλοποιηθεί εκεί το προβλεπόμενο από το Γενικό Πλαίσιο αεροδρόμιο και αναλάβει ρόλο στο σύστημα διεθνών αεροπορικών μεταφορών».
Λιμάνι και αεροδρόμιο
Και σε άλλο σημείο διαβάζεις και δεν πιστεύεις το… όραμα: «Ο λιμένας Καλαμάτας είναι η πλέον ευνοϊκή θέση της Περιφέρειας για την ανάδειξη ενός λιμένα διαπεριφερειακής σημασίας. Ο λιμένας αυτός μπορεί να δράσει συμπληρωματικά ως προς τον Πειραιά (εμπορευματικά φορτία εξυπηρετούμενα από τον αυτοκινητόδρομο αλλά και το σιδηρόδρομο) και ανεξάρτητα από το λιμάνι της Πάτρας, δεδομένου ότι ο κύριος προσανατολισμός του λιμανιού της Πάτρας είναι η Αδριατική.
Με την ανάδειξη της Καλαμάτας σε πρωτεύοντα διαπεριφερειακό λιμένα, ο λιμένας Γυθείου αναμένεται να περιοριστεί σε λειτουργίες μικρότερης γεωγραφικής εμβέλειας, όπως είναι η ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση της γειτονικής νησιωτικής περιοχής Κυθήρων, αλλά και ορισμένων νήσων των νοτιοδυτικών Κυκλάδων. Ο λιμένας Ναυπλίου αναμένεται να περιοριστεί σε μικρή εμπορική κίνηση, δεδομένων και των ιδιαίτερων απαιτήσεων της γειτονικής περιοχής από άποψη ποιότητας περιβάλλοντος και αισθητικής.
Στη Μεσσηνία προτείνεται:
•Υλοποίηση εμπορικού λιμένα Καλαμάτας, με δυνατότητα εξυπηρέτησης τουριστικής κίνησης που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί στον υφιστάμενο λιμένα, σε νέα θέση δυτικά της Καλαμάτας, σύμφωνα με το εγκεκριμένο ΓΠΣ Καλαμάτας, έπειτα από ειδική μελέτη.
•Προώθηση υποδομών υποδοχής κρουαζιερόπλοιων στην Καλαμάτα και Πύλο
•Ολοκλήρωση Μαρίνας Πύλου
•Υλοποίηση Μαρίνας Καλαμάτας
•Διερεύνηση δημιουργίας Μαρίνας στην Κυπαρισσία».
Τι να πρωτοσχολιάσεις από όλα αυτά, για το σιδηροδρομικό δίκτυο και την επέκτασή του ή ότι το λιμάνι της Καλαμάτας μπορεί λειτουργήσει συμπληρωματικά του Πειραιά;
Ακόμα, σημειώνεται ότι ενισχύεται η παρουσία της κρουαζιέρας εκτός από την Καλαμάτα και την Πύλο και προτείνονται επιπλέον ως πιθανοί προορισμοί οι Λιμένες Ναυπλίου και Γυθείου (ουδέν σχόλιο)!
Για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας φυσικά και δε γίνεται αναφορά στην παραχώρησή του (την προηγούμενη δεκαετία συντάχθηκε είπαμε το σχέδιο), αλλά γίνεται λόγος για επέκταση του δαπέδου στάθμευσης, αύξηση του αριθμού θέσεων εξυπηρέτησης αεροσκαφών, επέκταση του αερολιμένα Καλαμάτας για εξυπηρέτηση ειδικών τουριστικών πτήσεων.
Σε άλλο δε σημείο αναφέρεται ότι διερευνάται η δημιουργία νέου μικρού αεροδρομίου στην περιοχή της Δυτικής Μεσσηνίας για εσωτερικές και ιδιωτικές πτήσεις, για την εξυπηρέτηση της αυξημένης ζήτησης και επισκεψιμότητας λόγω της τουριστικής και αθλητικής ανάπτυξης της περιοχής.
Ανέστησαν το σιδηρόδρομο
Το χωροταξικό προβλέπει και για το σιδηρόδρομο (ναι, αυτόν που εγκαταλείφθηκε και σάπισε…), κάνοντας λόγο για αξιοποίησή του για τουριστικούς σκοπούς στον άξονα Κόρινθος- Ναύπλιο-Τρίπολη-Καλαμάτα, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου προς Κυπαρισσία.
Τονίζει δε ότι απαιτείται η εκπόνηση ειδικής μελέτης που θα προσδιορίσει συγκεκριμένα τις δυνατότητες και το εύρος υλοποίησης ενός τέτοιου έργου και προτείνεται:
-Διερεύνηση υλοποίησης προαστιακής σύνδεσης Τρίπολης με την Καλαμάτα
-Διερεύνηση αξιοποίησης υφιστάμενου σιδηροδρομικού δικτύου και σταθμών στον άξονα Κόρινθος – Ναύπλιο – Τρίπολη – Καλαμάτα, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου προς την Κυπαρισσία, για τουριστικές διαδρομές
-Προαστιακή σύνδεση Καλαμάτας με Μεσσήνη
-Διερεύνηση αξιοποίησης υφιστάμενου σιδηροδρομικού δικτύου και σταθμών στον άξονα Κόρινθος-Ναύπλιο-Τρίπολη-Καλαμάτα, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου προς την Κυπαρισσία, για τουριστικές διαδρομές.
Νέα ΠΟΤΑ
Φυσικά στο χωροταξικό υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που μπορούν να σχολασθούν, όπως το ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στο Μηναγιώτικο φράγμα, ενώ αναλύονται όλοι οι τομείς που αφορούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, φυσικούς πόρους κ.λπ.
Κι από οδικούς άξονες, όπως αναφέρεται κατά προτεραιότητα, προωθούνται:•Αναβάθμιση κυκλοφορικής σύνδεσης της Μεσσηνίας με την Πάτρα (Δυτικός Άξονας – Ιόνια Οδός)
•Αναβάθμιση οδικών συνδέσεων:
-Καλαμάτα – Μεσσήνη – Ριζόμυλος – Πύλος – Παράκαμψη Πύλου – Μεθώνη
-Ριζόμυλος – Καλαμάκι – Κορώνη – Βασιλίτσι – Ακριτοχώρι – Μεθώνη
-Πύλος – Παράκαμψη Γιάλοβας – Ρωμανός – Παράκαμψη Φιλιατρών – Παράκαμψη Κυπαρισσίας
-Κορυφάσιο – Χώρα
-Καλαμάτα – Καρδαμύλη – Αρεόπολη.
-Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη – Νεοχώρι Ιθώμης.
•Αναβάθμιση οδικών συνδέσεων των εδρών των Δημοτικών Ενοτήτων με το κύριο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας.
Και για τελευταίο αφήσαμε το καλύτερο. Σύμφωνα με το Χωροταξικό, «ο επενδυτικός σχεδιασμός της ΠΟΤΑ Μεσσηνίας είναι δυναμικός και αναμένεται να ολοκληρωθεί στον ορίζοντα της επόμενης δεκαετίας. Επιπρόσθετα, σχεδιάζεται η ανάπτυξη και οργάνωση νέας ΠΟΤΑ στην περιοχή Κυνηγού της ΔΕ Πύλου του Δήμου Πύλου-Νέστορος, σε συνέχεια της πρότασης για τον αρχικό σχεδιασμό της ΠΟΤΑ Μεσσηνίας ήδη από το 1998 που συμπεριελάμβανε και την περιοχή του Κυνηγού. Για την έγκριση της νέας ΠΟΤΑ έχει ήδη εκδοθεί σχετική προέγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας».
Της Βίκυς Βετουλάκη