Ξεκινά την Παρασκευή το 11ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας

Ξεκινά την Παρασκευή το 11ο Φεστιβάλ  Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας

Στο επίκεντρο η υγεία και το ελαιόλαδο

Για 11η χρονιά θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή έως και την Κυριακή στο ξενοδοχείο Pharae Palace το Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας, με το φετινό θέμα να είναι το πώς το ελαιόλαδο επηρεάζει την υγεία.

Χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μιχάλης Αντωνόπουλος ανέφερε ότι το συγκεκριμένο φεστιβάλ συνδυάζει διαγωνισμό ελαιολάδου & γευσιγνωσίας και έχει κατακτήσει κυρίως τους ανθρώπους που επιζητούν γνώση γύρω από το ελαιόλαδο και την ελιά Καλαμάτας. Όπως εξήγησε, το φεστιβάλ κατάφερε να φτάσει στον 11ο χρόνο του, αφού κάθε χρόνο έχει να προσφέρει νέα στοιχεία, με τα φετινά να εστιάζουν στην υγεία και το ελαιόλαδο. Ειδικότερα, εξειδικευμένοι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα ερευνών που έκαναν και δείχνουν πως το πολυφαινολικό ελαιόλαδο βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Χαρακτήρισε το παραπάνω πολύ ενδιαφέρον, αφού, όπως υποστήριξε, πέραν του ονόματος Καλαμάτα που έχουμε, πρέπει να φανούν η προστιθέμενη αξία και οι ιδιαίτερες ιδιότητες της Κορωνέικης ποικιλίας, του ΠΟΠ Ελαιολάδου Καλαμάτας, καθώς και της Επιτραπέζιας Ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτα. «Όλα αυτά έχουν ειδικά χαρακτηριστικά και σταδιακά κατοχυρώνονται μέσα από ερευνητικά προγράμματα και τεκμηριωμένη γνώση» σχολίασε.

Με τη σειρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, δήλωσε χαρούμενος που το φεστιβάλ έχει επιστημονικές ανακοινώσεις και γνώση, αλλά και διαγωνισμούς και γευσιγνωσίες. Ο ίδιος στάθηκε στο ερευνητικό κομμάτι, καθώς η διδάκτωρ Χαραλαμπία Μπολέτη, διευθύντρια Ερευνών, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στην έρευνά της, με τα αποτελέσματά της να ανακοινώνονται κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Η Περιφέρεια, πρόσθεσε, πάντα στηρίζει πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο να αναδείξουν την άριστη ποιότητα του πελοποννησιακού και ιδιαίτερα του μεσσηνιακού ελαιολάδου, όπως και τη φαρμακευτική του αξία, κυρίως στον τομέα της πρόληψης. Έτσι κάλεσε τον κόσμο να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα και να καταναλώνει ελαιόλαδο της πρώιμης συγκομιδής, το οποίο έχει πολλές πολυφαινόλες, που έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι κάνουν καλό στην υγεία και προλαμβάνουν τον καρκίνο.

Κλείνοντας ευχήθηκε μέσα από τέτοιες διοργανώσεις να αναδεικνύεται το προϊόν και να προωθείται, «σε μια περίοδο που το ελαιόλαδο δεν είναι στα καλύτερά του, αφού η τιμή είναι χαμηλή και, δυστυχώς, από την πρόσφατη ξαφνική άνοδο των τιμών, τα μόνα που παρέμειναν σε άνοδο ήταν οι τιμές στα μεροκάματα και στα καλλιεργητικά κόστη».
Αυτό καθιστά, όπως υποστήριξε, έως και μη βιώσιμη την καλλιέργεια του ελαιολάδου, με την Περιφέρεια να έχει διάθεση να παλέψει για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση και να βοηθηθεί αυτό το σημαντικό προϊόν.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Γιώργος Φάβας ξεκίνησε λέγοντας ότι το ελαιόλαδο έχει ονομαστεί το χρυσάφι της Μεσσηνίας, για όλη την Ελλάδα, όμως, αποτελεί ένα ακόμα διαμάντι, ίσως την κορωνίδα των διαμαντιών στο στέμμα των ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων, αυτών που δίνουν μια δυναμική ώθηση στην οικονομία της χώρας.

Ο κ. Φάβας συνέχισε αναφέροντας ότι ο Δήμος Καλαμάτας στηρίζει το συγκεκριμένο φεστιβάλ, που κάθε χρόνο παράγει πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Συμπλήρωσε δε, ότι το ελαιόλαδο μαζί με την επιτραπέζια ελιά αποτελούν την κύρια δύναμη των αγροτών της Μεσσηνίας, «μια δύναμη που ενώ φάνηκε την περσυνή χρονιά να είναι αρκετά μεγάλη και να λύνει αρκετά ζητήματα που αφορούσαν στην παραγωγική διαδικασία και τα κόστη, φέτος δυστυχώς δεν ξεκίνησε καλά και συνεχίζει πτωτικά».

Κλείνοντας ανέφερε ότι με δεδομένο ότι το ελαιόλαδο θα αντιμετωπίζεται και ως φαρμακευτικό προϊόν, θα πρέπει οι φορείς να δώσουν τη δυνατότητα στους παραγωγούς να το παράγουν βελτιώνοντας τα καλλιεργητικά κόστη μέσα από αρδεύσεις και ακολουθώντας όλο εκείνο το πρωτόκολλο που σχετίζεται πλέον με την κλιματική αλλαγή, που έχει επιφέρει αναταράξεις στον τρόπο καλλιέργειας και τις αποδόσεις των ελαιώνων.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση