Ως ένα πρώτο μεταρρυθμιστικό βήμα, με ζητήματα όμως που χρειάζεται να αλλάξουν, έκριναν οι αυτοδιοικητικοί του ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο, στελέχη δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων, τον “Κλεισθένη Ι”, την πρόταση της κυβέρνησης για την αλλαγή του θεσμού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η παρουσίαση του “Κλεισθένη Ι” έγινε από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου “Πελοπόννησος Πρώτα”, Νίκο Πατσαρίνο, ο οποίος κατέθεσε και τις παρατηρήσεις του για συγκεκριμένα σημεία της κυβερνητικής πρότασης. Ειδικότερα, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της παράταξης “Πελοπόννησος Πρώτα”, στη συνάντηση των αυτοδιοικητικών, παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
“Ένα πρώτο μεταρρυθμιστικό βήμα για να έρθει η αυτοδιοίκηση πιο κοντά στην κοινωνία και η κοινωνία πιο κοντά στην αυτοδιοίκηση χαρακτήρισε το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο ‘Κλεισθένης 1’ του υπουργείου Εσωτερικών ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης ‘Πελοπόννησος Πρώτα’, Νίκος Πατσαρίνος, παρουσιάζοντάς το την περασμένη Τετάρτη το βράδυ στην Τρίπολη, σε μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ από την Πελοπόννησο.
Ιδιαίτερα στάθηκε στην απλή αναλογική, στην οποία, όπως είπε, εναντιώνονται δήμαρχοι και περιφερειάρχες, επειδή ‘σπάει’ το προσωποπαγές σημερινό σύστημα. Επισήμανε ότι πρόκειται για απλή αναλογική χωρίς περιορισμούς, όπου οι έδρες που λαμβάνει κάθε συνδυασμός είναι ακριβώς ανάλογες του ποσοστού που πήρε στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Εάν ο πρώτος σε εκλογική δύναμη δεν έχει το 50% αναμετράται με το δεύτερο την επόμενη Κυριακή. Όποιος επιλεγεί από την κοινωνία, αυτός θα είναι ο νέος δήμαρχος. Οι έδρες όμως θα έχουν κατανεμηθεί από την πρώτη Κυριακή.
Ο χρόνος θητείας μειώνεται από 5 σε 4 χρόνια και γίνεται υποχρεωτική η συμμετοχή κάθε φύλου στα ψηφοδέλτια σε ποσοστό τουλάχιστον 40%.
Ο αριθμός των υποψηφίων θα είναι ανάλογος με τις θέσεις που έχει το κάθε όργανο συν 10%, αλλά όχι συν 50%. Και αυτό γιατί υπάρχει δυσκολία, ιδίως σε μικρούς Δήμους, να συμπληρωθούν υποψηφιότητες.
Το νέο νομοσχέδιο διαμορφώνει κοινότητες στους Δήμους και θέτει το όριο των 500 ατόμων. Οι κοινότητες άνω των 500 κατοίκων θα έχουν διοικητικά συμβούλια, ενώ αυτές με πληθυσμό μικρότερο των 500 ατόμων θα έχουν μόνο πρόεδρο, ο οποίος θα εκλέγεται με ενιαίο ψηφοδέλτιο. ‘Για να βγαίνουν οι καλύτεροι και να ενωθούν οι τοπικές κοινωνίες’ παρατήρησε ο Νίκος Πατσαρίνος κάνοντας λόγο για ιδιαίτερα θετικό σημείο.
Ορισμός αντιδημάρχων – αντιπεριφερειαρχών: Θα γίνεται από δήμαρχο και περιφερειάρχη. Ειδικότερα στις Περιφέρειες, μέχρι σήμερα οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες έβγαιναν ξεχωριστά χωρίς να παίρνουν σταυρό και είχαν οριστεί από την αρχή. Τώρα θα επιλέγονται από τον περιφερειάρχη. Υπάρχει, ωστόσο, μια πρόταση να παίρνουν σταυρό και έτσι να ορίζονται τελικά από την κοινωνία.
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη διατήρηση επιτροπών όπως οι Οικονομικές και Ποιότητας Ζωής, ενώ ενισχύει το ρόλο άλλων, όπως η Επιτροπή Διαβούλευσης σε Δήμους άνω των 5.000 κατοίκων, αλλά και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων.
Η λευκή ψήφος δε θα προσμετράται στα υπέρ ή τα κατά, αλλά θα μετρά σαν παρουσία για να διευκολύνει στη λήψη αποφάσεων.
Μεγάλο βάρος δίνεται στη σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος και του προϋπολογισμού όπου η διαδικασία γίνεται πιο συμμετοχική και δίνεται η δυνατότητα όπου υπάρχει διαφωνία να ψηφίζεται ανά έργο ή και ανά ενότητα.
Στις εκλογές της Περιφέρειας ο ψηφοφόρος θα μπορεί να βάλει και έναν σταυρό σε άλλη περιφερειακή ενότητα εκτός από τη δική του. Έτσι ενισχύεται η φιλοσοφία της περιφερειακής συνείδησης.
Καθιερώνονται τα Δημοτικά και Περιφερειακά Δημοψηφίσματα, για θέματα που αφορούν στις τοπικές κοινωνίες, με αποφασιστικό η συμβουλευτικό ρόλο. Αρκεί να το ζητήσουν τα 2/3 του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου ή το 10% των εγγεγραμμένων πολιτών.
Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη έκλεισε με ενδιαφέρουσα συζήτηση, όπου οι συμμετέχοντες εξέφρασαν σκέψεις πάνω σε άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ ζητήθηκε, στο πλαίσιο της συνέχειας του διάλογου, να κατατεθούν προτάσεις, γιατί εκτιμάται ότι μπορούν και πρέπει αρκετά από τα αναφερόμενα να αλλάξουν».
Α.Π.