ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Υπέρ της κατάργησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και υπέρ της ενιαίας Περιφέρειας Πελοποννήσου (με τους επτά νομούς) τάχθηκε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο ξενοδοχείο «Ρεξ», ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας και εκπρόσωπος Τύπου της «Πελοπόννησος Οικολογική», Ν. Σαράντης.
Έχοντας δίπλα του την υποψήφια περιφερειάρχη Δήμητρα Λυμπεροπούλου, καθώς και την υποψήφια αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτα Μπάκα, ο κ. Σαράντης ανέφερε πως ο συνδυασμός διατυπώνει ένα σύγχρονο όραμα ευημερίας που στηρίζεται στη συλλογικότητα, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη ως απάντηση στη σημερινή πολύπλευρη κρίση.
«Πιστεύουμε στη στροφή στην πράσινη οικονομία και στην αξιοποίηση των ιδιαίτερων παραγωγικών πηγών κάθε τόπου, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην ανασυγκρότηση της περιφερειακής και τοπικής οικονομίας με ουσιαστική αναζωογόνηση της υπαίθρου, με πυλώνα την αγροτική παραγωγή, τη διατήρηση των τοπικών ειδών σπόρων των φυτών και δέντρων και την απαγόρευση μεταλλαγμένων στην Περιφέρεια μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ανάδειξη του δευτερογενούς τομέα
Συνεχίζοντας δήλωσε υπέρμαχος της ανάδειξης του δευτερογενούς τομέα, ενώ τάχθηκε υπέρ του μετασχηματισμού του τριτογενούς τομέα σε παράγοντα βιώσιμης και αειφόρου διαχείρισης των φυσικών πόρων.
Επισήμανε την ανάγκη αλλαγής του ακολουθούμενου ενεργειακού μοντέλου με τη μείωση της κατανάλωσης και στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Τάχθηκε, επίσης, υπέρ της ενίσχυσης της δημοκρατίας με απλή αναλογική, της καθιέρωσης ορίου στις θητείες, αντιτάχθηκε στην όποια εκμετάλλευση των πόρων από ιδιωτικές εταιρείες, ενώ πρότεινε τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου ( με τζίρο 250 εκατ. ευρώ ετησίως) από τους Δήμους, την Περιφέρεια και τις εταιρείες κοινωνικής βάσης.
Σημείωσε πως η ανασυγκρότηση της χώρας πρέπει να ξεκινήσει από τα κάτω προς τα πάνω, δήλωσε πως είναι υπέρ της εναλλαγής και της ανακλητότητας εκείνων που εκλέγονται σε θέσεις οργάνων της περιφερειακής κίνησης, αλλά και των αιρετών που θα εκλεγούν, ενώ χαρακτήρισε τον «Καλλικράτη» ως συγκεντρωτικό μοντέλο αυτοδιοίκησης με μεταφορά αρμοδιοτήτων και καθηκόντων, όπως και παράλληλη αφαίρεση χρηματοδοτικών πόρων.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε υπέρμαχος της επαναλειτουργίας του τρένου στην Πελοπόννησο, ενώ διατύπωσε προτάσεις για την Παιδεία και τη συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης για την ανασυγκρότηση των δημοσίων υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που θα πρέπει να στεγάζονται σε δημόσια κτήρια.
Πρότεινε δε, την προώθηση της βιολογικής γεωργίας και της συμβολαιακής γεωργίας, αλλά και της μεσογειακής διατροφής.
«Στόχος είναι ο τόπος μας να αποκτήσει και πάλι τη δική του διακριτή ταυτότητα. Να κάνουμε την Πελοπόννησο ένα ισχυρό όνομα», είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε πως θα υπάρξει συνεργασία με τοπικούς φορείς, πολίτες και προσωπικότητες, ώστε να αναπτυχθεί δημόσιος διάλογος για το μέλλον της περιοχής, που όμως θα χρειαστεί και την ανάληψη δράσης από τους ενεργούς πολίτες, ώστε ο τόπος να ανακάμψει και η αισιοδοξία να αντικαταστήσει την απαισιοδοξία».
«Όχι» και «Ναι»
Όπως εξήγησε στη συνέχεια, λέμε όχι στις κομματικές παρεμβάσεις, τις παρασκηνιακές πρακτικές, τις πελατειακές σχέσεις, στο περιφερειαρχοκεντρικό σύστημα και στο συγκεντρωτισμό του «Καλλικράτη», στις απολύσεις και την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών, στην πολεοδομική αναρχία, στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στην εξάρτηση από το λιγνίτη, στη διογκούμενη ανεργία, στη διάλυση του κοινωνικού ιστού, στην πολιτική του κοινωνικού αυτοματισμού, στην απουσία οράματος για το μέλλον και στη μακροχρόνια παραμονή των ίδιων προσώπων σε αυτοδιοικητικές θέσεις ευθύνης.
Θα κάνουμε πράξη, συνέχισε, την ανεξάρτητη Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, τον κοινωνικό έλεγχο και την αναβάθμιση των Τοπικών Συμβουλίων, την ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και τον εκσυγχρονισμό της Περιφέρειας, τον ολοκληρωμένο στρατηγικά Χωροταξικό Σχεδιασμό, την ορθολογική αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και των ΑΠΕ, την αειφόρο ανάπτυξη και την προετοιμασία για τη μεταλιγνιτική περίοδο, τη συμμετοχική διακυβέρνηση, την κοινωνική οικονομία και την επιχειρηματική Καινοτομία, το δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τη συλλογική δράση, την αλλαγή νοοτροπίας και την επεξεργασία μακρόπνοης τοπικής πολιτικής.