Αλλαγή του πολιτικού συστήματος ζήτησαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές με το «Ποτάμι»

Αλλαγή του πολιτικού συστήματος ζήτησαν  οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές με το «Ποτάμι»

«Αν θεωρείτε ότι υπάρχει πρόβλημα με το σημερινό πολιτικό σύστημα της χώρας, τότε ελάτε όλοι μαζί να πάμε σε κάτι το καινούργιο. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με το “Ποτάμι”».
Με τη φράση αυτή κάλεσε χθες ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών  και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το «Ποτάμι», Στ. Τσακυράκης, όσους παραβρέθηκαν στην ανοιχτή πολιτική συζήτηση που διοργανώθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
Ο κ. Τσακυράκης επιτέθηκε κατά του πολιτικού συστήματος (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) χωρίς να αποκλείσει και τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως στη συμπεριφορά και τη λειτουργία τους οφείλεται το πρόβλημα της Ελλάδας, που δεν είναι οικονομικό, αλλά πολιτικό. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλύπτεται πίσω από το μνημόνιο, δεν έχει να προτείνει λύσεις και υπόσχεται επιστροφή στην προ κρίσης περίοδο, κάτι, αφενός, που είναι ανέφικτο και, αφετέρου, οδήγησε στα τρομακτικά αδιέξοδα που βρισκόμαστε σήμερα. Επισήμανε ότι το πελατειακό κράτος που υπάρχει στην Ελλάδα υπονομεύει την ίδια τη δημοκρατία και, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «με αυτούς που κυβερνούν ή την αξιωματική αντιπολίτευση, δεν υπάρχει περίπτωση να βγούμε από την κρίση, θα οδηγηθούμε και σε οικονομικά χειρότερη κατάσταση».
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, διέψευσε τη φημολογία πως βρίσκονται συμφέροντα πίσω από το «Ποτάμι», δηλώνοντας πως τον ενοχλεί η συκοφαντία που έχει πέσει, σημειώνοντας ότι «μπορεί να έχουν τα λεφτά κάποιοι, αλλά ουδείς διαθέτει τα υλικά για να με εξαγοράσει». Παραδέχθηκε πως το εγχείρημα είναι δύσκολο, αλλά αναγκαίο και πως η έκβασή του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.    
Νωρίτερα, ο επίσης υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημ. Κοντοπίδης, είχε καταγράψει την προσπάθειά του να δώσει λύσεις στο σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει (πάσχει από κυστική ίνωση, μια σπάνια αρρώστια με προσδόκιμο επιβίωσης για την Ελλάδα τα 25-30 έτη), λέγοντας πως αντιλήφθηκε ότι χάνει χρόνο αν παραμένει ανενεργός και δε δραστηριοποιηθεί με τους υπόλοιπους πάσχοντες για βελτίωση των συνθηκών που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα. Ο ίδιος κατάφερε να υπάρξουν κάποιες αλλαγές με τον αγώνα του.
Με­τά τις ει­ση­γή­σεις τους α­κο­λούθησε α­νοι­χτή συ­ζή­τη­ση με το κοι­νό, ενώ την εκ­δή­λω­ση συν­τόνισε ο Πα­ν. Τσιά­λας, με­τα­πτυ­χια­κός φοι­τη­τής στη Νο­μι­κή Σχο­λή της Α­θή­νας.    

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας