Ημερίδα χθες στο ΤΕΙ Πελοποννήσου (Καλαμάτας) για τη γεωργία σε περίοδο κρίσης
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ημερίδες του τελευταίου διαστήματος πραγματοποιήθηκε χθες στο κεντρικό αμφιθέατρο της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Πελοποννήσου (Καλαμάτας). Θέμα της ήταν «Η ανθεκτικότητα της γεωργίας κατά την περίοδο της κρίσης: καινοτομία, επιχειρηματικότητα, αναδιαρθρώσεις». Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν η Επιστημονική Εταιρεία Αγροτικής Οικονομίας (ΕΤ.ΑΓΡ.Ο.) και το Τμήμα Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Πελοποννήσου.
Είναι σαφές ότι απέναντι σε ένα βαθιά νοσηρό κοινωνικό οικονομικό μοντέλο ζωής, οφείλουμε να προτάξουμε ένα διαφορετικό κώδικα αξιών και να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με ό,τι μας οδήγησε μέχρι εδώ.
Τούτων δοθέντων, θα περίμενε κανείς χθες το πρωί το αμφιθέατρο του ΤΕΙ να είναι γεμάτο κόσμο, μια και ο αγροτικός τομέας είναι ένας από τους δύο βασικούς πυλώνες ανάπτυξης του νομού μας. Τουναντίον, και παρά την εξαιρετική σύνθεση των ομιλητών, η ημερίδα, θα λέγαμε, πέρασε απαρατήρητη από τους ενδιαφερόμενους.
Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να δούμε ορισμένα από τα βασικότερα σημεία της συζήτησης που έγινε.
Για το θέμα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης, Philippe Burny, σημείωσε ότι μπορεί να προβλέπει μικρότερες επιδοτήσεις προς τα κράτη – μέλη, αλλά κεντρικό ρόλο στο μοίρασμα θα παίξουν οι χώρες, κάθε μία ξεχωριστά. Περιγράφοντας κάποια στοιχεία της, είπε ότι πλέον δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στους κατ’ επάγγελμα αγρότες, στους νέους παραγωγούς και στις ομάδες παραγωγών, όπως και στην ποιότητα των προϊόντων.
Από την πλευρά του, ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, παρουσίασε την κατάσταση των μεσσηνιακών προϊόντων στην περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Για το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα έδωσε έμφαση περισσότερο στην εφαρμογή αυστηρότερων ποιοτικών κριτηρίων, παρά στην επέκτασή του. Η φιλοσοφία μας στο θέμα της επιτραπέζιας ελιάς πρέπει να αλλάξει άρδην και να φροντίσουμε για την αύξηση της παραγωγής της, γιατί είναι ένα προϊόν με ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία.
Παρατήρησε ακόμη ότι, παρά το γεγονός ότι χάσαμε μεγάλο μέρος της παραγωγής μας στη μαύρη σταφίδα και στα σύκα, λόγω εξωγενών αλλά και ενδογενών παραγόντων, πρέπει να επιμείνουμε στη διατήρηση της καλλιέργειάς τους. Πρόσθεσε, επίσης, ότι σημασία θα πρέπει να δώσουμε στην πρώιμη πατάτα και την αμπελουργία (σήμερα υπάρχουν στο νομό μας 26 οινοποιεία), κλάδο πολύ ελπιδοφόρο, αλλά και με σημαντικές μέχρι σήμερα διακρίσεις στο εξωτερικό.
Τέλος, ως προς τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, τόνισε ότι θα πρέπει να υποστηριχθούν και να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο. Ειδικότερα, δε, υπενθύμισε ότι ο νομός μας είναι πρώτος στον κόσμο στην παραγωγή πρώιμου καρπουζιού, το οποίο εξάγεται, ήδη, σε 26 χώρες.
Ο Δημήτρης Πετρόπουλος, επίκουρος καθηγητής του ΤΕΙ Πελοποννήσου, προχώρησε σε μια συγκριτική ανάλυση της κατάστασης των αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα τη δεκαετία 2000-2010. Εκείνο που τόνισε είναι ότι παρατηρείται μείωση στην καλλιέργεια των παραδοσιακών προϊόντων, το εμπορικό μας ισοζύγιο παρέμεινε σε αρνητικά επίπεδα, εκτός από τον τομέα των οπωροκηπευτικών, ενώ υπήρξε μείωση και στο ποσοστό αυτάρκειας της χώρας.
Παρ’ όλα αυτά, τα αποτελέσματα δεν είναι απογοητευτικά και τα αγροτικά μας προϊόντα κέρδισαν περισσότερες αγορές. Οι χώρες που εξάγουμε περισσότερο είναι αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι γειτονικές με την Ελλάδα.
Πέρα από τις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες, ειδικό βάρος θα πρέπει να δοθεί και στο γεγονός ότι στο τραπέζι της ημερίδας βρέθηκαν μαζί εκπρόσωποι από τις πλέον υγιείς και πετυχημένες εταιρείες στον τομέα τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Μεν. Βαλτζής, Κατ. Βρυώνη από την Ένωση, Γ. Ζωγόπουλος που διατηρεί θερμοκηπιακές καλλιέργειες, Γ. Κόκκινος από την ομάδα παραγωγών του «Νηλέα», Μιχ. Μαγκουρίλος από την εταιρεία «Επίκουρος», Δημ. Παναγιωτόπουλος και Κ. Παπαδημητρίου.
Κοινή συνισταμένη στις παρεμβάσεις τους ήταν ότι, για να υπάρξει ανάπτυξη και εξωστρέφεια, χρειάζεται μεθοδικότητα, επιμονή και έμφαση στην ποιότητα. Τροχοπέδη όλων αυτών; Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και οι αλλοπρόσαλλες πολιτικές του. Αν δεν αλλάξει η εικόνα αυτή και δεν ενισχυθεί η συνεργασία και ο επικουρικός ρόλος του κράτους, τα εμπόδια θα γίνονται όλο και μεγαλύτερα. Το τι σημαίνει αυτό, μπορεί να το καταλάβει και ο πλέον αδαής.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη