Β. Φραντζόλας: Παρέμβαση για τους καθυστερημένους δακοψεκασμούς στη Μεσσηνία

Β. Φραντζόλας: Παρέμβαση για τους καθυστερημένους δακοψεκασμούς στη Μεσσηνία

Σοβαρή οικονομική ζημιά για τους ελαιοπαραγωγούς
 
 
Ένα μείζον θέμα για τους ελαιοπαραγωγούς της Μεσσηνίας, με πολλαπλά άσχημα αποτελέσματα για τους ίδιους αλλά και την ποιότητα του προϊόντος, θέτει με ανοικτή του επιστολή προς το διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Μεσσηνίας (ΔΑΟΚ), Ιωάννη Κυριακόπουλο, ο Βασίλης Φραντζολάς, σύμβουλος ποιότητας ελαιολάδου.
Θέμα της παρέμβασής του οι καθυστερημένοι δακοψεκασμοί στο νομό και η αρνητική αλληλουχία που δημιουργείται από τέτοιες πρακτικές.
Ειδικότερα, αναφέρει:
«Κατ’ αρχάς, θέλω να σας ευχαριστήσω για το χρόνο που μου διαθέσατε προ 3 ημερών, ώστε να έχουμε μια γόνιμη τηλεφωνική συνομιλία, με αντικείμενο την αναγκαιότητα των δακοψεκασμών, τους οποίους εξακολουθεί να αναγγέλλει η υπηρεσία σας. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι από όλες τις μαρτυρίες και διαβεβαιώσεις των παραγωγών των περιοχών που πρόκειται να υποστούν δακοψεκασμό, οι προσβολές από δάκο είναι σχεδόν ανύπαρκτες.
Η διενέργεια δολωματικών δακοψεκασμών, με δεδομένο ότι, βάσει των σχετικών οδηγιών, απαγορεύεται η συλλογή των καρπών πριν παρέλθει χρόνος τουλάχιστον 15 ημερών από την πραγματοποίησή τους, θα έχει ως προφανές αποτέλεσμα ότι οι ελαιοποιήσεις θα ξεκινήσουν υποχρεωτικά μετά τις 20 Νοεμβρίου, και αν τυχόν συμπέσει και με περίοδο βροχών, η ελαιοποίηση θα ξεκινήσει ουσιαστικά περί την 1η Δεκεμβρίου 2017.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι αν ακολουθηθούν οι οδηγίες της ΔΑΟΚ για δακοψεκασμούς, θα προξενηθεί, κατά την προσωπική μου άποψη, σοβαρή επιχειρηματική και κατ’ επέκταση οικονομική ζημιά, σε βάρος πολλών, νέων κυρίως, παραγωγών, οι οποίοι αγωνίζονται για την παραγωγή ενός ελαιολάδου υψηλής ποιότητος (αγουρέλαιο), σύμφωνα με τις νέες τάσεις των αγορών, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Παρενέργεια, επίσης, των καθυστερήσεων αυτών θα είναι η ελάττωση κατά 1,5 μήνα του διαθέσιμου χρόνου ελαιοποίησης στα ελαιοτριβεία, γεγονός το οποίο θα συμβάλει στην τελείως απαράδεκτη εικόνα, αναμονής χιλιάδων απροστάτευτων από τη βροχή σακιών έξω από τα ελαιοτριβεία.
Από την εμφάνιση – χρώμα – των καρπών (ιώδες – μελανοϊώδες) προκύπτει ότι στην περιοχή ευθύνης της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας δε θα είναι δυνατή η παραγωγή αγουρελαίου, συγκεκριμένης υψηλής ποιότητος, με οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, τα οποία κάθε παραγωγός έχει προφανώς το δικαίωμα να ορίζει, για το προϊόν το οποίο παράγει.
Το αυτονόητο αυτό δικαίωμα, που εμμέσως πλην σαφώς παρέχει ο νόμος σε κάθε παραγωγό , η Υπηρεσία σας του το αφαιρεί με τη διενέργεια καθυστερημένων δακοψεκασμών, π.χ. την 5η ή 6η Νοεμβρίου (tinyurl.com/ychqyvxg).
Και αν κάποιοι παραγωγοί θελήσουν να εξαιρεθούν των ψεκασμών, δεν έχουν τη δυνατότητα να βρουν ανοιχτό ελαιοτριβείο, ακριβώς λόγω των γενικευμένων αυτών ψεκασμών.
Η ελαιοπεριεκτικότητα των καρπών έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον προ 15 ημερών, στις περισσότερες περιοχές, πρώιμα ίσως εφέτος λόγω της πρωτοφανούς ξηρασίας, η οποία, ως γνωστόν, επιταχύνει την αλλαγή και την ελαιοπεριεκτικότητα. Αντιγράφω εδώ απλά, από την πλέον αξιόπιστη, επιστημονικά, ελληνική πηγή, το Βιβλίο του καθηγητή δρος Απόστολου Κυριτσάκη “Ελαιόλαδο”, σελ. 93: “Η υψηλότερη συγκέντρωση πτητικών (αρωματικών) συστατικών στο ελαιόλαδο και η μεγαλύτερη περιεκτικότητα των καρπών σε έλαιο, συμπίπτουν με την ΑΡΧΗ της αλλαγής του χρώματος των καρπών, από πρασινοκίτρινο σε μελανοϊώδες”.
Από αυτό και μόνο συμπεραίνουμε ότι ήδη έχουμε απώλεια αρωματικών στοιχείων, χωρίς κανένα απολύτως πλέον όφελος από πλευράς απόδοσης στο ελαιοτριβείο.
Σήμερα πλέον οι παλιές συνήθειες και πρακτικές έχουν αλλάξει δραματικά. Σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες, η ποιότητα και όχι η ποσότητα καθορίζουν πρώτιστα τις διαδικασίες ελαιοποίησης, και η χώρα μας δεν μπορεί να διενεργεί ελαιοκομία και ελαιοποιήσεις με ​τις παλαιές ​ πρακτικές
Τα ιταλικά φρέσκα ελαιόλαδα, όπως έχω ήδη δημοσιοποιήσει με φωτογραφίες, κυκλοφόρησαν στο λιανικό εμπόριο, στα ράφια ξένων αγορών, από τις 20 Οκτωβρίου! Είναι κραυγαλέα, θεωρώ, η ζημιά που υφίστανται ευθέως πλέον πολλοί Μεσσήνιοι παραγωγοί. Οι καθυστερημένοι δακοψεκασμοί στο Νομό Μεσσηνίας και όπου αλλού, τους υποχρεώνουν να εμφανίσουν στα ράφια του εξωτερικού αλλά και στην εσωτερική αγορά, κατά δύο (2) πολύ κρίσιμους μήνες, τα εμφιαλωμένα τους ελαιόλαδα, απέναντι σε έναν πολύ σκληρό διεθνή ανταγωνισμό, ποιότητος και τιμών.
Η πολύ αποδοτική περίοδος πώλησης ελαιολάδων για την περίοδο των Χριστουγέννων έχει προφανώς χαθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Θεωρώ ότι πρέπει να ανοίξουμε άμεσα για το ακανθώδες αυτό θέμα, έναν επιστημονικό διάλογο επιχειρημάτων, με ανταλλαγή απόψεων, σε δημόσιο χώρο, ώστε να είναι δυνατή η προσέλευση και όλων των ενδιαφερόμενων Αρχών της Μεσσηνίας, Επιμελητήριο, Συνεταιρισμών, κ.λπ., με σκοπό να ακουστούν οι απόψεις και της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, καθώς και όλων των εμπλεκομένων στη διαδικασία ελαιοπαραγωγής.
Αγαπητέ, κε προϊστάμενε της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, σας προσκαλούμε, τη Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017, και ώρα 19.00, εσάς και όσους επιθυμούν από το επιστημονικό προσωπικό της Υπηρεσίας σας, όπως και κάθε ενδιαφερόμενο, σε αίθουσα της Υπηρεσία σας ή αλλού σε χώρο, στο κέντρο της Καλαμάτας, τον οποίο θα οριστικοποιήσουμε και ανακοινώσουμε αμέσως μετά από την ευγενική αποδοχή της Πρόκλησης, την οποία δημοσίως σας απευθύνουμε. Η αίθουσα καλόν είναι να έχει δυνατότητα προβολής διαφανειών από ηλεκτρονικό υπολογιστή».
 
​​*Ο Βασίλης Φραντζολάς είναι δοκιμαστής και σύμβουλος ποιότητος ελαιολάδου, ασχολείται επαγγελματικά με το ελαιόλαδο κυρίως με τη διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων στα οποία διδάσκουν εισηγητές από την Ελλάδα, καθώς και καθηγητές πανεπιστημίων από το εξωτερικό. Ανήκει στη τρίτη γενιά της οικογένειας Φραντζολά η οποία κατάγεται από το Λυγουριό, Αργολίδας, ασχολούμενος επαγγελματικά με το ελαιόλαδο. Εκτός από την οργάνωση και διδασκαλία σε σεμινάρια (www.oliveoilseminars.com) τα οποία διοργανώνονται από το 2005, παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε διάφορες εταιρείες ελαιολάδου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
 
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης