«Ο αθλητισμός, ασπίδα προστασίας για την Παχυσαρκία και το Σακχαρώδη Διαβήτη»
Τόσο το θέμα της εκδήλωσης «Ο Αθλητισμός, ασπίδα προστασίας για την Παχυσαρκία και το Σακχαρώδη Διαβήτη», όσο και η παρουσία των Παναγιώτη Γιαννάκη, Δημήτρη Παπανικολάου, δύο εμβληματικών προσωπικοτήτων του ελληνικού μπάσκετ, άξιζαν περισσότερης προσοχής από το κοινό. Η παρουσία του κόσμου στην Τέντα μπορεί να μην ήταν η δέουσα, αλλά τα όσα ειπώθηκαν για το θέμα είναι άκρως σημαντικά και πρέπει να μας προβληματίσουν και να μας κινητοποιήσουν όλους.
Την πρωτοβουλία της εκδήλωσης είχαν ο Σύλλογος Διαβητικών Ν. Μεσσηνίας «Γλυκιά Μεσσηνία» και το σωματείο καλαθοσφαίρισης ΑΠΣ Ακάδημος σε συνεργασία με τον Δήμος Καλαμάτας και την ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, ενώ κεντρικό ρόλο σε αυτή είχε ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Ε.Κ.Π.Α. και διακεκριμένος διαβητολόγος, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης. Την αιγίδα του πρόσφεραν ο Πανελλήνιος και ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας και η πανελλήνια Ομοσπονδία σωματείων διαβητικών (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.).
Ο κ. Χαλβατσιώτης άνοιξε τον κύκλο των ομιλιών υπενθυμίζοντας την θλιβερή πρωτιά της χώρας μας στην παιδική παχυσαρκία που οδηγεί σταδιακά σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, επιβάρυνση στις αρθρώσεις κ.α..
Ακολουθώντας την ιπποκράτεια ρήση ότι το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν ο αθλητισμός που «ενώνει, δίνει δύναμη, υγεία και ζωή» μπορεί να αποτελέσει ένα μοναδικό «όπλο», εξήγησε ο κ. Χαλβατσιώτης πλέκοντας το εγκώμιο και ευχαριστώντας τους Γιαννάκη-Παπανικολάου για το ρόλο του πρεσβευτή σε αυτή την προσπάθεια.
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, Σταύρος Κουκάκης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη τους συντελεστές της εκδήλωσης και εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία των Γιαννάκη-Παπανικολάου τόνισε την απόφαση το μπάσκετ να βγει από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, προβάλλοντας τον κοινωνικό του χαρακτήρα.
Στη συνέχεια κατέθεσε την προσωπική του εμπειρία για συγγενή Α’ βαθμού που διαγνώστηκε με σακχαρώδη διαβήτη και μετά από πολλές ταλαιπωρίες βρήκε στον αθλητισμό και στην ινσουλίνη την ισορροπία για μια φυσιολογική ζωή.
«Κόουτς είσαι μεγάλο σύμβολο για όλους μας και σ’ αγαπάμε πολύ» πρόσθεσε στο τέλος απευθυνόμενος στον αρχηγό του ευρωθριάμβου του 1987.
Ο Γιάννης Κουτραφούρης, ως μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης σχολίασε ότι ο αθλητισμός αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα στη μιζέρια και τα κοινωνικά προβλήματα της εποχής, συμπληρώνοντας ότι αμείβει πλουσιοπάροχα όσους τον αγαπούν και τον υπηρετούν.
Εκ μέρους του Δημάρχου Καλαμάτας, ο αντιδήμαρχος Παύλος Μπουζιάνης ανέφερε ότι ο Δήμος κάνει μεγάλη προσπάθεια ώστε να καταφέρει να διατηρήσει σε καλή κατάσταση της αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης, ενώ είναι σε προτεραιότητα η κατασκευή νέων.
Καθ’ ύλην αρμόδιος ο πρόεδρος του αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Καλαμάτας, Νίκος Μπασακίδης διαβεβαίωσε ότι τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι εργασίες αλλαγής του καλύμματος της Τέντας, με δημοτικούς πόρους, οι εργασίες θα ολοκληρωθούν το Καλοκαίρι και από την επόμενη σεζόν οι ομάδες θα προπονούνται και θ’ αγωνίζονται χωρίς τα γνωστά προβλήματα.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανοικτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες», Μανώλης Μάκαρης και γιατρός (καρδιολόγος) στο επάγγελμα, επεσήμανε ότι η εκδήλωση «παντρεύει» τον αθλητισμό με την πρόληψη. Ανέφερε ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελούν μάστιγα με 1/10 Έλληνες να πάσχει από διαβήτη Τύπου ΙΙ που συνδέεται με τον καθιστικό τρόπο ζωής, ενώ το 40% από αυτούς δεν το γνωρίζει. Και στη Μεσσηνία το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, με 13.000 πάσχοντες, εκ των οποίων οι 5,5 χιλιάδες είναι αδιάγνωστες περιπτώσεις.
Ο Μανώλης Μάκαρης συνέστησε 50’-90’ καθημερινό περπάτημα που προσφέρει πολύ θετικά αποτελέσματα στον οργανισμό.
Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχαήλ Μιχαήλ τόνισε ότι ο φορέας που εκπροσωπεί δεν θα μπορούσε να λείπει από την εκδήλωση και κάλεσε τα παιδιά να απολαύσουν τον αθλητισμό ως παιχνίδι, χωρίς να παραλείπουν τις προληπτικές εξετάσεις.
Με πολύ θερμά λόγια για την προσφορά της και για τα επιτεύγματα σε πανελλήνιο επίπεδο μίλησε ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης προσκαλώντας στο βήμα την Αθανασία Καρούνου, πρόεδρο του Συλλόγου Διαβητικών Νομού Μεσσηνίας «Γλυκιά Μεσσηνία» και πρώην Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).
Η κα Καρούνου, αφού επεσήμανε την παρουσία στην εκδήλωση και εκπροσώπων της Περιφερειακής οργάνωσης ΑμεΑ Πελοποννήσου και του προέδρου της Νίκου Καραλή, ανέφερε ότι τη σημασία της άθλησης για όλους και ειδικά για τους διαβητικούς αναδεικνύουν τρεις «γίγαντες» όπως χαρακτήρισε τους Χαλβατσιώτη-Γιαννάκη-Παπανικολάου. «Η εκπαίδευση, η άθληση, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στην πρόληψη και η πρόληψη των επιπλοκών είναι ανάμεσα στους στόχους των συλλόγων διαβητικών, προσθέτοντας όσο πιο πολύ ενημερωμένοι και εκπαιδευμένοι είναι οι διαβητικοί τόσο πιο ελεύθερα μπορούν να νοιώσουν και να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.
«Βάλτε την άθληση στη ζωή σας και θα δείτε τη διαφορά» προέτρεψε πάσχοντες και μη η κα Καρούνου, καλώντας τον κόσμο και ιδιαίτερα τους γονείς με παιδιά που πάσχουν από διαβήτη να αγκαλιάσουν το σύλλογο, επιστρέφοντας δύναμη.(???)
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Ακάδημου, Νίκος Τριανταφυλλόπουλος, καλώντας τον Δήμο και τους υπεύθυνους να ενισχύσουν τις αθλητικές υποδομές (πρότεινε η Τέντα να είναι βοηθητικός χώρος και να κατασκευαστεί σύγχρονο Κλειστό), ενώ κατέθεσε το «στατιστικό» ότι το ποσοστό των παιδιών στην Ελλάδα που αθλούνται δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό και πολύ πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αντίθετα με τα πρωτεία της χώρας μας στην παχυσαρκία.
Πολλά ενδιαφέροντα είχε να πει ο «Δράκος» του ελληνικού μπάσκετ, απευθυνόμενος σε πρώτο πρόσωπο προς τα παιδιά και καταθέτοντας και τη δική του προσωπική σχέση με τον αθλητισμό
«Ό,τι επενδύουμε στον αθλητισμό είναι προσφορά στην κοινωνία, τα παιδιά μας και την πατρίδα. Χρειάζεται να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο από τη ζωή μας στην άθληση. Το σώμα μας είναι το πλοίο της ζωής και θα σας πάει ένα ταξίδι 100 χρόνων. Γι’ αυτό πρέπει να το σέβεστε και να το προσέχετε. Όποιες δυσκολίες κι αν βρείτε στο δρόμο σας, το σώμα σας θα είναι έτοιμο να τις αντιμετωπίσει.
Τα γήπεδα πρέπει να γίνουν ελκυστικά για να έρθουν τα παιδιά. Οι γονείς είναι τα πρώτα πρότυπα που μπορούν να κατευθύνουν τα παιδιά στον αθλητισμό και τα παιδιά με τη σειρά τους μπορούν να παρασύρουν τους φίλους τους στο γήπεδο. Και οι δάσκαλοι να καταλάβουν ότι ο αθλητισμός είναι μέρος της εκπαίδευσης και το Υπουργείο Παιδείας να προσθέσει περισσότερες ώρες γυμναστικής.
«Είμαι ευλογημένος που γνώρισα τον αθλητισμό από μικρή ηλικία. Έβλεπα τους άλλους …θηρία, αλλά δεν φοβόμουν να συγκριθώ. Προσπάθησα να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου. Έζησα όλα αυτά που οι νεότεροι βλέπουν στο youtube και για τους παλιότερους αποτέλεσαν βίωμα.
Λάτρεψα το μπάσκετ και μέσα από τον αθλητισμό γνώρισα το σώμα μου, έκανα φίλους, ένοιωσα χαρές και απογοητεύσεις. Μέσα από τον αθλητισμό μαθαίνεις πώς να φέρεσαι στους άλλους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Γιαννάκης προτρέποντας τα παιδιά να μάθουν για το σώμα τους έστω και μέσα από το διαδίκτυο (π.χ. για τις μεγάλες μυϊκές ομάδες) και να βελτιώσουν τη φυσική κατάσταση και τις σωματικές τους δυνατότητες και έκλεισε διαβεβαιώνοντας τα παιδιά και όχι μόνο ότι «Μην φοβάστε κανέναν και τίποτα. Ο μεγαλύτερος αντίπαλος είναι ο εαυτός σας και κανένας άλλος δεν είναι πιο δύσκολος.
Δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορείτε να καταφέρετε!».
Πολύ πιο λακωνικός, αλλά εξίσου ουσιαστικός ο Δημήτρης Παπανικολάου, «διόρθωσε» ότι ο ίδιος και οι μπασκετμπολίστες της γενιάς του ή μεταγενέστεροι είναι όχι θρύλοι, αλλά «καρποί» του Παναγιώτη Γιαννάκη και των συμπαικτών του, αφού η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από την εθνική μας ομάδα το 1987 αποτέλεσε την αφετηρία και ήταν το αξεπέραστο γεγονός που έκανε χιλιάδες παιδιά να στραφούν προς το μπάσκετ.
Ο βετεράνος άσος του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και της Εθνικής ομάδας επεσήμανε τα παρακάτω:
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το άγχος, οι πολλές υποχρεώσεις και η υπερβολική χρήση του διαδικτύου που έχει συνέπειες μεταξύ άλλων στα μάτια και στο σώμα των παιδιών, καθώς και στην αποξένωση μέσα στην ίδια την οικογένεια πρέπει να αλλάξουν. Παλιά βγαίναμε στις αλάνες χωρίς κινητά και χωρίς κινδύνους. Πλέον η άθληση γίνεται οργανωμένα και θα πρέπει να δημιουργηθούν όσο γίνεται περισσότεροι τέτοιοι χώροι. Πρόσθεσε τέλος ότι οι γονείς ωθούν με λάθος τρόπο τα παιδιά στον πρωταθλητισμό, ενώ το παιδί είναι αυτό που θα πρέπει χωρίς άγχος και πίεση να διαλέξει το δρόμο του.
«Δύο ώρες λιγότερη τηλεόραση/υπολογιστής και 2 ώρες περισσότερη άθληση» ήταν ο «επίλογος» από τον καθηγητή Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, που όπως είπε στόχος είναι το 30% των παχύσαρκων παιδιών να μειωθεί στο 10%.
Διαγωνισμός 3πόντων, συλλεκτικές φανέλες και βραβεύσεις
Η εκδήλωση έκλεισε με διαγωνισμό 3πόντων (ο Γιαννάκης υπέγραψε και χάρισε μια φανέλα με το όνομά του στον νικητή Γιάννη Θεοδωρόπουλο, ενώ συμμετείχαν και οι Γιώργος Αλεξόπουλος, Γρηγόρης και Στέφανος Κατσαμπάνης), κλήρωση τεσσάρων εμφανίσεων που οι Δημήτρης Παπανικολάου, Νικ Καλάθης, Θοδωρής Παπαλουκάς και Θανάσης Αντετοκούμπο) και τέλος την τιμητική βράβευση από τον Ακάδημο προς τους Γιαννάκη-Παπανικολάου.
Της Χριστίνας Ελευθεράκη