Απειλείται το «μεσογειακό μονοπώλιο»

Απειλείται το «μεσογειακό μονοπώλιο»

«Οπουδήποτε μπορεί να παραχθεί ποιοτικό ελαιόλαδο και οπουδήποτε κάκιστης ποιότητας ελαιόλαδο». Τη δήλωση αυτή έκανε στο Bloomberg Businessweek ο εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Ελιάς του Πανεπιστημίου του Ντέιβις (UC-Davis Olive Center), Dan Flynn, που παρευρέθη στο διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου (International Olive Oil Competition) στη Νέα Υόρκη. 
Η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα απέσπασαν πολλά σημαντικά βραβεία, το ίδιο συνέβη, όμως, και με παραγωγούς απο τη Χιλή, το Περού, τη Σλοβενία και την Αυστραλία, που προκαλούν πια σοβαρά το μέχρι τώρα «μεσογειακό μονοπώλιο» στο ποιοτικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. 
Σύμφωνα με τον Dan Flynn, το πώς παράγεται ένα ελαιόλαδο είναι πιο σημαντικό από το πού: «Τα ποιοτικώς καλύτερα ελαιόλαδα προέρχονται από τα πρώτα μέχρι τα μέσα στάδια της σοδειάς, όπου οι ελιές μεταφέρονται στο ελαιοτριβείο και εκθλίβονται μέσα σε λίγες ώρες. Η φρεσκάδα είναι σημαντική για την ποιότητα».  
Η παραπάνω είδηση δημοσιεύτηκε στο olivenews.gr και δε θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη. 
Α.Π.