Στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στην Καλαμάτα, η οποία ξεκίνησε χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι την 1η Τοπική Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) της Καλαμάτας, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Υγείας (πρώην ΙΚΑ) της πόλης.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του συζήτησε με το διευθυντή του Κέντρου Υγείας, γιατρό χειρουργό Παναγιώτη Κατσαφάδο, τα προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία της πρωτοβάθμιας μονάδας υγείας, ενώ πήγε και σε όλους τους χώρους της μονάδας.
Ως γνωστόν, στην Καλαμάτα προβλέπεται να λειτουργήσουν άλλες 3 ΤΟΜΥ, στην Παραλία, στο Ανατολικό και στο Δυτικό Κέντρο.
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι οι μονάδες αυτές δίνουν ουσιαστικό περιεχόμενο στην έννοια της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κι αλλάζουν τη φιλοσοφία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Μάλιστα, τις χαρακτήρισε ως τη σοβαρότερη προσπάθεια στο χώρο της Υγείας μετά την καθιέρωση του ΕΣΥ.
Βέβαια, ο αναπληρωτής υπουργός δε θέλησε να… ωραιοποιήσει τα όσα είδε και άκουσε. Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν δυσλειτουργίες σε ένα εγχείρημα που μόλις ξεκίνησε, αλλά δεσμεύτηκε ότι μέσα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων θα υπάρξει γενναία χρηματοδότηση για τη μείωση των προβλημάτων. Τόνισε, μάλιστα, ότι στόχος είναι οι ΤΟΜΥ να χρηματοδοτούνται, πολύ σύντομα, μόνο από εθνικούς πόρους. Δεσμεύτηκε, δε, προσωπικά ότι έπειτα από συνεννόηση με τον υπουργό Υγείας, κάποια συγκεκριμένα θέματα θα αντιμετωπιστούν άμεσα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, υπογράμμισε ότι μπήκαν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός ολιστικού συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας.
Η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι μέσα στα χρόνια της κρίσης ο όρος μεταρρύθμιση χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για τις δραματικές αλλαγές στο Δημόσιο και τις υπηρεσίες που προσφέρει. Τελικά, όμως, όπως αποδεικνύεται, υπάρχουν και μεταρρυθμίσεις ουσιαστικές, που δεν είναι μνημονιακές δεσμεύσεις, που όχι μόνο δεν οδηγούν σε περικοπή δαπανών, αλλά διοχετεύονται και έξτρα πόροι σε ένα κοινωνικό αγαθό.
Η λειτουργία των μονάδων βάζει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός ολιστικού συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας, των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).
Όλα είναι θέμα πολιτικής προσέγγισης και οράματος. Και όπως αποδεικνύεται, περιθώρια υπάρχουν. Το θέμα είναι υπέρ ποιας πλευράς θέλεις να γυρίσεις τη σελίδα. Για τους πολίτες ή γι’ αυτούς που κερδοσκοπούν με τις υπηρεσίες υγείας;
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Επίσκεψη Χαρίτση στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας
Επίσκεψη… και στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας περιλάμβανε το χθεσινό πρόγραμμα της επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση. Εκεί τον υποδέχθηκαν και τον ξενάγησαν στους χώρους της η πρόεδρος του εφορευτικού συμβουλίου της Βιβλιοθήκης και περιφερειακή σύμβουλος, Στέλλα Καρλαύτη, καθώς και η προϊσταμένη Νινέτα Σωτηράκη.
Η κα Καρλαύτη τόνισε ότι είναι ιδιαίτερη χαρά να καλωσορίζουν στο χώρο της Βιβλιοθήκης τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, ενώ προχώρησε σε λεπτομερή αναφορά για τις ανάγκες που καλύπτει, καθώς σήμερα απαριθμεί 22.000 τίτλους βιβλίων, έχει 5.000 ενεργά μέλη, εξυπηρετεί 155 σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και 59 Δευτεροβάθμιας, 2 τμήματα ΑΕΙ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθώς και 5 τμήματα του ΤΕΙ της Καλαμάτας.
Παράλληλα, ανέφερε ενέργειες εξωστρέφειας που έγιναν, τονίζοντας ότι τίποτα από τα παραπάνω δε θα ήταν εφικτό, αν δεν είχε υπάρξει η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 100 χιλ. ευρώ. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι μπορεί το ποσό να φαντάζει μικρό μπροστά στο πρόγραμμα ύψους 30 εκ. ευρώ που ήταν ενταγμένη και η Βιβλιοθήκη της Καλαμάτας, ωστόσο αποδεικνύει στην πράξη πώς μια χρηματοδότηση μπορεί να αλλάξει «ριζικά» τη λειτουργία μιας Βιβλιοθήκης και να βελτιώσει τις υπηρεσίες και τις ανάγκες των πολιτών.
Σημείωσε, επίσης, ότι η χρηματοδότηση αυτή είναι η υψηλότερη που έχει πάρει από το 2004 που ιδρύθηκε η Βιβλιοθήκη, ενώ στη συνέχεια ανέφερε και τους στόχους για την επόμενη χρονιά, που θα εξυπηρετηθούν από την ίδια χρηματοδότηση.
Από την πλευρά της, η κα Σωτηράκη είπε ότι καλύφθηκε απόλυτα από τα λεγόμενα της Στέλλας Καρλαύτη, υπογραμμίζοντας και η ίδια το πώς μια χρηματοδότηση άλλαξε «συθέμελα» τη λειτουργία μιας Βιβλιοθήκης και παράλληλα συνέβαλε τα μέγιστα στην αλλαγή του πολιτιστικού γίγνεσθαι ολόκληρης της πόλης.
Ακούγοντας προσεκτικά τις δυο κυρίες, ο Αλέξης Χαρίτσης εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση, λέγοντας ότι είναι πολύ ευχάριστο να βλέπεις ότι οι χρηματοδοτήσεις από το ΠΔΕ «πιάνουν τόπο» και συμβάλλουν στον πολιτισμό και τις ανάγκες μιας περιοχής. Κλείνοντας, τόνισε ότι για την καταπληκτική δουλειά που γίνεται στη Βιβλιοθήκη Καλαμάτας δεν ευθύνεται η χρηματοδότηση, αλλά κυρίως οι άνθρωποι που εργάζονται γι’ αυτή, δίνοντας τα εύσημα τόσο στη διοίκηση όσο και στους εργαζομένους και τους εθελοντές.
ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΥ ΟΡΟΦΟΥ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΜΠΕΖΟΣ
Χαρίτσης: «Ξεπερνά τα όρια της Μεσσηνίας η δουλειά που γίνεται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας»
Το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας ήταν ο τελευταίος σταθμός στην πρωινή επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης. Αργά το μεσημέρι τον Αλέξη Χαρίτση υποδέχθηκαν ο διοικητής Γεώργιος Μπέζος, ο αναπληρωτής διοικητής και υπεύθυνος του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, Παναγιώτης Μπασάκος, καθώς διοικητικό και ιατρικό προσωπικό.
O κ. Μπέζος τόνισε ότι οι ανάγκες του Νοσοκομείου Καλαμάτας ποτέ δε σταματούν, λέγοντας ότι πλέον είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου ορόφου που θα «φιλοξενήσει» την Ουρολογική Κλινική, καθώς και την υπό δημιουργία Πνευμονολογική, η οποία και θα αποσυμφορήσει την Παθολογική Κλινική.
Ο κ. Μπέζος σημείωσε ότι η μελέτη είναι αρκετά ώριμη και το έργο πρέπει να προχωρήσει.
Το δεύτερο αίτημα του διοικητή του νοσοκομείου προς τον υπουργό αφορούσε στη δημιουργία στεγάστρου και την κάλυψή του εξ ολοκλήρου με φωτοβολταϊκά, που θα ολοκληρώσουν την ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου και θα προσφέρουν εξοικονόμηση 40-50% σε ετήσια βάση.
Από την πλευρά του, ο κ. Μπασάκος ευχαρίστησε τον κ. Χαρίτση, με τη βοήθεια του οποίου δόθηκε η συμπληρωματική χρηματοδότηση και ολοκληρώθηκε κανονικά το κτήριο του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας.
Στα άμεσα πλάνα, και σε μελέτη που συντάσσει αυτή την περίοδο μαζί με τον κ. Μπέζο, ο κ. Μπασάκος ενημέρωσε τον υπουργό ότι είναι η λειτουργία Μαστογράφου στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, ένα έργο κόστους περίπου 200 χιλ. ευρώ, το οποίο όμως θα αποτελέσει κοινωνική παρέμβαση σε μια περιοχή με 50.000 γυναικείο πληθυσμό. Ο Αλέξης Χαρίτσης ευχαρίστησε τόσο το διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας κ. Μπέζο όσο και τον αναπληρωτή διοικητή κ. Μπασάκο για τα καλά τους λόγια, προσθέτοντας ότι η «φήμη» για το έργο που συντελείται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας έχει ξεπεράσει πλέον τα στενά όρια του Νομού Μεσσηνίας.
Πρόσθεσε δε ότι είναι ευχάριστο να βλέπει κανείς ότι οι χρηματοδοτήσεις «πιάνουν τόσο», πόσω μάλλον σε ευαίσθητους τομείς, όπως η υγεία, που «δοκιμάστηκαν» πολύ την περίοδο της κρίσης.
Αναφορικά με την Κυπαρισσία, σημείωσε ότι έχει αμελήσει μια επίσκεψη στο χώρο του νοσοκομείου εκεί, υποσχόμενος ότι θα το κάνει το συντομότερο.
Αμέσως μετά ακολούθησε συνάντηση εργασίας, όπου τέθηκαν λεπτομερώς τα αιτήματα του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας στον υπουργό.
Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας