Μόνο στο νομό έχουν καταγραφεί 420 αυθαίρετες κατασκευές
Το δρόμο για τη νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών στον αιγιαλό και την παραλία υπό προϋποθέσεις και ύστερα από απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκηση, ανοίγει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, πάνω από 70.000 αυθαίρετες κατασκευές που εκτιμάται ότι έχουν αναγερθεί παράνομα στον αιγιαλό, μπορούν υπό προϋποθέσεις να νομιμοποιηθούν.
Η Αττική, η Πελοπόννησος και η Εύβοια έχουν μετατραπεί σε άντρο καταπατητών, καθώς στις περιοχές αυτές εντοπίζονται τα 4 στα 10 χρονίως καταπατημένα ακίνητα πανελλαδικά. Ειδικότερα στη Μεσσηνία έχουν καταγραφεί 420 αυθαίρετα ακίνητα, καλύπτοντας μια έκταση 2.777.787 τετραγωνικών μέτρων.
Η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω του νομοσχεδίου του ΥΠΟΙΚ που βρίσκεται σε διαβούλευση να τακτοποιήσει αυτά ακριβώς τα ακίνητα, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταπατητές να τα εξαγοράσουν, εφόσον τα έχουν στην κατοχή τους για τουλάχιστον 20 χρόνια χωρίς διακοπή, έως και τις 31-12-2013. Το δικαίωμα εξαγοράς δεν αφορά όσους καταπάτησαν ακίνητα μετά το 1993, καθώς δε συμπληρώνουν 20ετία. Για αυτούς η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες για να αποβληθούν από τα παράνομα ακίνητα.
Σύμφωνα με τα «Νέα», αν και το νομοσχέδιο θέτει ως προϋπόθεση η νομιμοποίηση να γίνεται μόνο στις περιπτώσεις που οι αυθαίρετες κατασκευές εξυπηρετούν επιχειρηματικούς, δημόσιους και ερευνητικούς σκοπούς, εντούτοις είναι κοινό μυστικό ότι πάνω στο κύμα έχουν ανεγερθεί χιλιάδες παράνομες εξοχικές κατοικίες. Για πολλά από τα κατεχόμενα ακίνητα επιχειρήθηκε και στο παρελθόν η τακτοποίησή τους μέσω εξαγοράς, αλλά η διαδικασία ουδέποτε ολοκληρώθηκε.
Προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο της νομικής κατάστασης και των 72.000 κρατικών ακινήτων που έχει στα χέρια της, η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) εκπονεί ένα σχέδιο για την αποτύπωση της πραγματικής εικόνας, προκειμένου να καταστούν αξιοποιήσιμα.
«Το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης έχει ένα χρονικό ορίζοντα 6-7 ετών προκειμένου να αποτυπωθεί σε ένα ηλεκτρονικό μητρώο το σύνολο και των 72.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ», αναφέρει- μεταξύ άλλων- στην εφημερίδα ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Γρ. Δούνης.
Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιχειρείται να γίνει οριοθέτηση του αιγιαλού με βάση τα υπόβαθρα του Κτηματολογίου. Ωστόσο, αναμένεται να έρθουν στην επιφάνεια μεγάλα ιδιοκτησιακά θέματα και να προκληθούν δικαστικές διαμάχες μεταξύ ιδιωτών και ελληνικού Δημοσίου.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης