Επιστροφή χρημάτων για ενισχύσεις πάνω από 15.000 ευρώ
Με όριο μέχρι το 15.000 ευρώ, δηλαδή όσο είναι το όριο των ενισχύσεων de minimis (ήσσονος σημασίας), πέρασε η τροπολογία για την ανάκτηση των παράνομων επιδοτήσεων που πήραν οι αγρότες από το “πακέτο Χατζηγάκη” μέσω του ΕΛΓΑ το 2009.
Στη διάταξη που αποτελεί μέρος του νόμου για τα βοσκοτόπια γίνεται σαφής αναφορά στην απόφαση καταδίκης της Ελλάδας για το εν λόγω πακέτο αποζημιώσεων. Ουσιαστικά, με τη συγκεκριμένη διάταξη (άρθρο 36) καλούνται να επιστρέψουν τα χρήματα όσοι αγρότες πήραν πάνω από 15.000 ευρώ.
Όπως όλα δείχνουν οι αρμόδιες ελληνικές αρχές δεν κατάφεραν να πείσουν τα αρμόδια κοινοτικά όργανα και τις δικαστικές αρχές για την αναγκαιότητα εκείνων των ενισχύσεων, με αποτέλεσμα να εκδοθούν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις βάσει των οποίων τα χρήματα αυτά θα πρέπει να ανακληθούν από τους αγρότες, σε βάθος 6-7 χρόνων, με ετήσιες δόσεις των 45 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.
Σημειωτέον ότι τα χρήματα αυτά δεν ήταν κοινοτικά, πράγμα που σημαίνει ότι κατά το μεγαλύτερό τους μέρος, πέραν κάποιων προστίμων, επιστρέφουν στον κρατικό προϋπολογισμό, κλείνοντας άλλου είδους «τρύπες» στα κρατικά ταμεία.
Παρά το γεγονός ότι σχετική ολιγωρία έχει καταγραφή απ’ όλους τους διαχειριστές της υπόθεσης, ευθύνη για την εξέλιξη του θέματος φαίνεται να φέρει και η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που με σχετική ευκολία έφθασε στην επιλογή να νομοθετήσει την ανάκληση, δηλαδή την επιστροφή των χρημάτων από τους αγρότες που τα εισέπραξαν προ 7ετίας περίπου.
Γνώστες του όλου θέματος αποδίδουν εκτός από επιπολαιότητα και μικροκομματική αντίληψη και «ταξικά κίνητρα» στους σημερινούς κυβερνώντες που κατέληξαν στην παραπάνω επιλογή, σε μια προσπάθεια, όπως λέγεται, αφενός να δείξουν ότι δεν δυσκολεύονται να βάλουν με τους «μεγαλοαγρότες» τους οποίους ευνόησαν ιδιαίτερα οι ενισχύσεις Χατζηγάκη και αφετέρου να δημιουργήσουν «ρήγματα» και αντιπαλότητες μεταξύ των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής.
Ανάκληση με το νόμο
Να αμβλύνει τις εντυπώσεις από την τροπολογία που επιφέρει στους αγρότες ακόμα ένα χτύπημα, καθώς τους υποχρεώνει να επιστρέψουν το πακέτο Χατζηγάκη και μάλιστα ο καθένας ξεχωριστά με παρακράτηση από τις επιδοτήσεις επιχείρησε μετά το σάλο ο Βαγγέλης Αποστόλου, με νέα του δήλωση, τονίζοντας πως δεν υπάρχει τελική απόφαση για το ζήτημα.
Πάντως όπως έγινε γνωστό από μέρες από τις κοινοτικές επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι αγρότες θα γίνει η παρακράτηση μέρους του οφειλόμενου ποσού που έλαβαν πάνω από 700.000 φυσικά πρόσωπα το 2008 και το 2009, στο πλαίσιο ανάκτησης του πακέτου Χατζηγάκη.
Αυτό άλλωστε προβλέπει τροπολογία (με αριθμό 81/24 1.12.2015) που κατατέθηκε ως εκπρόθεσμη στο νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες και εξειδικεύει τις αναφορές Αποστόλου στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της βουλής για επιστροφή ενισχύσεων από μεμονωμένους αγρότες, προκαλώντας ήδη σφοδρές αντιδράσεις εκ μέρους των αγροτών, καθώς τους φορτώνει επιπλέον χρήματα στο λογαριασμό που καλούνται να πληρώσουν.
Η επίμαχη τροπολογία κατατέθηκε ως εκπρόθεσμη στο νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες το οποίο συζητείται στη βουλή, επιβεβαιώνοντας όσα έγραψε το AgroNews και η εφημερίδα Agrenda, εξαιρεί μόνο όσους παραγωγούς έλαβαν ενισχύσεις, αλλά έχουν αποβιώσει, δίνοντας ένα νέο χτύπημα στον παραγωγικό ιστό της χώρας.
Όπως διευκρινίζεται, η διαδικασία θα εξειδικευθεί με κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία θα καθορίζει, τον αριθμό των ετήσιων δόσεων που θα υποχρεούται να αποπληρώνει ο υπόχρεος προς ανάκτηση και οι οποίες θα καθοριστούν με βάση το οφειλόμενο ποσό.
“Δυστυχώς δεν θα αποφύγουμε να πιούμε όλοι μαζί το πικρό τούτο ποτήρι”, είπε χαρακτηριστικά στη βουλή ο Βαγγέλης Αποστόλου, υπεραμυνόμενος μιας ακόμα επώδυνης ρύθμισης.
Τι αναφέρει η αιτιολογική έκθεση
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από προκαταρκτική έρευνα που πραγματοποίησε για όλες τις αντισταθμιστικές εισφορές που κατέβαλε ο ΕΛΓΑ στους αγρότες τα έτη 2008 και 2009. Με απόφαση, της η Επιτροπή έκρινε ότι για το 2009 το ποσόν ενισχύσεων των 387.404.547 ευρώ και για το 2008 το ποσόν ενισχύσεων των 37.320.395,97 ευρώ αποτελούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις, ασυμβίβαστες με την εσωτερική αγορά”.
Με την ίδια απόφαση η Επιτροπή έταξε προθεσμία 4 μηνών από την κοινοποίηση της απόφασης για την λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την έντοκη ανάκτηση από τους παραγωγούς των σχετικών χρηματικών ποσών.