Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας
Η απομάκρυνση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και, κατά συνέπεια, από το ευρώ και η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, σε συνδυασμό με τη μη καταβολή του χρέους που μας έχουν φορτώσει οι δανειστές, όπως και η ανατροπή όλων των συμφωνιών, δεσμεύσεων, παρεμβάσεων και μέτρων που πάρθηκαν από την εποχή του πρώτου μνημονίου, είναι οι κύριοι άξονες που επισήμανε το βράδυ της Τρίτης, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, ο γ.γ. του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου, Δ. Καζάκης.
Προηγήθηκαν οι χαιρετισμοί του Ι. Μαγγανά από τον πυρήνα Καλαμάτας και των υποψήφιων ευρωβουλευτών Γρηγ. Πιερρουτσάκου και Πέδρο Ολάγια, ενώ ο κ. Καζάκης άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, αλλά και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. «Η μοίρα μας είναι να είμαστε δούλοι», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ενώ έκανε λόγο για καταστροφή της Παιδείας μας, για να ξεχάσουμε τις ρίζες μας.
Υπογράμμισε πως η χώρα έχει παραδοθεί στους δανειστές, την τρόικα και τους εντεταλμένους επιτρόπους, φέροντας ως παράδειγμα ότι πρόσφατα στο υπουργείο Οικονομικών εγκαταστάθηκαν μέχρι και Κινέζοι επίτροποι, χωρίς όμως αυτό το ζήτημα να συζητείται ούτε στα Μέσα Ενημέρωσης ούτε και από τους πολιτικούς.
Στο απυρόβλητο μένει, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, το κεντρικό ζήτημα που υπάρχει, ότι δηλαδή το 48% του παραγόμενου πλούτου της Ελλάδας διατίθεται απευθείας στους δανειστές μας, υπογραμμίζοντας πως «κανένα νοικοκυριό, καμία επιχείρηση, κανένα κράτος δεν μπορεί να αντέξει ένα τέτοιο βάρος», ενώ προέβλεψε ότι το βάρος αυτό θα μεγαλώσει περισσότερο από το 2021 και μετά, όταν θα μεγαλώσουν και οι υποχρεώσεις προς τους δανειστές.
Από τις βολές του κ. Καζάκη δε γλύτωσε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, που δε μιλά για το κορυφαίο αυτό θέμα. Ενώ πρόσθεσε πως φοβήθηκε να μην αναγνωρίσει το πρόσφατο δάνειο που πήρε η χώρα και αναρωτήθηκε πώς μπορεί να απαιτήσει το κούρεμα του δημόσιου χρέους των 365 δισεκατομμυρίων, όταν φοβάται να ακυρώσει το δάνειο των μόλις 3,5 δισεκατομμυρίων.
Ο επικεφαλής του ΕΠΑΜ χαρακτήρισε ανύπαρκτο το πρωτογενές πλεόνασμα και πρόσθεσε πως ουδείς συζητά για το πώς θα μειωθεί το χρέος, μιλώντας για μια «ανίερη συμμαχία σιωπής», μεμφόμενος και τα ΜΜΕ που «δεν το παίζουν και αν υπηρετούσαν την αλήθεια, θα είχαν ξεσκίσει τους πολιτικούς».
Σε άλλο σημείο ανέφερε πως «η κυβερνώσα συμμορία κάνει ό,τι πουν οι δανειστές και με τον τρόπο που βγήκαμε στις αγορές, δώσαμε επιχειρήματα στους δανειστές μας και έπειτα από την έξοδο στις αγορές, εκμηδενίστηκε η πιθανότητα συζήτησης για το βιώσιμο του χρέους. Αν λέγαμε ότι δεν το αναγνωρίζουμε, ουδείς θα ακουμπούσε το ομόλογο που εκδώσαμε», είπε χαρακτηριστικά.
Σε μια αποστροφή του λόγου του, ανέφερε ότι και ο Ξεν. Ζολώτας το 1932, όταν είχε χρεοκοπήσει η Ελλάδα, είχε ταχθεί κατά του δανεισμού.
Πρόσθεσε δε, πως το χρέος είναι ζήτημα συσχετισμού των δυνάμεων και πως η χρεοκοπία ήρθε, επειδή δανειζόμασταν για να εξοφλήσουμε παλαιότερα δάνεια, ενώ ανέφερε πως «αν ο λαός είχε μια κυβέρνηση που τον υπηρετούσε, θα κέρδιζε ένα μεγάλο ποσοστό του χρέους».