Απόφαση- σταθμός υποχρεώνει τον ΟΑΕΕ να θεωρήσει τα βιβλιάρια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Απόφαση- σταθμός υποχρεώνει τον ΟΑΕΕ να θεωρήσει τα βιβλιάρια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Με μια απόφαση – σταθμό το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Πατρών δικαίωσε 93 από τους 96 επαγγελματίες της Αχαΐας οι οποίοι προσέφυγαν κατά του ΟΑΕΕ.
Η προσφυγή ασκήθηκε προκειμένου να υποχρεωθούν τα αρμόδια όργανά του: να προβούν στη θεώρηση των βιβλιαρίων υγειονομικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής τους με την ιδιότητα των ασφαλισμένων στον Οργανισμό, να παύσουν πλέουν να τους υπαγάγουν στις ανώτερες κλίμακες ασφαλιστικών εισφορών, να σταματήσουν τη λήψη αναγκαστικών μέτρων εναντίον τους λόγω οφειλών απέναντι στον ΟΑΕΕ και να τους χορηγεί ασφαλιστική ενημερότητα, καθώς, σε περίπτωση συνέχισης της άρνησης του Οργανισμού να προβεί στις      συγκεκριμένες αυτές ενέργειες, επίκειται κίνδυνος της υγείας τους και της οικονομικής τους θέσης.
Το δικαστήριο δικαίωσε τους προσφεύγοντες μόνο για το σκέλος της θεώρησης των βιβλιαρίων ασθενείας, ενώ απέρριψε τα υπόλοιπα αιτήματά τους ως αναπόδεικτα.
Όμως, όταν οι δικαιωθέντες θέλησαν να υλοποιήσουν τη δικαστική απόφαση, όπως αναφέρουν και στο σχετικό τους ιστότοπο, η Διεύθυνση του ΟΑΕΕ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αρνήθηκε να συμμορφωθεί και να θεωρήσει τα βιβλιάρια των 93 ασφαλισμένων.
Παρότι η απόφαση κοινοποιήθηκε νόμιμα και την παρέλαβε η ίδια η διευθύντρια, ο αναπληρωτής διευθυντής αρνήθηκε να θεωρήσει τα βιβλιάρια. Αντιπροσωπεία των ασφαλισμένων ζήτησε τη συνδρομή του εισαγγελέα υπηρεσίας και έλαβε σημείωμα υποβολής παραπόνων προς το 2ο Αστυνομικό Τμήμα Πάτρας και στη συνέχεια υπέβαλε μήνυση για παραβίαση δικαστικής απόφασης εναντίον της Διεύθυνσης του ΟΑΕΕ και ζήτησε να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, δεδομένου ότι το αδίκημα είναι διαρκές.
 
Δήλωση Γκραίκη
Από την πλευρά του, ο εκ των εκπροσώπων του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας στις  συνεδριάσεις της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Παύλος Γκραίκης, σχολιάζοντας την απόφαση, ανέφερε: «Για το θέμα της ασφάλισης των επιχειρηματιών στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), έχουμε κατ’ επανάληψη επισημάνει τα προβλήματα που μας απασχολούν και τα οποία ζητήσαμε επιμόνως  να ρυθμιστούν, έτσι ώστε εντός της παρατεταμένης κρίσης ο ασφαλιστικός οργανισμός να μην είναι ο δυνάστης του επιχειρηματία, αλλά αρωγός του στην προσπάθεια να επιβιώσει και να διατηρηθεί στην αγορά.
Το 2008, κατά την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Κων. Καραμανλή στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας, προκειμένου να ανακοινώσει τα πρώτα μέτρα για την έλευση της κρίσης, του επέδωσα επιστολή με την οποία ζητούσα τη δημιουργία ταμείου αρωγής για τους επιχειρηματίες που θα βρεθούν στη δεινή θέση να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, ώστε να τύχουν επιδόματος ανεργίας, όπως και οι εργαζόμενοι.
Αυτό έγινε πράξη έπειτα από καιρό, όπως άλλωστε και οι ρυθμίσεις οφειλών, αλλά δυστυχώς με λάθος τρόπο και δόθηκε η δυνατότητα μείωσης μιας ασφαλιστικής κλάσης, προκειμένου να μειωθεί το ασφάλιστρο.
Κατά τη διαδικασία και έπειτα από σκληρή διαμάχη δε λήφθηκαν όμως υπόψη οι επεξεργασμένες προτάσεις – θέσεις των Επιμελητηρίων, αλλά και των συνδικαλιστικών οργάνων των επιχειρήσεων, με τα οποία υπάρχει ενιαίο μέτωπο διεκδίκησης.
Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τελικά, είχαν ως αποτέλεσμα να προσφύγουν συνάδελφοι στη Δικαιοσύνη, αισθανόμενοι αδικία από τη μη σωστή εφαρμογή των μέτρων, αφού δε συμφωνούσαν με όσα τελικά υλοποιήθηκαν.
Παρακολουθώντας το τι γίνεται για το καυτό  αυτό θέμα, μόλις σήμερα (χθες) πήρα στα χέρια μου την απόφαση 66/26 Μαρτίου 2014 του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Πατρών, που δικαιώνει τους 96 επαγγελματίες, οι οποίοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, θέλοντας να είναι ιατροφαρμακευτικά εξασφαλισμένοι.
Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι το Δικαστήριο στο σκεπτικό του αναπτύσσει τη φιλοσοφία των άρθρων του Συντάγματος στα θέματα της δημόσιας υγείας, πως δεν μπορούν δηλαδή να ισχύουν όλα αυτά που υλοποιεί ο ΟΑΕΕ.
Πρόκειται για μία απόφαση που δείχνει ότι το Δικαστικό Σώμα αφουγκράζεται τα προβλήματα που βιώνει ο καθημερινός Έλληνας και η πραγματική οικονομία και συμπαρίσταται όπου μπορεί, όπως άλλωστε συμβαίνει και στη Μεσσηνία.
Θεωρώ δε απαράδεκτα όσα συνέβησαν τη Δευτέρα στον ΟΑΕΕ της Πάτρας (αναφέρθηκε στα όσα διαβάσατε παραπάνω).
Η απόφαση αυτή δημιουργεί δεδικασμένο και στη συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί ισχυρό νομικό όπλο στις διεκδικήσεις και των Μεσσήνιων επιχειρηματιών, τους οποίους προτίθεμαι να ενημερώσω, πολύ σύντομα, εκτενέστερα».        

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου