Σύστημα μοριοδότησης για την κατανομή των θέσεων και την τοποθέτηση των πάγκων στις λαϊκές αγορές, με «αβάντα» στους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών έναντι των μεμονωμένων παραγωγών, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για το υπαίθριο εμπόριο που κατατέθηκε στη Βουλή, σύμφωνα με δημοσίευμα στην “Ύπαιθρο Χώρα”.
Όπως αναφέρεται: «Παράλληλα, μέσα από το συγκεκριμένο κανάλι ανοίγει ο δρόμος για τη διάθεση του συνόλου των γαλακτοκομικών προϊόντων (και όχι μόνο των τυροκομικών, όπως γίνεται σήμερα), ενώ θεσμοθετούνται για πρώτη φορά οι Αγορές Καταναλωτών.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει, επίσης, μείωση των δικαιολογητικών για χορήγηση ή ανανέωση της άδειας, ιδίως των παραγωγών, ενώ δημιουργείται μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, όπου, εκτός από τις άδειες, θα καταχωρούνται οι έλεγχοι και τυχόν επιβληθέντα πρόστιμα.
Ηλεκτρονικό αρχείο για τις άδειες
Ενοποιούνται, “βάσει της αρχής της ίσης μεταχείρισης”, οι προϋποθέσεις χορήγησης και ανανέωσης αδειών, είτε ο κάτοχός τους δραστηριοποιείται στο υπαίθριο εμπόριο, πλανόδιο ή στάσιμο, είτε σε λαϊκή αγορά, και, επομένως, και τα δικαιολογητικά που πιστοποιούν την ιδιότητα, ιδίως των παραγωγών. Επιχειρώντας την απλοποίηση των διαδικασιών, μειώνονται τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη χορήγηση ή την ανανέωση των αδειών, “χωρίς”, όπως επισημαίνεται, “να γίνεται καμία έκπτωση στη διασφάλιση των προϋποθέσεων για τη νόμιμη δραστηριοποίηση”.
Άδεια παραγωγού πωλητή υπαίθριου εμπορίου οποιασδήποτε μορφής χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα που είναι επαγγελματίες αγρότες, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Ο πλανόδιος παραγωγός, “πέραν της περιφέρειας στην οποία έχει τη γεωργική του εκμετάλλευση, μπορεί να αιτηθεί σε δύο ακόμη περιφέρειες”. Η άδεια για λαϊκή αγορά έχει ισχύ σε όλη την επικράτεια.
Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών και γυναικείοι συνεταιρισμοί έχουν δικαίωμα απόκτησης άδειας αποκλειστικά για τη διάθεση προϊόντων των μελών τους και μόνο για λαϊκές αγορές ή αγορές καταναλωτών. Σημειώνεται ότι κάθε συνεταιρισμός, ομάδα ή οργάνωση δικαιούται μία άδεια λαϊκής ανά 20 μέλη και όχι περισσότερες από 10 άδειες και κάθε γυναικείος συνεταιρισμός μία άδεια ανά 20 μέλη και όχι περισσότερες από δύο άδειες. Με ειδικότερες διατάξεις ορίζονται τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση των σχετικών αδειών.
Για την τοποθέτηση συνεταιρισμών/ομάδων παραγωγών προβλέπεται μοριοδότηση με βάση τον αριθμό των μελών, την παλαιότητα της άδειας και το βαθμό παραβατικότητας. Για τους παραγωγούς αξιολογείται η παλαιότητα της άδειας, η ηλικία, η μη κατοχή θέσης, η εντοπιότητα και ο βαθμός παραβατικότητας. Σύμφωνα με το άρθρο 33, στην κατανομή των θέσεων προτεραιότητα έχουν οι συνεταιρισμοί/ομάδες παραγωγών έναντι των μεμονωμένων παραγωγών/φυσικών προσώπων».