Και δεύτερη υπόθεση απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου κατ΄ εξακολούθηση με αντικείμενο την περίφημη ιστορία «οικοπεδοποίησης» της Ελαφονήσου, οδηγείται σύντομα στις αίθουσες του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας.
Αυτή τη φορά με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Καλαμάτας παραπέμπονται 5 άτομα, 4 άντρες και μια γυναίκα, με επίδικα 20 συμβόλαια. Ανάμεσά τους, ο συμβολαιογράφος που δικάσθηκε και στην πρώτη υπόθεση και κρίθηκε ένοχος για άμεση συνέργεια σε απάτη και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών και ο ξάδελφος του Δημάρχου Ελαφονήσου, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για απάτη κατ’ εξακολούθηση και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη υπόθεση που εκδικάσθηκε επίσης στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας, κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάσθηκαν 15 συνολικά κατηγορούμενοι, με την μικρότερη ποινή να είναι 12 έτη κάθειρξης.
Τότε 17 συμβόλαια
Στην πρώτη υπόθεση που εκδικάσθηκε φέτος και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο εξετάσθηκαν 17 επίδικα συμβόλαια, ενώ από την έδρα τότε είχε τονισθεί ότι εκκρεμούν κι άλλες δικογραφίες για οικοπεδοποίηση στην Ελαφόνησο, οι οποίες αφορούν 135 συμβόλαια. Στην υπόθεση τότε, βασικός κατηγορούμενος ήταν ο νυν Δήμαρχος Ελαφονήσου, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών και πλέον βρίσκεται κρατούμενος, καθώς δεν είχε καταβάλλει το ποσό των 30.000 ευρώ που είχε ορισθεί από το δικαστήριο ως εγγύηση για να παραμείνει ελεύθερος μέχρι να εκδικασθεί η υπόθεσή του σε δεύτερο βαθμό.
Τώρα 20
Η νέα υπόθεση που οδηγείται στις αίθουσες των δικαστηρίων αφορά 20 επίδικα συμβόλαια, τα οποία συντάχθηκαν από τον Οκτώβριο 2002 έως το Μάιο του 2007 και η εμπορική τους αξία, σύμφωνα με αυτή που έχει υπολογισθεί στο βούλευμα ξεπερνάει τουλάχιστον τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ.
Σε αυτή κατηγορείται ο ξάδελφος του Δημάρχου ότι με τη σύμπραξη του συμβολαιογράφου κατήρτισε ατομικά και ως πληρεξούσιος των άλλων τριών κατηγορουμένων, συμβόλαια για εκτάσεις, για τις οποίες όλοι γνώριζαν σύμφωνα με το βούλευμα, ότι ήταν δασικές εκτάσεις.
Ειδικότερα, ενώ το γνώριζαν παρουσίασαν ψευδώς και παραπλάνησαν την Υποθηκοφύλακα Νεάπολης, ότι οι κληρονομούμενες και μεταβιβαζόμενες με τα επίδικα συμβόλαια εκτάσεις, είναι αγροτικές και ότι αποκτήθηκαν από κληρονομιά.
Επίσης, απέκρυψαν διατάξεις του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γυθείου το 1996 και του Εισαγγελέα Εφετών Ναυπλίου του 1970, με τις οποίες είχε διαταχθεί η αποβολή τους από τις εκτάσεις αυτές.
Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και για άτομα της ευρύτερης οικογένειας που δεν παραπέμπονται σε δίκη, οι αρμόδιες δικαστικές αρχές έχουν αποφασίσει και επιβάλει, τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εκποίησης ακινήτων που κατέχουν και βρίσκονται στην επίδικη περιοχή.
Της Βίκυς Βετουλάκη