Οι ανάγκες για αναδάσωση του καμένου δάσους στον Ταΰγετο συνεχίζονται, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει επτά χρόνια από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Καθώς τα οικονομικά δεδομένα είναι πολύ περιορισμένα, η Διεύθυνση Δασών έχει απευθυνθεί σε φορείς και συλλόγους, προκειμένου 300.000 φυτάρια που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη να μεταφερθούν και να φυτευτούν στον Ταΰγετο.
Ήδη το Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως αποφάσισε, θα χρηματοδοτήσει τη μεταφορά των δενδρυλλίων από τη Θεσσαλονίκη στη Μεσσηνία, ενώ θα οργανωθεί καμπάνια για την δενδροφύτευση.
Απέτυχε η αναγέννηση
Η Διεύθυνση Δασών Μεσσηνίας απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους φορείς να συνδράμουν για την αναδάσωση του καμένου δάσους στον Ταΰγετο.
Το καλοκαίρι του 2007 ο Ταΰγετος επλήγη ανεπανόρθωτα από την εκτεταμένη πυρκαγιά που κατέκαψε μεγάλο μέρος της κεντρικής και δυτικής του περιοχής και, βέβαια, δε γλίτωσε το κεντρικό τμήμα του διαχειριζόμενου δάσους.
Ειδικότερα:
-Δάση και δασικές εκτάσεις 93.000 στρ. από τα οποία: διαχειριζόμενο δάσος 45.000 στρ. (Μαύρης Πεύκης – Ελάτης). Δασικές εκτάσεις υποβαθμισμένων δασών κωνοφόρων – και αείφυλλων – πλατύφυλλων 38.000 στρ. – Μη δασικές εκτάσεις 20.000 στρ. (ελιές – καστανιές – κερασιές – αμπέλια κ.λπ.): Από την παραπάνω καμένη δασική έκταση 20.000 στρ. είχαν ξανακαεί από την πυρκαγιά του έτους 1998. Στο Δήμο Καλαμάτας αντιστοιχούν 75.000 στρ. και στο Δήμο Δυτικής Μάνης 38.000 στρ. περίπου.
Τη χρονική περίοδο 2009-2010 φυτεύθηκαν 290.665 φυτάρια Μαύρης Πεύκης και αναδασώθηκαν 1.670 στρ., συνολικού κόστους 277.000 ευρώ, με χρηματοδότηση της Εμπορικής Τράπεζας.
Από τις μέχρι τώρα παρατηρήσεις της Διεύθυνσης Δασών για τη φυσική αναγέννηση εξάγεται το συμπέρασμα ότι σε κάποιες θέσεις αυτή προοδευτικά αυξάνεται και τα νεαρά φυτάρια ήδη μεγαλώνουν απρόσκοπτα και τείνουν χρόνο με το χρόνο να καλύψουν το καμένο έδαφος. Δυστυχώς, όμως, σε μεγάλο ποσοστό της καμένης περιοχής η φυσική αναγέννηση είναι ανύπαρκτη ή ισχνή.
Ειδικότερα, στην καμένη περιοχή βόρεια της εθνικής οδού Καλαμάτας-Σπάρτης η φυσική αναγέννηση απουσιάζει στο μεγαλύτερο ποσοστό της, κι αυτό
γιατί είχε καεί και στην πυρκαγιά του 1998.
Έτοιμα δενδρύλλια
Η Διεύθυνση Δασών προχώρησε στη συλλογή ώριμων κώνων Μαύρης Πεύκης, προκειμένου να εξαχθούν από αυτούς φυτρώσιμοι σπόροι για την παραγωγή νεαρών φυταρίων στα Κρατικά Δασικά Φυτώρια.
Το 2011 οι κώνοι μεταφέρθηκαν στο Κρατικό Εκκοκκιστήριο Δασικών Σπόρων στην Αμυγδαλέζα Αττικής και κατόπιν οι εξαγόμενοι από αυτούς σπόροι παραδόθηκαν στο Δασικό Φυτώριο Χαλκηδόνας της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Θεσσαλονίκης, προκειμένου να παραχθούν τα φυτάρια Μαύρης Πεύκης Ταϋγέτου.
Αυτή τη στιγμή στο Δασικό Φυτώριο της Χαλκηδόνας αναπτύσσονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους 300.000 περίπου φυτάρια Μαύρης Πεύκης, προέλευσης Ταϋγέτου, δεσμευμένα για τις ανάγκες αναδάσωσης αυτού. Τα φυτάρια είναι 2-3 ετών και είναι κατάλληλα για να εγκατασταθούν στους οριστικούς χώρους φύτευσης.
Για την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου δήλωσε: «Με δεδομένο ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις πιστώσεων στη Δασοπονία και έχουμε ήδη καθυστερήσει, ζητήθηκε η συνδρομή των φορέων. Ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση αποφάσισε να αναλάβει η Περιφέρεια τη δαπάνη που απαιτείται για τη μεταφορά αυτών των φυτωρίων στον Ταΰγετο. Αυτά μεταφέρονται με τριαξονικά φορτηγά. Το πρώτο έχει ήδη έρθει. Υπολείπονται ακόμα 5-6 φορτηγά. Ακόμα και το κόστος είναι 1.500 ευρώ το κάθε φορτηγό. Κάναμε ως Περιφερειακό Συμβούλιο, όμως, ένα βήμα ακόμα. Είπαμε να συνεργαστούμε με τη Διεύθυνση Δασών και άλλους φορείς, ώστε να οργανώσουμε μια μεγάλη καμπάνια εθελοντισμού, για να φυτευτούν τα δενδρύλλια αυτά.
Σύμφωνα με τη μελέτη αναδάσωσης, το κόστος διάνοιξης ενός λάκκου, με βάση των τιμή των αναδασωτικών εργασιών, είναι 1,32 ευρώ. Δηλαδή, χρειάζονται 396.000 ευρώ για να ανοίξουμε περίπου 300.000 λάκκους. Το ποσό είναι πολύ μεγάλο και γι’ αυτό χρειάζεται εθελοντισμός. Ωστόσο, η Διεύθυνση Δασών διεκδικεί, μέσω προγράμματος από το «Πράσινο Ταμείο», ποσό περίπου 400.000 ευρώ, το οποίο θα αφορά και στην αντιδιαβρωτική προστασία της λεκάνης απορροής του Νέδοντα. Η δε Περιφέρεια θα συνδράμει για να διεκδικηθούν αυτά τα χρήματα, γιατί θεωρούμε ότι τα δικαιούνται η Μεσσηνία και ο Ταϋγετος».
Της Βίκυς Βετουλάκη