Πωλούν ακριβά και αγοράζουν «κοψοχρονιά»
Οι Έλληνες και οι ομογενείς στηρίζουν την κτηματομεσιτική αγορά της Μεσσηνίας, η οποία βιώνει μακρά περίοδο ύφεσης. Αυτό τονίζουν πέντε κτηματομεσίτες της περιοχής μας, τονίζοντας ότι ενδιαφέρον από αλλοδαπούς υπάρχει, αλλά φοβούνται να επενδύσουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα.
Η προσφορά και η ζήτηση ακινήτων κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα: η μεν προσφορά κυμαίνεται σε υψηλές τιμές, η δε ζήτηση περιορίζεται σε χαμηλά ποσά αγοράς.
Η δε ανυπαρξία κατασκευαστικής δραστηριότητας από το 2009 και μετά έχει επιδεινώσει το πρόβλημα, αφού πλέον δεν υπάρχουν καινούργια ακίνητα, όπως μας επισήμαναν αρκετοί.
«Επιφυλακτικότητα για την Ελλάδα»
Από τις Μεσιτικές Υπηρεσίες AGB ο κ. Δημήτρης Αδαμόπουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Τμήματος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Real Estate, εξήγησε ότι σε επισκέψεις που είχε κάνει σε ξένες χώρες, με συμμετοχές σε συνέδρια και ιδιαίτερα στη Ρωσία, διαπίστωσε μια επιφυλακτικότητα για την Ελλάδα.
Όπως εξήγησε, υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους για αγορά ακινήτων, αλλά τους φοβίζει η οικονομική κρίση και συνεχώς επικαλούνται ότι «οι Γερμανοί θα μας βγάλουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Μάλιστα, έντονα θυμάται πέρυσι σε διεθνές συνέδριο στη Μόσχα που στέλεχος της Κεντρικής Ρώσικης Τράπεζας τον ρώτησε πώς τους καλεί να επενδύσουν στην Ελλάδα, αφού αν υλοποιηθούν οι απειλές του Σόιμπλε, η βίζα που θα έχουν οι Ρώσοι πολίτες θα γίνει διαβατήριο χωρίς αντίκρισμα.
Για το φαινόμενο της «Χρυσής Βίζας», ο κ Αδαμόπουλος είπε ότι στη Μεσσηνία δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον και αυτό επικεντρώνεται προς το παρόν στην Αθήνα.
Γενικότερα, όπως πρόσθεσε, υπάρχει επιφυλακτικότητα από τους ξένους, κι αυτό το εισπράττει και σε συνομιλίες του με συναδέλφους του στο εξωτερικό. Μάλιστα, εκδηλώνεται ενδιαφέρον από μεμονωμένα άτομα και οικογένειες από Βουλγαρία, Ουκρανία και Μέση Ανατολή.
Η αγοραστική κίνηση φέτος το καλοκαίρι, όπως σημείωσε, για τον ίδιο ήταν ικανοποιητική, ενώ υπήρξε ενδιαφέρον για αγορές από Έλληνες και ομογενείς. Αυτή η ζήτηση, όπως είπε, συνεχίσθηκε το Σεπτέμβριο, ενώ και ο Οκτώβριος δείχνει ότι θα πάει καλά.
Αυτά που συνήθως ζητούν και αγοράζουν είναι διαμερίσματα από 50-100.000 ευρώ και οικόπεδα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή κατοικίας, επίσης στα ίδια χρήματα. Πρώτη σε ζήτηση έρχεται η Καλαμάτα και ακολουθεί η περιφέρεια του νομού, με τη Μάνη και την περιοχή Πεταλίδι – Κορώνη να ακολουθούν.
Επίσης, ο κ Αδαμόπουλος έχει παρατηρήσει να αποφασίζουν την πώληση ακινήτων τους νέοι άνθρωποι, που κρατούν ένα για κατοικία και πωλούν τα υπόλοιπα για να γλιτώνουν την υψηλή φορολογία.
«Ψάχνουν τη μεγάλη ευκαιρία»
Από τη Μεσσηνιακή Κτηματομεσιτική, ο κ. Μπογέας είπε πως ενδιαφέρον από αλλοδαπούς δεν υπάρχει και το μόνο που έχει καταγράψει ο ίδιος, είναι ενδιαφέρον από ομογενείς της Αμερικής, του Καναδά και της Αυστραλίας. Για τη «Χρυσή Βίζα», όπως ανέφερε, ξέρει ότι υπάρχει ενδιαφέρον κυρίως από Τούρκους, αλλά όχι για την περιοχή μας. Επιλέγουν, όπως σχολίασε, περιοχές που είναι πιο κοντά στην πατρίδα τους.
Το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται σε διαμερίσματα στην Καλαμάτα, αλλά όχι για πολλά χρήματα. Πολλές φορές ζητούν για αγορά κάτω από 100.000 ευρώ.
Ο κ. Μπογέας εξήγησε ότι πρόκειται για τη μεσαία τάξη ομογενών, που έχει φύγει χρόνια από την πατρίδα και τώρα, έχοντας φτάσει κοντά στα 60 τους, θέλουν να επιστρέψουν στη Μεσσηνία.
Γενικότερα, πάντως, σύμφωνα με τον κ. Μπογέα, η κάμψη στην κτηματομεσιτική αγορά είναι πολύ μεγάλη: «Όλοι θέλουν να δουν. Όλοι ψάχνουν τη μεγάλη ευκαιρία. Έρχονται, βλέπουν και μετά εξαφανίζονται. Ακίνητα υπάρχουν πολλά προς πώληση, αλλά η ζήτηση είναι περιορισμένη, αφού πολλές φορές ζητούν να αγοράσουν και κάτω από την αντικειμενική αξία της εφορίας».
«Πωλούνται ακριβά»
Από την «Antonopoulos Group» ο κ. Αντωνόπουλος σημείωσε ότι δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον από αλλοδαπούς για αγορά ακινήτων στη Μεσσηνία, όμως κινείται η εσωτερική αγορά. Σημείωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από Έλληνες, οι οποίοι ζητούν διαμερίσματα ή μονοκατοικίες σε τιμές που κυμαίνονται από 100.000 έως 140.000 ευρώ.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλά ακίνητα διαθέσιμα σε αυτές τις τιμές, ενώ ο κ. Αντωνόπουλος παρατήρησε ότι οι τιμές πώλησης ακινήτων δεν έχουν προσαρμοσθεί στα δεδομένα της οικονομικής κρίσης. Χαρακτηριστικά είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από αγοραστές, αλλά τα ακίνητα πωλούνται ακριβά.
Επίσης, όπως σημείωσε, έχει αυξηθεί η ζήτηση από ανθρώπους στην Αθήνα, την Τρίπολη και τη Μεγαλόπολη, οι οποίοι αναζητούν να αγοράσουν μόνιμη κατοικία στη Μεσσηνία, αλλά δε βρίσκουν. Μάλιστα, ο κ. Αντωνόπουλος αναφέρθηκε και στην έλλειψη κατασκευαστικής δραστηριότητας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και έτσι δεν υπάρχουν καινούργια σπίτια.
«Έχω 30-40 πελάτες που ψάχνουν για ακίνητα και δεν μπορούν να βρουν. Ψάχνουν για 3άρια και 4άρια και δε βρίσκουν», κατέληξε.
«Αποτρεπτική
η γραφειοκρατική διαδικασία»
Οι αλλοδαποί φοβούνται ακόμα την Ελλάδα, ότι θα χάσουν τα χρήματά τους και δεν έρχονται να αγοράσουν, μας είπε και ο κ. Δημήτρης Ζάγουρας από το Real Estate, προσθέτοντας ότι πολλοί αλλοδαποί καταλήγουν για αγορά ακινήτου στη Γερμανία.
Η αγοραστική κίνηση, σχολίασε, είναι πολύ χαμηλή, ενώ είναι αποτρεπτική η γραφειοκρατική διαδικασία, η οποία είναι τεράστια και για τον αγοραστή και για τον πωλητή.
Σε ό,τι αφορά την προσφορά ακινήτων στη Μεσσηνία, είπε ότι πωλούν αυτοί που έχουν πολύ μεγάλη οικονομική ανάγκη. Αγοράζονται μόνο τα φθηνά ακίνητα, ενώ τα ακριβά δεν τα πλησιάζει κανένας. Και όλοι ζητούν ακίνητα «κοψοχρονιάς». Επίσης, πολλοί έχουν καταθέσει αιτήσεις για να ενταχθούν στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και μέχρι να δουν τι θα γίνει, δεν αποφασίζουν αν θα πουλήσουν ή όχι.
«Έχει νεκρώσει η αγορά»
Ο κ. Σωτήρης Καλύβας από το Cosmos Κτηματομεσιτική στη Μεσσήνη σημείωσε ότι η αγορά των ακινήτων «έχει νεκρώσει». Ακόμα και αλλοδαποί, όπως είπε, που είχαν δείξει κάποιο ενδιαφέρον, δεν προχωρούν τελικά.
Προσφορά, σχολίασε, υπάρχει, αλλά δεν υπάρχουν αγοραστές και αν δεν αρχίσουν οι τράπεζες να δίνουν δάνεια, η κτηματομεσιτική αγορά θα παραμείνει νεκρή. Οι περισσότεροι που πουλούν είναι αυτοί που έχουν ανάγκη, σημείωσε ο κ. Καλύβας, αλλά οι αγοραστές είναι ακόμα πιο περιορισμένοι.
Της Βίκυς Βετουλάκη