Π. Κοζομπόλη: Ναι στο νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου

Π. Κοζομπόλη: Ναι στο νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου

Με το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου συντάχθηκε η βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κοζομπόλη, για το οποίο υποστήριξε ότι πρόκειται για «απλοποίηση του ήδη υπάρχοντος από το 1976, νομοθετικού πλαισίου».
Ανάμεσα σε άλλα, η κα Κοζομπόλη υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο βαρύνεται με αρνητική και θετική φόρτιση, που προκαλεί σύγχυση και το αδικεί: «Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία δε χρειάζεται ούτε αφορισμούς ούτε στολίδια. Χρειάζεται ψύχραιμη προσέγγιση για να δούμε το σχέδιο νόμου στις πραγματικές του διαστάσεις.
Η επαναδιατύπωση του νομοθετικού πλαισίου γίνεται σύμφωνα με τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, ώστε να παρέχονται επιπλέον εγγυήσεις αξιοπρέπειας (κυρίως μυστικότητας της διαδικασίας) και ασφάλειας δικαίου, με βάση και όσα γίνονται δεκτά ήδη από τη νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων. Πολλοί αγνοούν ότι ληξιαρχικές μεταβολές καταχωρισμένου φύλου γίνονται με δικαστικές αποφάσεις εδώ και χρόνια (από το έτος 1976), χωρίς να έχει δημιουργηθεί κανένα από τα προβλήματα που σήμερα τα εμφανίζουν να απειλούν την κοινωνική συνοχή, ή να την “προκαλούν”, όπως η δήθεν αποφυγή της στρατιωτικής θητείας, το άβατο του Αγίου Όρους, η αποφυγή πληρωμής χρεών, η απόκρυψη της παραβατικότητας ή η ανατροπή του οικογενειακού δικαίου… Ήδη η νομολογία έχει αρχίσει να προσαρμόζεται σ’ αυτό που σήμερα νομοθετούμε.
Είναι χαρακτηριστικά τα αναφερόμενα στο σκεπτικό της 418/2016 απόφασης του Ειρηνοδικείου Αθηνών, η οποία δέχτηκε τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου στη ληξιαρχική πράξη της αιτούσας χωρίς να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, γιατί, κατά την κρίση του δικαστηρίου, η χειρουργική αλλαγή φύλου κρίνεται υπερβολική απαίτηση και πρακτική και παραβιάζει το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ, σύμφωνα με την οποία καθένας έχει το δικαίωμα στο σεβασμό της προσωπικής και οικογενειακής ζωής, του οίκου του και των επικοινωνιών του».
Στη συνέχεια της παρέμβασής της, τόνισε: «Δεν αντιλήφθηκε να προκλήθηκε διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής εξαιτίας της παραπάνω απόφασης… Οι διαφορετικές απόψεις είναι απολύτως σεβαστές, από όπου κι αν προέρχονται, όμως δεν πρέπει να διχάζουν το σώμα της κοινωνίας. Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού του ατόμου ανήκει στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και οι στοιχειώδεις κανόνες της δημοκρατίας επιτάσσουν ότι η διαφορετική άποψη δεν πρέπει να καμία περίπτωση να υπονομεύει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».
Κατέληξε δε την ομιλία της λέγοντας ότι το σχέδιο νόμου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου «είναι ένα βήμα για το σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διευκολύνεται το δικαίωμα διόρθωσης φύλου, χωρίς να υποβάλλονται οι ενδιαφερόμενοι σε εξευτελιστική ή και βάναυση μεταχείριση και έρχεται να προστατεύσει την πραγματικότητα αρκετών ανθρώπων, που πολλοί από εμάς, υποκριτικά, θέλουμε να αγνοούμε. Να κάνουμε πως δε βλέπουμε συνανθρώπους μας και να τους καθιστούμε αόρατους. Ας μη συνεχίσουμε».