Γιώργος Λαζαρίδης: «Μαζί μπορούμε»

Γιώργος Λαζαρίδης: «Μαζί μπορούμε»

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι οι ελληνικές πόλεις σχεδιάστηκαν πολύ πριν την διέλευση του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να έχουν ένα δίκτυο δημοσίων χώρων που καταλαμβάνονται από υλικά και χρήσεις αφιλόξενες στον χρήστη της πόλης, κυρίως σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως τα Άτομα με Αναπηρία.
 
Η Καλαμάτα δεν αποτελεί εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα, παρότι τα τελευταία χρόνια καταβάλλει προσπάθειες να βελτιώσει την προσβασιμότητά της, όπως η οργανωμένη  τοποθέτηση Seatrac στην παραλία που συνοδεύεται με θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ, ράμπες κίνησης και τουαλέτες ΑμεΑ.
 
Προς την κατεύθυνση αυτή έχω συμβάλλει αρκετές φορές με προτάσεις και δράσεις, σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή, αφού υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν ώστε η πόλη της Καλαμάτας να καταστεί  πιο φιλική στους ανθρώπους με προβλήματα κίνησης. Στο πλαίσιο αυτό, καταθέτω και τις παρακάτω προτάσεις:
 
Πιο συγκεκριμένα, η συμμετοχή μας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για την προσβάσιμη πόλη, θα μας έφερνε πιο κοντά στην ευρωπαϊκή πρακτική που ακολουθείται στα ζητήματα προσπελασιμότητας. Ο διαγωνισμός που διοργανώνει από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ των Ατόμων με Αναπηρία, είναι μία από τις δράσεις που προβλέπονται στη στρατηγική της Ε.Ε. για την αναπηρία 2010-2020 με στόχο τη δημιουργία μιας Ευρώπης χωρίς εμπόδια. Επιβραβεύονται έτσι οι πόλεις που δείχνουν τον δρόμο για την υπερκέραση των φραγμών που υπάρχουν σήμερα στην Ευρώπη. Το βραβείο απονέμεται στην πόλη η οποία έχει βελτιώσει με απτό και βιώσιμο τρόπο την προσβασιμότητα όσον αφορά βασικές πτυχές της ζωής στο αστικό περιβάλλον και η οποία έχει συγκεκριμένα σχέδια για περαιτέρω βελτιώσεις. Σκοπός του βραβείου είναι να εμπνεύσει άλλες πόλεις που μπορεί να αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις και να προωθήσει ορθές πρακτικές σε ολόκληρη την Ευρώπη.
 
Επίσης, απαιτείται εκσυγχρονισμός της συγκοινωνιακή υποδομής, ώστε λεωφορεία φιλικά στο περιβάλλον να είναι πιο προσιτά στους ΑμεΑ και να υπάρχουν Έξυπνες στάσεις των λεωφορείων που με κατάλληλα εργαλεία θα διευκολύνουν τα άτομα με κινηματική αναπηρία, τυφλότητα και προβλήματα ακοής.
 
Πρέπει να δημιουργηθούν ακόμη περισσότερες διαδρομές με ράμπες και οδηγούς για τυφλούς σε περισσότερα σημεία της πόλης, αλλά και οι δημόσιοι χώροι και οι χώροι πολιτισμού να αποκτήσουν πρόσβαση για όλους, αλλά και να έχουν τουαλέτες και αποδυτήρια ΑμεΑ. Στην Καλαμάτα, μόλις 4 κτήρια είναι πλήρως προσβάσιμα, όπως κατέδειξε η δουλειά που έκανε η ομάδα Kalamatamove (Βασίλης Παπαευσταθίου, Βασίλης Πουλόπουλος και Ηλίας Καλφακάκος), που δημιούργησαν την πλατφόρμα http://move.osporos.com/ στην οποία μπορεί οποιοσδήποτε να βρει τους προσβάσιμους χώρους, τις θέσεις στάθμευσης και τις ράμπες πρόσβασης που τον εξυπηρετούν για να μετακινηθεί στην πόλη.
 
Ακόμη περισσότερο, πρέπει να διαφυλαχτούν και να αστυνομευτούν αυστηρά όσες θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ, διαβάσεις και ράμπες υπάρχουν ήδη, και οι οποίες συχνά καταλαμβάνονται παράνομα από σταθμευμένα αυτοκίνητα.
 
Σε συνεργασία με το Επιμελητήριο, τον Εμπορικό Σύλλογο, τον Σύλλογο Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και άλλους τοπικούς φορείς, πρέπει να διευκολύνουμε την πρόσβαση σε χώρους συνάθροισης κοινού, όπως καταστήματα, καφέ και εστιατόρια, ώστε  να μπορεί κάποιος κυριολεκτικά να μπαίνει παντού.
 
Ίσως η πιο συντεταγμένη και επίπονη προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε είναι να επιδιώξουμε να έχουμε σχολεία πλήρως προσβάσιμα και παιδικές χαρές για όλους. Στην κατεύθυνση αυτή δουλεύω συνεχώς, είτε με δράσεις ευαισθητοποίησης κοινού και παιδιών, είτε με καμπάνιες ενημέρωσης, είτε με εθελοντικές πρωτοβουλίες, και δεν θα σταματήσω να παλεύω μέχρι να δημιουργήσουμε μια πόλη πρότυπο που θα δίνει ίδιες ευκαιρίες για όλους και που θα είμαστε όλοι περήφανοι γι’ αυτήν.
ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ.
 
Γιώργος Λαζαρίδης
Πρωταθλητής τένις με αμαξίδιο,
Πρόεδρος Α.Σ. ΑμεΑ «ΔΙΑΦΟΡΟΖΩ»
Διοργανωτής Διεθνούς Τουρνουά Αρχαίας Μεσσήνης
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Καλαμάτα- Τόπος Ζωής».