Βάρος θα πρέπει να δοθεί και στη διάδοση της επιτραπέζιας ελιάς
Οι πρυτανικές αρχές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Αμερικανικής Πρεσβείας, διοργάνωσαν την Παρασκευή 4 Απριλίου ημερίδα με θέμα το Κέντρο Ελιάς “UC Davis Olive Center”.
Κύριος εισηγητής ήταν ο κ. Dan Flynn, διευθυντής του Κέντρου Ελιάς, του οποίου οι δραστηριότητες εστιάζονται στην έρευνα στον ελαιοκομικό τομέα και στην προώθηση των προϊόντων της ελαιοκαλλιέργειας.
Μετά το χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρύτανης του Γ.Π.Α., Κωνσταντίνος Φεγγερός, ο αναπληρωτής καθηγητής, διευθυντής Εργαστηρίου Δενδροκομίας, Σταύρος Βέμμος, στην εισήγησή του με θέμα «Η σημασία και τα βασικά προβλήματα του ελαιολάδου στην Ελλάδα», αφού έκανε μία σύντομη αναφορά στις ρίζες της ελαιοκαλλιέργειας στην Ελλάδα από την τρίτη χιλιετία προ Χριστού, αναφέρθηκε στα σύγχρονα βασικά προβλήματα του τομέα. Το μικρό και πολυτεμαχισμένο αγροτικό κλήρο, τις δυσκολίες που δημιουργεί η μορφολογία του εδάφους και τη μεγάλη ηλικία των ελαιόδεντρων. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το υψηλό κόστος παραγωγής και ο περιορισμός της αποδοτικότητας, που καθιστούν τελικά το ελληνικό ελαιόλαδο μη ανταγωνιστικό.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Σ. Βέμμο, η δημιουργία ενός Κέντρου Ελιάς όπως του UC Davis Olive Oil θα ωφελούσε πολύ την Ελλάδα.
Ο βασικός εισηγητής της ημερίδας και προσκεκλημένος του Γ.Π.Α., Dan Flynn, μίλησε για το έργο του Κέντρου Ελιάς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις, από την ίδρυσή του το 2008 μέχρι σήμερα και πώς κατάφερε να αναδείξει την παραγωγή ελαιολάδου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ερευνώντας και βελτιώνοντας τις μεθόδους καλλιέργειας, μεταποίησης, τις μεθόδους ποιοτικής αξιολόγησης και τα ποιοτικά πρότυπα. Δύο από τους τομείς που έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα ήταν η συνεργασία των διαφόρων επαγγελματιών της αγροδιατροφικής αλυσίδας (παραγωγοί, εμφιαλωτές), καθώς και η ενημέρωση και εκπαίδευση των παραγωγών.
Σύμφωνα με τον κ. Dan Flynn, το ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο δεν έχει καταφέρει να φτάσει την πολύ καλή φήμη που απολαμβάνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες οι επιτραπέζιες ελιές Καλαμάτα και το ελληνικό γιαούρτι. Τόνισε ότι το 65% των ελαιολάδων που εισάγονται στις ΗΠΑ σαν έξτρα παρθένα δεν πληρούν τα ποιοτικά πρότυπα και από αυτά δεν εξαιρούνται τα ελληνικά ελαιόλαδα.
Ακολούθησαν σύντομες ομιλίες όσων συμμετείχαν στο στρογγυλό τραπέζι. Ο καθηγητής του Γ.Π.Α. και πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης και Διατροφής του Ανθρώπου, Αντώνιος Ζαμπέλας, μίλησε για τη διατροφική αξία της κατανάλωσης εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Οι μέχρι σήμερα έρευνες συστήνουν τα τρία κουτάλια της σούπας ημερησίως.
Ο γεωργοοικονομολόγος, κ. Βασίλης Ζαμπούνης, κατ’ αρχήν ευχήθηκε να μπορούσε κάποιος να αναστήσει ξανά τον αρχαίο ελαιώνα που βρισκόταν δίπλα στο Γ.Π.Α. Χαρακτήρισε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο «ανεκμετάλλευτο εθνικό θησαυρό» και τόνισε πως τα 2 σημαντικότερα ζητήματα είναι η απόλυτη σαφήνεια στα εμπορικά πρότυπα ποιότητας και η συνεργασία όλων, ώστε να αναγνωριστεί στη διεθνή αγορά επώνυμο το ποιοτικό ελληνικό ελαιόλαδο.
Ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης και Διατροφής του Ανθρώπου, Ευστάθιος Πανάγου, μίλησε για τον εξαγωγικό προσανατολισμό της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς, τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τη διατροφική της αξία ως ένα προβιοτικό τρόφιμο.
Για τεράστια ποσά που δαπανήθηκαν στον ελαιοκομικό τομέα τα τελευταία 30 χρόνια, χωρίς ωστόσο να επενδυθούν σωστά και αποτελεσματικά, έκανε λόγο ο κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), τονίζοντας ότι εκείνο που χαρακτηρίζει την ελληνική βιομηχανία ελαιολάδου είναι η έλλειψη οράματος και ομαδικής εργασίας. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνιάδη, η παρούσα οικονομική κρίση μπορεί να χρησιμεύσει σαν ο καταλύτης που θα επισπεύσει τις αλλαγές που είναι απαραίτητες, ώστε το ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο να γίνει ανταγωνιστικό.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής του ΥπΑΑ&Τα, Κωνσταντίνος Στουρνάρας, ευχαρίστησε αρχικά το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις για την εξαιρετική του δουλειά για τη διασφάλιση των προτύπων ποιότητας, μίλησε για τη σημασία της οργανοληπτικής εξέτασης της ποιότητας του ελαιολάδου και τόνισε ότι η συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC) με την ιδιότητα του μέλους θα βοηθούσε πολύ τη λειτουργία του διεθνούς οργανισμού.
Τέλος, ο δρ. Αθανάσιος Γκέρτσης, διευθυντής του Κέντρου Ελιάς, του Κολλεγίου Περρωτής ( Perrotis College), της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, μίλησε για τη δυνατότητα αξιοποίησης και εκμετάλλευσης, με σημαντικά οικονομικά οφέλη, όχι μόνο των προϊόντων, αλλά και των υποπροϊόντων της ελαιοκαλλιέργειας και της παραγωγής ελαιολάδου.
Ανάλογες εκδηλώσεις είχαν προηγηθεί την Τετάρτη 2 Απριλίου στην Καλαμάτα, ενώ την Πέμπτη 3 Απριλίου ο Σύλλογος Φίλων Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, με την υποστήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας, είχε διοργανώσει διάλεξη με θέμα «Η Ελιά στο επίκεντρο» με ομιλητές τον κ. Dan Flynn και τον δρα Γκέρτση, στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών.
ΠΗΓΗ: olivenews.gr