Άννα Μαυρολέων- Δήμητρα Αναστασιάδου: Η Καλαμάτα έχει τρομερές δυνατότητες


Το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο ήρθε στην Καλαμάτα, αλλά ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν  
Ένα εξαιρετικό τριήμερο σχολείο- σεμινάριο ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε το Διατμηματικό Πρόγραμμα Σπουδών «Κωστής Παλαμάς» που διοργανώθηκε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είχε ως  αντικείμενο μελέτης την προβολή, διάδοση και αξιοποίηση του ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού, διαμέσου των σπουδών επικοινωνίας.
Η Καλαμάτα ήταν η 15η πόλη που διεξήχθη, ενώ η συμμετοχή ήταν μικρή με βάση το μέγεθος της πόλης, όπως δήλωσαν οι διδάσκουσες. Ωστόσο, τις ικανοποίησε ότι «όσοι συμμετείχαν ήταν πολύ καλής ποιότητας».
Στη συνέχεια, η κα Άννα Μαυρολέων και η κα  Δήμητρα Αναστασιάδου εξέφρασαν την ελπίδα τα μαθήματα αυτά να έχουν συνέχεια, αφού η όλη δράση ουσιαστικά στηρίζει την πολιτισμική μελέτη της πόλης με βάση τη μνήμη και τα μνημεία της και το πώς μπορούν οι κάτοικοι που δραστηριοποιούνται σε αυτά τα θέματα μπορούν να αξιοποιήσουν ιδέες και δράσεις σε σχέση με τον πολιτισμό και τον τουρισμό.
Το καλό για την Καλαμάτα, όπως δήλωσαν, είναι ότι είναι μια μεγάλη πόλη, στο κέντρο της Πελοποννήσου, είναι μια πόλη που έχει θάλασσα, ιστορία, υποδομή, πανεπιστήμιο, σκηνές, το Φεστιβάλ Χορού, αρχαιότητες, βυζαντινά, όλες τις ιστορικές φάσεις και γενικότερα μπορεί να κάνει πάρα πολλά πράγματα, αφού έχει τρομερές δυνατότητες.
Όπως είπαν ακόμη, γνωρίζουν ότι η Καλαμάτα διεκδικεί τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας και ευχήθηκαν καλή επιτυχία, αλλά έδωσαν και μία συμβουλή: ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν και οι δυνάμεις των πολιτών που φάνηκε ότι δεν είναι σε άμεση σύνδεση με τα δρώμενα. «Καλό θα είναι οι πολίτες να συμμετέχουν και να συνδεθούν με το γίγνεσθαι της πόλης» σχολίασαν, αφού αυτή τη φορά συμμετείχαν 23 άτομα. Για να δείξουν τη διαφορά, μας ανάφεραν ότι στον Πύργο υπήρξαν 150 εκπαιδευόμενοι.
Το πρόγραμμα απευθυνόταν σε ενήλικες των κλάδων του τουρισμού, του πολιτισμού και της  δημοσιογραφίας, καθώς και σε όσους ενδιαφέρονταν για τα εν λόγω πεδία, με απώτερο στόχο την προβολή και προώθηση του εθνικού πολιτιστικού προϊόντος.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση