Εκατοντάδες μαθητές παρακολούθησαν τις «Βάκχες» του Ευριπίδη από το τμήμα θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου!
Με τον «Ύμνο στην Ειρήνη», ο οποίος γράφτηκε από τον Βακχυλίδη 2.500 χρόνια πριν, με επίκαιρα μηνύματα ακόμα και σήμερα για τη συμφιλίωση των λαών, έγινε χθες στις 10.00 το πρωί, στο μοναδικό χώρο του θεάτρου της Αρχαίας Μεσσήνης, η τελετή έναρξης του 7ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, χαρούμενος κήρυξε την έναρξη του 7ου Φεστιβάλ, υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες του Δήμου να καταστεί θεσμός, ενώ «έπλεξε» το εγκώμιο του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, χάρις στον οποίο ήρθε στο «φως» ο μοναδικός αυτός αρχαιολογικός χώρος. Στη συνέχεια κάλεσε στο «βήμα» τον κ. Θέμελη, τον οποίο βράβευσε με τιμητική πλακέτα, ενώ καταχειροκροτούμενος από εκατοντάδες μαθητές ο καθηγητής εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά βλέποντας τόσους νέους στον αρχαιολογικό χώρο. Παράλληλα, ευχήθηκε το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη να αποτελεί σύντομα θεσμό για όλη τη χώρα και όχι μόνο για τα όρια της Μεσσηνίας.
Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, στάθηκε επίσης στην προσφορά του Πέτρου Θέμελη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Μεσσηνία είχε την τύχη να συναντηθεί μαζί του και «απέκτησε» αυτό το μοναδικό αρχαιολογικό χώρο.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, συνδιοργανώτριας του φεστιβάλ, ο αρχαιολόγος Δημοσθένης Κοσμόπουλος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη οι αρχαιολογικοί χώροι να μετατρέπονται σε βιωματικές εμπειρίες για τους νέους, όπως αυτό το φεστιβάλ, καθώς μας διδάσκουν την «ταυτότητά» μας.
Ακολούθησε η θαυμάσια τελετή έναρξης, που ήταν μια δραματουργική σύνθεση στοιχείων από την περίοδο της ακμής της Αρχαίας Μεσσήνης και το σήμερα. Το κείμενο ήταν της Ίλια Λακίδου, η μουσική σύνθεση του Μηνά Αλεξιάδη, τραγούδησε ο βαρύτονος Μιχαήλ Ψύρρας, έπαιξαν οι μουσικοί Φιλοθέη Μαστέα, Ιωάννης Μανωλακάκης, Μελίντα Κωνσταντινίδου, Μιχάλης Μιχαηλίδης και Κωνσταντίνος Μανωλακάκης. Έπαιξαν οι ηθοποιοί Χρυσόθεμις Αμανατίδη και Λεωνίδας Βέλλης. Τη μουσική διεύθυνση είχε ο Γιώργος Μουνδρουλέας. Συνέπραξε ο Θεατρικός Όμιλος του Λυκείου Μεσσήνης, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών Νίκου Φουσιάνη και Αγγελικής Ρακιντζή.
Αμέσως μετά δόθηκε η εξαιρετική παράσταση «Βάκχες» του Ευριπίδη, από το τμήμα θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με έδρα το Ναύπλιο.
Το Φεστιβάλ συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη, επίσης στις 10.00 το πρωί, στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, με το Λύκειο Μεσσήνης, που θα παρουσιάσει επίσης τις Βάκχες του Ευριπίδη.
Καθημερινά, εκτός Σαββατοκύριακου, και έως τις 27 Απριλίου, θα δίδονται παραστάσεις στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ, από συνολικά 9 εκπαιδευτικά ιδρύματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό!
Του Κώστα Γαζούλη