Χαμένη στον κυκεώνα των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει με το τελευταίο μνημόνιο, η κυβέρνηση επιλέγει, τελικά, ίσως και τη χειρότερη λύση, προκειμένου να αντισταθμίσει ένα πολύ μικρό μέρος από το κενό που άφηνε η προηγούμενη έμπνευσή της για την επιβολή φόρου στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και της παραπαιδείας.
Το γεγονός ότι ο φόρος στο κρασί προσδιορίσθηκε στα 20 λεπτά το λίτρο από τα 40 λεπτά το λίτρο που το οικονομικό επιτελείο είχε προτείνει αρχικά, δε σημαίνει απολύτως τίποτα. Κι αυτό, γιατί η επιβολή του, παράλληλα με τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για την περαιτέρω ανάπτυξη του αμπελοοινικού κλάδου στην Ελλάδα, ανοίγει κερκόπορτα για επέκταση του καθεστώτος ειδικής φορολογίας σε ένα ευρύ φάσμα αγροτικών προϊόντων.
Σημειωτέον ότι με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς το κρασί θεωρείται αγροτικό προϊόν και μάλιστα της αγροδιατροφής, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ανάλογα με τις ανάγκες, έπειτα από λίγο καιρό δεν αποκλείεται να δούμε να επιβάλλεται και ειδικός φόρος στη φέτα, στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς και στα… ροδάκινα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο γνωστός οινοποιός και δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
Ειδικότερα, με τη ρύθμιση στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα μειώνεται η επιβάρυνση στο κρασί από 40 που προβλεπόταν σε 20 λεπτά το λίτρο, που σημαίνει ότι στη φιάλη (750 ml) η επιβάρυνση θα είναι 15 λεπτά (αντί για 30 λεπτά).
Η απόφαση ελήφθη ύστερα από συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, ανακοίνωσε ότι ο ΕΦΚ για το εγχώρια παραγόμενο κρασί και όχι το εισαγόμενο μειώνεται από τα 0,4 στα 0,2 ευρώ ανά λίτρο, που σημαίνει μείωση της επιβάρυνσης για τον τελικό καταναλωτή στα 0,15 ευρώ, από τα 0,3 που προέβλεπε η αρχική διατύπωση της τροπολογίας.
Επίσης, διευκρίνισε ότι για τα εισαγόμενα κρασιά ο ΕΦΚ θα είναι 0,4 ευρώ ανά λίτρο, ενώ από το φόρο απαλλάσσονται τα ελληνικά κρασιά που προορίζονται για εξαγωγή. Σημειώνεται ότι δεν ανακοινώθηκε κάποιο άλλο ισοδύναμο μέτρο για την απώλεια εσόδων που προκαλεί η υπό ψήφιση επιβολή μειωμένου τελικά ΕΦΚ στο κρασί.
Σε εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου 2016
Από 1η Ιανουαρίου 2016 ξεκινά να επιβάλλεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης από τη Βουλή.
Πάντως, όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ, Χρήστος Μάρκου, η οργάνωση σε συνεργασία με το ΣΕΟ, αλλά και άλλους φορείς, θα επιχειρήσουν να αναδείξουν το θέμα σε επίπεδο Κομισιόν και στο Ευρωκοινοβούλιο, ελπίζοντας ότι θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να το πάρει πίσω.
«Πρόκειται για μια απόφαση η οποία ανοίγει την πόρτα για μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στο μέλλον», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ, Παρασκευάς Κορδοπάτης. «Ας θυμηθούμε ότι κάθε φορά που υπάρχει απώλεια δημοσίων εσόδων, μαύρες τρύπες στον προϋπολογισμό ή πρόβλημα ισοσκέλισης του προϋπολογισμού, την πληρώνουν αυτά που έχουν ειδικό φόρο κατανάλωσης, δηλαδή ο καπνός, η βενζίνη, τα αλκοολούχα και πλέον το κρασί. Τα 20 λεπτά, λοιπόν, δεν είναι παρά ο φερετζές, για να πάμε στο επόμενο διάστημα στην αύξηση του φόρου αυτού», προσθέτει.
«Αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι ότι στην Ε.Ε. υπάρχει φόρος κατανάλωσης στο κρασί, όμως όλα τα κράτη-μέλη τον κρατάνε από επιλογή στο μηδέν», τονίζει και υπογραμμίζει ότι «θα επιβαρύνει ποσοστιαία πολύ περισσότερο τα φθηνότερα κρασιά από τα μεσαία και τα ακριβά».
«Ένα κρασί που πουλιέται 2,5 και 3 ευρώ στο ράφι του σούπερ μάρκετ, όταν επιβαρυνθεί με 20 λεπτά, η τελική του τιμή θα αυξηθεί πολύ περισσότερο σε ποσοστό από ένα ακριβό κρασί που κοστίζει στο ράφι 8 ευρώ. Στα ακριβότερα κρασιά, αν το δούμε αναλογικά, η μεταβολή στο φόρο θα μεταφραστεί σε μια ποσοτική αύξηση του 10%, ενώ για τα φθηνότερα σε πολλαπλάσιο ποσοστό. Άρα, πλήττεται η λαϊκή κατανάλωση», εξηγεί.
Απαιτούνται χρήματα
για επενδύσεις
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ο μηχανισμός είσπραξης του φόρου απαιτεί σημαντικές επενδύσεις και μεγάλα λειτουργικά έξοδα, κυρίως λόγω της αναγκαιότητας ύπαρξης φορολογικής αποθήκης. «Με τι πόρους θα προχωρήσουν σήμερα τα, μικρού μεγέθους στην πλειονότητά τους, οινοποιεία της χώρας στις επενδύσεις αυτές; Πολλές φορές απαιτούνται ειδικές άδειες ακόμα και βιολογικός καθαρισμός», διερωτάται ο κ. Κορδοπάτης.
Σε κάθε περίπτωση, ο διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ δηλώνει ότι ο κλάδος θα περιμένει να δει πώς θα ισχύσει η διάταξη. «Ελπίζουμε τουλάχιστον να συνεχίσει να υπάρχει το ειδικό καθεστώς αναβολής στην καταβολή του ΕΦΚ, γιατί αλλιώς χαθήκαμε!», καταλήγει.