Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας: Ο καθημερινός αγώνας, οι δράσεις και οι προτάσεις για τα αδέσποτα


Μια συνέντευξη Τύπου, παρουσία όλων των τοπικών ΜΜΕ, που θα έπρεπε να έχει δοθεί εδώ και καιρό, παραχώρησε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας, αναφερόμενο στο δύσκολο και πολύτιμο εθελοντικό έργο των μελών του για τη διαχείριση των αδέσποτων.
Παράλληλα, παρουσίασε ένα περίγραμμα προτάσεων για την αντιμετώπιση του διογκούμενου και στην περιοχή μας προβλήματος. Επίσης, έγινε ξεκάθαρο ότι η λειτουργία του Ομίλου και οι δράσεις του διέπονται από διαφάνεια και νομιμότητα, με μοναδικό κίνητρο την αγάπη για τα ζώα, με μέλη εθελοντές και όχι επιχειρηματίες ή επαγγελματίες.
«Πώς είναι δυνατόν τα ζώα που σώζουμε, ζώντας όλη την αγωνία, να τα δίνουμε σε μια κακή υιοθεσία ή για εκμετάλλευση;» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος Κατερίνα Πεζώνη, παρουσιάζοντας φωτογραφίες σκύλων όπως περισυνελέγησαν εγκαταλελειμμένα ή κακοποιημένα και πώς εξελίχθηκαν μετά τη φροντίδα και φιλοξενία από τον ΦΟΚ.
Σε καφέ της μαρίνας βρέθηκε χθες το μεσημέρι σύσσωμο το Δ.Σ. του Φιλοζωικού, που συμπληρώνεται από την αντιπρόεδρο Μαρία Κουτσούκου, τη γραμματέα Πόπη Δρακοπούλου, την ταμία Βασιλεία Χανδρινού και τα μέλη Άννα Σπανογιάννη, Τατιάνα Λογκβινένκο, Αντρέα Ντονέλλυ. Επίσης, η Κανέλλα Καλαποθαρέα (τέως πρόεδρος), λίγοι μικροί και μεγάλοι φιλόζωοι μαζί με σκυλάκια, καθώς και η Μαρία Πέτρουλα, η οποία επιμελείται την έκδοση του περιοδικού «Φίλοι», που διανέμεται δωρεάν από τον ΦΟΚ σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την ομαλή συνύπαρξη με τα ζώα.
«Πρέπει να δούμε τους λόγους που οδηγούν στην αύξηση των αδέσποτων και μετά να βρούμε λύσεις» ανέφερε αρχικά η κα Πεζώνη, εξηγώντας ότι καθημερινά οι εθελοντές βρίσκονται στους δρόμους για να επιληφθούν αμέτρητων περιστατικών, με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι ή ενημερώνονται τηλεφωνικώς.
Σε ένα άλλο επίπεδο, ο Φιλοζωικός κάνει προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, προκειμένου οι πολίτες να αποκτήσουν σχέση σεβασμού και υπευθυνότητας απέναντι στα ζώα.
 
Μαζί Πολιτεία, κόσμος, Δήμοι, ΜΜΕ
«Χρειαζόμαστε την Πολιτεία, τον κόσμο, τους Δήμους και τα ΜΜΕ για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Στόχος μας είναι να μην έχει αδέσποτα η Μεσσηνία» τόνισε ακόμα η πρόεδρος του ΦΟΚ, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρθηκε η εκτίμηση ότι περίπου 2.000 αδέσποτα υπάρχουν στις περιοχές της Καλαμάτας και της Μεσσήνης (με αύξηση 40% τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα σύμφωνα με το BBC).
 
Νομότυπα και με διαφάνεια

Ο Φιλοζωικός διαθέτει ταμία και λογιστή, είναι στο φορολογικό σύστημα και οι αποφάσεις του εγκρίνονται και ελέγχονται από τη γενική συνέλευση των μελών, εξήγησε για το πλαίσιο λειτουργίας του εν λόγω φορέα η πρόεδρός του. Όσο για τις πηγές χρηματοδότησης, η ίδια μετέφερε ότι προέρχονται από δωρεές μελών τόσο από το εξωτερικό όσο και από την Ελλάδα. Επίσης συνδράμουν σωματεία από ξένες χώρες, όπως από Αγγλία, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Αμερική.
Όπως τόνισε η κα Πεζώνη, η στήριξη αυτή, ιδιαίτερα η προερχόμενη από τους ντόπιους, δεδομένου ότι η χώρα μας χειμάζεται οικονομικά, αποτελεί αναγνώριση του έργου και των αγαθών προθέσεων του ΦΟΚ.
«Τα αδέσποτα έχουν δικαίωμα να βρίσκουν ένα σπίτι στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, στον καναπέ ή στον κήπο και να έχουν αγάπη. Τότε θα πούμε ότι τα έχουμε καταφέρει. Τηρούμε όλα τα νόμιμα στις διαδικασίες υιοθεσίας, ενώ τα ζώα που φεύγουν από το Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας συνοδεύονται από τα απαραιτήτα έγγραφα ενώ ζητάμε την θέσπιση της καθολικής εφαρμογής των TRACES. Ό,τι άλλο γράφεται ή λέγεται είναι εκ του πονηρού και συκοφαντικό. Πώς είναι δυνατόν ένας εθελοντής που σώζει ένα σκύλο, να του κάνει μετά κακό;» πρόσθεσε στην παρέμβασή της.
 
Περί της σύμβασης διαχείρισης τουΔήμου Καλαμάτας για τα αδέσποτα
Όσον αφορά στη σύμβαση διαχείρισης των αδέσποτων του Δήμου Καλαμάτας που αναμένεται να ανανεωθεί το επόμενο διάστημα, η κα Πεζώνη διατύπωσε με σαφήνεια το αυτονόητο: «Παίρνουμε μέρος στη δημοπράτηση του Δήμου για τα αδέσποτα, καθώς ούτως ή άλλως φροντίζουμε, σιτίζουμε και περιθάλπουμε τα ζώα που έχουν ανάγκη. Το κάνουμε καλύτερα με ευσυνειδησία, γνώση και φιλοζωική ευαισθησία, εθελοντικά και όχι επιχειρηματικά».
 
Αστυνομία ζώων και ενημερωτικά σποτ
Στη συνέχεια η πρόεδρος του ΦΟΚ πρότεινε μια σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου των αδέσποτων, όπως συναντήσεις με φορείς για προτάσεις και αποφάσεις, πίεση προς την Πολιτεία, δημιουργία αστυνομίας ζώων που θα επιλαμβάνεται θεμάτων τόσο για αδέσποτα όσο και για ιδιόκτητα ζώα. Ενημερωτικά τηλεοπτικά/ραδιοφωνικά σποτ ή φυλλάδια, όπου – μεταξύ άλλων – θα αναφέρονται οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, η ανάγκη για στειρώσεις και τσιπάρισμα, η αποτροπή των εγκαταλείψεων και οι εναλλακτικές που υπάρχουν.
Ειδικά για τη στείρωση, η κα Πεζώνη υποστήριξε ότι δε χρειάζεται να επιβάλλεται όπως ήταν η πρόβλεψη στο νόμο που αποσύρθηκε, αλλά να την επιλέγει ως αναγκαιότητα ο κόσμος, αφού τα κουτάβια δεν μπορούν να «απορροφηθούν». Επίσης καίρια είναι η ανάπτυξη της φιλοζωικής παιδείας, με δημοτικά ή κρατικά προγράμματα σε σχολεία.
 
«Να μας νιώσετε ότι δίνουμε αγώνα κάθε στιγμή»
Με τη σειρά της η αντιπρόεδρος Μαρία Κουτσούκου κατέθεσε την προσωπική της εμπειρία, που ξεκίνησε ως ενεργή φιλόζωος από 16 ετών και συνεχίζει στα 43 της. Έδωσε μια αισιόδοξη νότα, τονίζοντας ότι κάποια πράγματα έχουν βελτιωθεί, ωστόσο τα περιστατικά με τα αδέσποτα που είναι σε ανάγκη είναι τόσα πολλά που κάνουν όσους ασχολούνται να «λυγίζουν». «Αγαπάμε ό,τι έχει ζωή και όποιος βοηθάει ένα ζώο, θα βοηθήσει και το συνάνθρωπο» ανέφερε η κα Κουτσούκου, ενώ συναισθηματικά φορτισμένη ζήτησε να σταματήσει η παραπληροφόρηση, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να δουν τι αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εθελοντές («Να μας νιώσετε ότι δίνουμε αγώνα κάθε στιγμή» είπε χαρακτηριστικά) και πώς λειτουργεί ο ΦΟΚ, ανοικτός σε όλους και σύμφωνα με τη νομιμότητα.
 
 
Όχι σε κυνοκομεία, όχι πωλήσεις, επιβεβαίωση ευζωίας
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η πρόεδρος του Φιλοζωικού Καλαμάτας τόνισε ρητά πως ο ΦΟΚ δε δίνει ποτέ ζώα σε κυνοκομεία στο εξωτερικό. Εξήγησε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις υιοθεσιών εκτός Ελλάδος οι φιλόζωοι έρχονται οι ίδιοι να παραλάβουν το σκύλο, αναλαμβάνοντας όλες τις διαδικασίες και τα έξοδα μεταφοράς.
Εξίσου κατηγορηματική ήταν η κα Πεζώνη και στο ότι ο ΦΟΚ δεν παίρνει χρήματα ως αντίτιμο πώλησης, καθώς τα περίπου 400 ευρώ που αναφέρονται σε φιλοζωική αγγελία υιοθεσίας αφορούν στη μεταφορά και τα υπόλοιπα έξοδα μετακίνησης του ζώου. «Κανένα σωματείο στην Ελλάδα με ενεργούς εθελοντές δεν πουλάει ζώα» ανέφερε με βεβαιότητα η κα Πεζώνη, ενώ διαβεβαίωσε ότι για όλα τα ζώα που έχουν δοθεί για υιοθεσία στο εξωτερικό υπάρχουν στοιχεία διεύθυνσης και επιβεβαίωση ευζωίας.  
Δίνοντας ένα σχετικό νούμερο, υπολόγισε ότι 3-4 σκύλοι μπορούν να υιοθετηθούν από ξένους τους καλοκαιρινούς μήνες και ίσως ένας τους υπόλοιπους, ενώ ενθαρρυντική είναι η τάση με Έλληνες που ανοίγουν πιο εύκολα πλέον το σπίτι τους για να πάρουν ένα ζώο.
 
Αίτηση για άδειαστο χώρο φιλοξενίας
Σε διαδικασία έκδοσης άδειας έχει μπει ο χώρος φιλοξενίας και επανένταξης αδέσποτων που λειτουργεί σε ιδιωτική έκταση ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας κοντά στη Μεσσήνη και όπου φιλοξενούνται σταθερά περίπου 200 αδέσποτοι σκύλοι (δεκάδες άλλοι φιλοξενούνται σε σπίτια φιλόζωων και εθελοντών).
Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη να λειτουργήσει και δημοτικός χώρος, όμως υπάρχει δυσκολία στην εύρεση κατάλληλου οικοπέδου. 
 
«Δε βεβαιώθηκεπαράβαση ή πρόστιμο»
Σχετικά με τον έλεγχο που έκαναν η Αστυνομία και η Κτηνιατρική Υπηρεσία στο χώρο φιλοξενίας αδέσποτων του ΦΟΚ πριν από περίπου δύο μήνες, η κα Πεζώνη, εξήγησε ότι έγινε ύστερα από καταγγελία συγκεκριμένου προσώπου που επιχειρεί να αμαυρώσει την εικόνα του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας, αναφέροντας μάλιστα ότι υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα ως κίνητρο.
«Δε διαπιστώθηκε κάποια παράβαση και δεν επιβλήθηκε πρόστιμο» μετέφερε η πρόεδρος η ΦΟΚ.
 
«Εισπρακτικός, όχι φιλοζωικός,δε λύνει προβλήματα ο νέος νόμος»
Η παθητική και η ενεργητική κακοποίηση αφορά και στην περιοχή μας, με συχνό φαινόμενο τα «βαρελόσκυλα-μπαλκονόσκυλα» και τις «φόλες».
Τελείως αντίθετος με το νόμο Τσιρώνη που αποσύρθηκε και αναμένεται να τροποποιηθεί είναι ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας, με την πρόεδρό του να τον χαρακτηρίζει «εισπρακτικό, όχι φιλοζωικό, χωρίς να λύνει προβλήματα».
Την τελευταία «πινελιά» έβαλε η κα Μαρία Πέτρουλα, τονίζοντας τις παράλληλες προσπάθειες που γίνονται (μεταξύ άλλων, με επισκέψεις σχολείων στο χώρο φιλοξενίας αδέσποτων του ΦΟΚ) για να αναπτυχθεί η φιλοζωική παιδεία, καθώς «αν δεν αλλάξει η νοοτροπία, τίποτα δεν μπορεί να γίνει»…
 
** Για τη στήριξη του έργου του ΦΟΚ ή ενημέρωση για τις δράσεις του, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τη σελίδα Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας στο facebook, ενώ διαθέσιμο είναι και το τηλέφωνο 6947-962410.
 
Της Χριστίνας Ελευθεράκη