Πρέπει άμεσα να φυτευτούν φυτάρια μαύρης πεύκης
Ανοιχτή πρόσκληση σε δημόσιους φορείς, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, συλλόγους, ομίλους, επιχειρήσεις, Επιμελητήρια, να συμμετέχουν σε δράσεις αναδάσωσης του καμένου δάσους στον Ταΰγετο, απευθύνει ο προϊστάμενος του Τμήματος Δασικών Χαρτογραφήσεων της Διεύθυνσης Δασών Μεσσηνίας, Π. Αγγελόπουλος.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αναλάβουν, σε πρώτη φάση, το κόστος μεταφοράς ενός φορτηγού με φυτάρια μαύρης πεύκης, που υπολογίζεται σε 1.500 ευρώ, με στόχο να μεταφερθεί το πρώτο φορτίο μέσα στις επόμενες 10-15 μέρες, «ώστε να εκμεταλλευτούμε τη φυτευτική περίοδο του Δεκεμβρίου, μήνας κατάλληλος για αναδασώσεις στον Ταΰγετο», ενώ θα συνεκτιμηθεί η εθελοντική τους συμμετοχή σε δενδροφυτεύσεις που θα ακολουθήσουν.
Στοιχεία
Στην εισήγηση – πρόσκληση ο κ. Αγγελόπουλος, αφού αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία για τον Ταΰγετο, προσθέτει πως το καλοκαίρι του 2007 πλήγηκε ανεπανόρθωτα από την εκτεταμένη πυρκαγιά, που κατέκαψε μεγάλο μέρος της κεντρικής και δυτικής του περιοχής, ενώ δε γλύτωσε και το κεντρικό τμήμα του Διαχειριζόμενου Δάσους.
Κατά την πυρκαγιά κάηκαν 93.000 στρ. δάσους και δασικών εκτάσεων, από τα οποία
45.000 στρ. μαύρης πεύκης – ελάτης, 38.000 στρ. δασικές εκτάσεις υποβαθμισμένων δασών κωνοφόρων –και αείφυλλων – πλατύφυλλων και 20.000 στρ. μη δασικών εκτάσεων (ελιές – καστανιές – κερασιές – αμπέλια κ.λπ.).
Από την έκταση αυτή, 20.000 στρ. είχαν ξανακαεί από την πυρκαγιά του 1998.
Στη συνέχεια γνωστοποιεί τα μέτρα αποκατάστασης που ελήφθησαν από την υπηρεσία και προσθέτει πως συντάχθηκε η αρχική μελέτη αναδάσωσης και τη χρονική περίοδο 2009-2010 φυτεύθηκαν 290.665 φυτάρια μαύρης πεύκης και αναδασώθηκαν 1.670 στρ., συνολικού κόστους 277.000 ευρώ, με χρηματοδότηση της Εμπορικής Τράπεζας, αναμένοντας παράλληλα την ευεργετική αντίδραση της φύσης, δια της φυσικής αναγέννησης.
Επισημαίνει πως η φυσική αναγέννηση είναι επιθυμητή, αλλά η ύπαρξή της συναρτάται άμεσα από την ύπαρξη ή όχι στις καμένες επιφάνειες ώριμων ζώντων δέντρων, ώστε να μπορούν να δώσουν ώριμους προς φύτρωση σπόρους.
Από τις μέχρι τώρα παρατηρήσεις για τη φυσική αναγέννηση εξάγεται το συμπέρασμα ότι σε κάποιες θέσεις προοδευτικά αυξάνεται και τα νεαρά φυτάρια μεγαλώνουν απρόσκοπτα και τείνουν χρόνο με το χρόνο να καλύψουν το καμένο έδαφος, αλλά, δυστυχώς, σε μεγάλο ποσοστό της καμένης περιοχής η φυσική αναγέννηση είναι ανύπαρκτη ή ισχνή. Ειδικότερα στην καμένη περιοχή βόρεια της εθνικής οδού Καλαμάτας-Σπάρτης η φυσική αναγέννηση απουσιάζει στο μεγαλύτερο ποσοστό της, επειδή είχε ξανακαεί και το 1998, καθώς αρκετά από τα ώριμα δέντρα που είχαν παραμείνει από την πυρκαγιά του 1998 αποτεφρώθηκαν στην πυρκαγιά του 2007, με αποτέλεσμα οι δυνατότητες φυσικής αναγέννησης να είναι μηδαμινές.
Σχεδιασμός νέων
αναδασωτικών εργασιών
Ακολούθως αναφέρει πως η Διεύθυνση Δασών, προβλέποντας από το 2010 ότι δεν μπορεί να περιμένει πολλά από τη διαδικασία της φυσικής αναγέννησης, αποφάσισε να προχωρήσει στη σύνταξη νέας και οριστικής μελέτης αναδάσωσης σε περιοχές της καμένης έκτασης, ενώ προχώρησε στη συλλογή ώριμων κώνων μαύρης πεύκης προκειμένου να εξαχθούν από αυτούς φυτρώσιμοι σπόροι για την παραγωγή νεαρών φυταρίων στα Κρατικά Δασικά Φυτώρια.
Το 2011 οι κώνοι μεταφέρθηκαν με μέριμνα της Υπηρεσίας και του ΥΠΕΚΑ στο κρατικό εκκοκιστήριο δασικών σπόρων στην Αμυγδαλέζα Αττικής και κατόπιν οι εξαγόμενοι από αυτούς σπόροι παραδόθηκαν στο Δασικό Φυτώριο Χαλκηδόνας της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Θεσσαλονίκης, προκειμένου να παραχθούν τα φυτάρια μαύρης πεύκης προέλευσης Ταϋγέτου.
Παράλληλα, συντασσόταν η οριστική μελέτη αναδάσωσης, που βρίσκεται προς έγκριση στη Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Όπως σημειώνει ο κ. Αγγελόπουλος, «η γνωστή κατάσταση, όμως, με τις χρηματοδοτήσεις στη Δασοπονία έχει καθυστερήσει κατά ένα χρόνο τουλάχιστον τις αναδασωτικές εργασίες στον Ταϋγετο, ενώ η ηλικία των φυταρίων (2-3 ετών) στο Δασικό Φυτώριο Χαλκηδόνας είναι υπεραρκετή και καθίσταται αναγκαίο τα φυτάρια αυτά να φυτευθούν τη φυτευτική περίοδο από το Δεκέμβριο 2015 έως το Μάρτιο του 2016.
Το γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμα εξασφαλίσει ακόμα χρηματοδότηση από το Δημόσιο, μας
προβληματίζει, αλλά εκτιμούμε ότι πρέπει να αναλάβουμε την πρωτοβουλία να διενεργηθούν εθελοντικές δράσεις και αρκετοί, συλλογικά και ατομικά, μπορούν να προσφέρουν σε αυτό το έργο, που για μας είναι ένα στοίχημα με το πεπρωμένο του δάσους».
Ποσοτικά
και οικονομικά στοιχεία
Στο Δασικό Φυτώριο της Χαλκηδόνας αναπτύσσονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους 300.000 περίπου φυτάρια μαύρης πεύκης, προέλευσης Ταϋγέτου, δεσμευμένα για τις ανάγκες αναδάσωσής του.
Τα φυτάρια είναι 2-3 ετών και είναι κατάλληλα για να εγκατασταθούν στους οριστικούς χώρους φύτευσης στον Ταΰγετο.
Οι δαπάνες του όλου εγχειρήματος αναλύονται ως εξής:
-Δαπάνη μεταφοράς των φυταρίων από τη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης στον υπαίθριο χώρο του Κρατικού Ξυλοπριστηρίου Αλαγονίας. Στη δαπάνη συνυπολογίζονται τα έξοδα φόρτωσης των φυταρίων στο φυτώριο. Η συνολική δαπάνη μεταφοράς με τριαξονικό φορτηγό από τη Θεσσαλονίκη υπολογίζεται γύρω στα 5.000 ευρώ μαζί με το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.
-Δαπάνη διάνοιξης λάκκων φύτευσης στις οριστικές θέσεις εγκατάστασης στον Ταΰγετο.
Σύμφωνα με την υπό έγκριση μελέτη αναδάσωσης, το κόστος διάνοιξης ενός λάκκου και με βάση την επίσημη Ανάλυση Τιμών Αναδασωτικών Εργασιών (Α.Τ.Α.Ε.), είναι 1,32 ευρώ.
Επομένως, για τη διάνοιξη 300.000 λάκκων φύτευσης η δαπάνη ανέρχεται σε 396.000 ευρώ.
-Δαπάνη φύτευσης κάθε φυταρίου. Σύμφωνα με την υπό έγκριση μελέτη αναδάσωσης, το
κόστος φύτευσης ενός φυταρίου και με βάση την επίσημη Ανάλυση Τιμών Αναδασωτικών
Εργασιών(Α.Τ.Α.Ε.) είναι 1,57 ευρώ. Επομένως, αθροιστικά για τη φύτευση 300.000 φυταρίων η δαπάνη ανέρχεται σε 471.000 ευρώ.
Όπως υπογραμμίζει, «δυνατότητες μείωσης των δαπανών υπάρχουν αξιοποιώντας τα μηχανήματα που διαθέτει η Διεύθυνση Δασών, αξιοποιώντας παροχές και χορηγίες από τρίτους σε χρήμα και σε υλικά ή μηχανικά μέσα. Έχουμε σκοπό να εξαντλήσουμε κατ’ αρχήν τις δυνατότητες χρηματοδότησης από το Δημόσιο, έστω και τελευταία στιγμή ή έστω μια γενναία οικονομική ενίσχυση για να καλυφθεί μέρος των δαπανών. Έχουμε απευθυνθεί προφορικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο Δήμο Καλαμάτας και στον Όμιλο Κωνσταντακόπουλου και οι πρώτες ενδείξεις ηθικής και υλικής υποστήριξης είναι θετικές. Σκοπεύουμε να απευθυνθούμε και σε άλλους δημόσιους φορείς της Μεσσηνίας, όπως στο Επιμελητήριο, στο Δικηγορικό Σύλλογο, στους Συλλόγους Μηχανικών, στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών κ.α.
Για τις δράσεις εθελοντικών φυτεύσεων σκοπεύουμε να απευθυνθούμε στη Δευτεροβάθμια και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, σε ορειβατικούς και
πεζοπορικούς συλλόγους, σε ομάδες εθελοντών, σε γειτονικούς Δήμους, ακόμα και στο Δήμο Σπάρτης. Εκτιμούμε ότι θα βρούμε μεγάλη ανταπόκριση τουλάχιστον για τις εργασίες φύτευσης».
Αρωγοί
Και η πρόταση καταλήγει ως εξής: «Με βάση τα παραπάνω απευθύνουμε πρόσκληση σε όλους να σταθείτε αρωγοί στην προσπάθειά μας, συνεισφέροντας οικονομικά ό,τι είναι δυνατόν, χωρίς να αδιαφορούμε και την εθελοντική σας συνεισφορά κατά την περίοδο των φυτεύσεων. Θα ήταν αρκετό για μας και για να ξεκινήσουμε άμεσα την υλοποίηση του εγχειρήματος, να αναλάβετε το κόστος μεταφοράς ενός φορτηγού με φυτάρια. Υπολογίζεται ότι σε κάθε δρομολόγιο ένα τριαξονικό φορτηγό έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 60.000 με 65.000 φυτάρια.
Το κόστος για κάθε δρομολόγιο ανέρχεται στα 1.300 ευρώ, ενώ θα πρέπει να συμπεριληφθεί και μια επιπλέον δαπάνη 200 ευρώ περίπου, για τη φόρτωση των φυταρίων από το χώρο του φυτωρίου στο φορτηγό, με εργάτες. Δηλαδή, το συνολικό κόστος για κάθε δρομολόγιο υπολογίζεται στα 1.500 ευρώ».