Διεθνές πολιτιστικό κέντρο αναφοράς φιλοδοξεί να καταστεί η Μεσσήνη μέσα από τα εγκαίνια στα τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου 2018 της 1ης Biennale Ευρωπαϊκής Χαρακτικής -μιας 3μηνης διάρκειας έκθεσης που θα περιλαμβάνει διαγωνιστικό μέρος και θα επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια, με πρόσκληση συμμετοχής 3 καλλιτεχνών από τις 27 χώρες της Γηραιάς Ηπείρου και 90 έργα χαρακτικής που έχουν δημιουργηθεί την τελευταία 5ετία. Το 1ο βραβείο θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο, ενώ θα απονεμηθούν και δέκα μετάλλια σε έργα που θα επιλέξει η 5μελής διεθνούς κύρους κριτική επιτροπή που θα απαρτίζεται από ένα Γάλλο διευθυντή στο Μουσείο Χαρακτικής του Παρισιού, έναν Γερμανό ή Ιταλό, έναν Αθηναίο διευθυντή Μουσείου, έναν καθηγητή που έχει ασχοληθεί με την ιστορία της χαρακτικής και τον Τάκη Κατσουλίδη, ο οποίος είναι ο εμπνευστής της όλης διοργάνωσης και, φυσικά, είναι ο άνθρωπος που έχει χαρίσει στην Μεσσήνη το ομώνυμο
μουσείο χαρακτικής, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα.
Γ. Τσώνης: Ευρωπαϊκό Κέντρο
Χαρακτικής η Μεσσήνη
Για το σπουδαίο αυτό πολιτιστικό γεγονός μίλησαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γεωργία Παναγοπούλου και ο κ. Κατσουλίδης. «Ένας δήμαρχος που υπηρετεί, μετά την εκλογή του και την επιλογή των συμπολιτών του, σε ένα Δήμο που είναι ακατέργαστο διαμάντι με πολιτισμό, τέχνη, περιβάλλον παραγωγή, είναι αδιανόητο όταν πολίτης του Δήμου, είναι ο Τάκης Κατσουλίδης να μη δεχθεί την προσφορά του, αλλά να τη ζητήσει κιόλας για μια δράση τέχνης, της τέχνης της χαρακτικής, ώστε να γίνει η αρχή για βιωματική σχέση της χαρακτικής και των πολιτών από τώρα και για το μέλλον» ανέφερε στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο κ. Τσώνης και καταθέτοντας τη φιλοδοξία η Biennale της Μεσσήνης να καταστεί κέντρο χαρακτικής για το Δήμο, τη Μεσσηνία, την Ελλάδα, την Ευρώπη και δεσμευόμενος ότι ο ίδιος και ο Δήμος Μεσσήνης θα φροντίσει με συνέπεια ώστε να καταστεί θεσμός.
Τ. Κατσουλίδης: Ίσοι με τους Ευρωπαίους
Με τη σειρά του ο αειθαλής κορυφαίος Έλληνας χαράκτης τόνισε ότι δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στη χώρα μας και με αυτή τη διοργάνωση η πόλη της Μεσσήνης θα γίνει «μια εστία πολιτιστική που θα ακούγεται σε όλη την Ευρώπη. Θα αντιπροσωπεύει τι γίνεται στην Ευρώπη και στη χαρακτική» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Τάκης Κατσουλίδης, προσθέτοντας ότι με την πραγματοποίηση και καθιέρωση της διεθνούς αυτής έκθεσης γράφεται μια μικρή σελίδα πολιτισμού που ισοδυναμεί με ιστορία.
Κι αφού τόνισε τη βοήθεια του δημάρχου και της αντιδημάρχου πολιτιστικών θεμάτων, Γεωργίας Παναγοπούλου, κατέληξε λέγοντας ότι «φορτωνόμαστε μια υπευθυνότητα, με πολλή δουλειά και θα προσπαθήσουμε να τα βγάλουμε πέρα και να είμαστε με τους Ευρωπαίους ίσοι».
Γ. Παναγοπούλου: Με τη στήριξη όλων
Τέλος, η κα Παναγοπούλου υπογράμμισε ότι η έκθεση περιλαμβάνεται στο στρατηγικό σχεδιασμό για την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο και η διοργάνωσή της αποτέλεσε ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του ιδρύματος του τοπικού Μουσείου Χαρακτικής, «κατόπιν της διάθεσης του κ. Κατσουλίδη γι’ αυτό το γεγονός που θεωρούμε ότι είναι ένα μεγάλο εγχείρημα, γιατί η Μεσσήνη μπορεί να καταστεί ευρωπαϊκό σημείο πολιτισμού και τέχνης για τους συμπολίτες μας και ειδικά για τους νέους.
Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς, αλλά είναι απαραίτητη η προσφορά και στήριξη του καθενός είτε με την παρουσία του είτε με χορηγίες.
Πιστεύω ότι θα ξεκινήσουμε καλά, με ένα ευοίωνο μέλλον, που βέβαια εξαρτάται απ’ όλους εμάς» κατέληξε η αντιδήμαρχος Μεσσήνης.
Αρχαίες μηχανές και Έλληνες
χαράκτες του ’30 στο Μουσείο Κατσουλίδης
Το Μουσείο Τάκης Κατσουλίδης προγραμματίζει δύο ακόμα πολύ σημαντικές εκθέσεις. Θα φιλοξενήσει μακέτες αρχαίων μηχανών από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας του καθηγητή Κώστα Κοτσανά, που εδρεύει στο Κατάκολο, αλλά εντυπωσιάζει με τα έργα του με περιοδείες σε όλο τον κόσμο.
Επίσης, το Φεβρουάριο στη Μεσσήνη οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν ένα αφιέρωμα στους Έλληνες χαράκτες του 1930.
Της Χριστίνας Ελευθεράκη