Μάστιγα οι ρευματοκλοπές στη Μεσσηνία – Κίνδυνος θανάτων και πυρκαγιών

Μάστιγα οι ρευματοκλοπές στη Μεσσηνία – Κίνδυνος θανάτων και πυρκαγιών

Οι αρμόδιοι αρκούνται μόνο σε καταγραφή του προβλήματος
 
 
Ακριβό, εκτός από επικίνδυνο, γίνεται για πρώτη φορά το «σπορ» της ρευματοκλοπής, στο οποίο τα τελευταία χρόνια επιδίδονται καταναλωτές όλων των κατηγοριών και βαλαντίων.
Υπό την πίεση του μνημονίου, το οποίο συμπεριέλαβε για πρώτη φορά δεσμεύσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου των ρευματοκλοπών, που σε ετήσια βάση υπολογίζεται ότι επιβαρύνει τους καταναλωτές με τουλάχιστον 300 εκατoμμύρια ευρώ, η ΡΑΕ παρεμβαίνει θεσπίζοντας διοικητικά πρόστιμα και, μάλιστα, αυστηρά.
Θα αναρωτηθεί κάθε καλόπιστος διαβάζοντας τα παραπάνω: Αφού το πρόβλημα έχει εντοπιστεί, γιατί το φαινόμενο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, ιδιαίτερα από τους Ρομά;
Τους προηγούμενους μήνες στο Πλατύ εκδηλώθηκαν τρεις πυρκαγιές σε συγκεκριμένο σημείο, ενώ το γεγονός ότι δεν επεκτάθηκε η φωτιά σε όλη την περιοχή οφείλεται στην επέμβαση της Πυροσβεστικής, αλλά και στην καλή τύχη των κατοίκων. Αιτία, σύμφωνα και με το πόρισμα της Πυροσβεστικής; Το κατά συρροή φαινόμενο των ρευματοκλοπών.
Στην ίδια τοπική κοινότητα υπάρχει καλώδιο κάτω από την άσφαλτο που οδηγεί σε συγκεκριμένη κολώνα της ΔΕΗ (σ.σ. καραμπινάτη παρανομία), αλλά καμία αρμόδια υπηρεσία δεν έχει προβεί στη λύση του προβλήματος.
Επόμενο είναι να υπάρχουν ερωτήματα για αδιαφορία των αρμοδίων ή ακόμα και πλημμελή άσκηση καθηκόντων. Η συνέχεια έρχεται φυσιολογικά. Μήπως, τελικά, το πρόβλημα δεν είναι οι Ρομά ή όποιος προβαίνει σε ρευματοκλοπή, αλλά η «ελαστικότητα» στην πάταξη του φαινομένου; Η τοπική κοινωνία αντιδρά με συνεχείς αναφορές, αλλά, όπως φαίνεται, εις μάτην.
Αυτό που οι περισσότεροι καταναλωτές δε γνωρίζουν είναι ότι οι απώλειες από τις ρευματοκλοπές χρεώνονται από τη ΔΕΗ έπειτα από έγκριση της ΡΑΕ και το κόστος που προκύπτει επιμερίζεται στους λογαριασμούς ρεύματος, στην κατηγορία των «λοιπών χρεώσεων».
Το 2016, οι ρευματοκλοπές, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, αυξήθηκαν κατά 26% σε σχέση με το 2015 και μέσα στην τελευταία διετία κατά 60%. Τα πιο δημοφιλή «τρικ» για ρευματοκλοπή, τα οποία προτείνονται συνήθως από έμπειρους ηλεκτρολόγους έναντι αντιτίμου που ξεκινά από 200 ευρώ, είναι η πλήρης αποσύνδεση εξαρτημάτων του μετρητή, η αλλοίωση της ένδειξης, το τρύπημα του ρολογιού με μεταλλικό αντικείμενο και το σφήνωμα του δίσκου με καρφί, ώστε να μην περιστρέφεται, ο ψεκασμός των επαφών με ειδικό σπρέι ψύξης ώστε να παγώνουν και να μην καταγράφουν κατανάλωση, ενώ στις αγροτικές περιοχές, όπως και στους καταυλισμούς Ρομά, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη η μέθοδος να κατεβάζουν ρεύμα με άγκιστρα απευθείας από τις κολώνες της ΔΕΗ.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη