Από τις 28 Απριλίου 2014, θα εφαρμοσθεί και πάλι, δωρεάν για όλες τις εξεταζόμενες, το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας. Το πρόγραμμα θα εκτελεσθεί από το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας, του οποίου τον επιστημονικό υπεύθυνο Μανώλη Αμπατζόγλου, ιατρό χειρουργό, δέχθηκε χθες ο δήμαρχος Παν. Νίκας.
Ο Δήμος Καλαμάτας, σε εκτέλεση απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, παραχωρεί δωρεάν με σύμβαση χρησιδανείου για 5 χρόνια τους οικίσκους 31 και 32 στο Ανατολικό Κέντρο προς εκτέλεση του προγράμματος αυτού. Μάλιστα, θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ευπρεπισμού του περιβάλλοντος χώρου και των εγκαταστάσεων και στις αναγκαίες συνδέσεις – ατελώς – με το δίκτυο ύδρευσης.
Ο κ. Νίκας, σε δηλώσεις του, κάλεσε «όλες τις γυναίκες της Μεσσηνίας να κάνουν προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας».
Επίσης, ευχαρίστησε το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας και τον Πρόεδρό του Ευστάθιο Φραγκούλη για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος και πάλι στην Καλαμάτα.
Εξετάσεις που σώζουν ζωές
Ο κ. Αμπατζόγλου ευχαρίστησε το Δήμαρχο για την υποστήριξη εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας σχετικά με την επανέναρξη του προγράμματος και τη διεξαγωγή του. Υπενθύμισε, δε, ότι από το 1991, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος πρόληψης του καρκίνου στη Μεσσηνία, εξετάσθηκαν πολλές δεκάδες χιλιάδες γυναικών για καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας.
«Η προσπάθειά μας είναι να εξετασθεί, ει δυνατόν, το σύνολο του γυναικείου πληθυσμού. Στο παρελθόν, εξετάζαμε γύρω στις 13.000 γυναίκες κάθε φορά. Έξι φορές έγινε επανέλεγχος και συνήχθησαν πολύτιμα συμπεράσματα», ανέφερε ο κ. Αμπατζόγλου.
Λόγω, μάλιστα, διακοπής της διεξαγωγής του προγράμματος από το 2008 μέχρι σήμερα κι επειδή έχει περάσει ικανό διάστημα, θα συναχθούν εκ νέου σπουδαία συμπεράσματα όσον αφορά στις ασθένειες αυτές και στην εξέλιξή τους.
Ο Μ. Αμπατζόγλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του “Θ”, τόνισε ότι «στην Ελλάδα, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό χώρο, τα μηνύματα είναι αισιόδοξα. Σε κάποιους δείκτες, η Ελλάδα είναι πιο χαμηλά από το μέσο ευρωπαϊκό όρο». Επεσήμανε, ακόμη, ότι «χάρη σ’ αυτά τα προγράμματα οι μορφές αυτών των ασθενειών ανακαλύπτονται σε αρχικά στάδια. Τότε η θεραπεία είναι ουσιαστική», με την επιτυχία να φθάνει το 100% και μάλιστα χωρίς μετεγχειρητικές θεραπείες. Τόνισε, τέλος, ότι «ο καρκίνος εξακολουθεί να υπάρχει όσο τον αντιμετωπίζουμε χτυπώντας ξύλο. Πρέπει να τον ‘πιάσουμε’ νωρίς»!