Ολοκληρώθηκε η ανάρτηση των δασικών χαρτών: Περίπου 13.000 αντιρρήσεις στη Μεσσηνία


Την  περασμένη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώθηκε η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε 34 Διευθύνσεις Δασών της χώρας (συνολικά στο 35% της έκτασης), αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος, αποκλείοντας ουσιαστικά το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση. Σύμφωνα με το υπουργείο, υποβλήθηκαν 110.411 αντιρρήσεις. Από αυτές, 17.111 έχουν υποβληθεί ατελώς, ενώ για 15.365 αντιρρήσεις εκκρεμεί η πληρωμή. Ειδικότερα για τη Μεσσηνία, στη Διεύθυνση Δασών της έφτασαν περίπου στις 13.000.
Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, είναι η μεγαλύτερη ανάρτηση που έχει λάβει χώρα ποτέ στα τελευταία 40 χρόνια, από τότε που η σύνταξη των δασικών χαρτών έγινε συνταγματική επιταγή. Η ανάρτηση αυτή, η διαδικασία της οποίας ξεκίνησε στις 13 Ιανουαρίου 2017 και ολοκληρώθηκε κλιμακωτά στις 17 Φεβρουαρίου 2017, διήρκεσε συνολικά οκτώμισι μήνες.
Το ΥΠΕΝ έθεσε σε προτεραιότητα το δικαίωμα των πολιτών να ενημερωθούν για τη διαδικασία, αλλά και την εξυπηρέτησή τους, σε όσα προβλήματα αποκαλύφθηκαν. Για το λόγο αυτό προχώρησε σε μια σειρά από μέτρα που εξυπηρετούν για πρώτη φορά μαζικά τους πολίτες και παράτεινε με 5 νομοθετικές πράξεις το αρχικό δίμηνο ανάρτησης σε 8 μήνες, ικανοποιώντας και τα αιτήματα πολλών θεσμικών και κοινωνικών φορέων. Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες αναρτήσεις κατά το 2011 είχαν διάρκεια μόλις 45 ημέρες.
Με το κλείσιμο της ανάρτησης υπάρχουν τα παρακάτω διαθέσιμα εργαλεία για τους πολίτες: Εφόσον η αντίρρηση υποβλήθηκε έγκαιρα έως τις 25 Σεπτεμβρίου, δόθηκε η δυνατότητα μέχρι την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου για την αποπληρωμή του τέλους, και έως την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου  για την αποστολή τους (σφραγίδα ταχυδρομείου) στην οικεία Δασική Αρχή.
Ενημέρωση του διευθυντή Δασών για προφανές σφάλμα στο δασικό χάρτη, ώστε έως τη Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2017 να μπορεί να διορθώσει το χάρτη αυτεπάγγελτα.
Ενημέρωση της Υπηρεσίας για οφειλόμενες πράξεις της διοίκησης, μέσω των οποίων έχουν γίνει επιτρεπτές αλλαγές χαρακτήρα σε δάση ή δασικές εκτάσεις (διανομές, αναδασμοί κ.λπ.).
Το ΥΠΕΝ, επίσης, ανταποκρίθηκε πλήρως και σε μια σειρά από μεγάλα προβλήματα που τέθηκαν και εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη χώρα, λόγω αυτής της εκτεταμένης ανάρτησης δασικών χαρτών. Μεταξύ άλλων:
Επιλύθηκε το θέμα των αναδασωτέων περιοχών που δεν είχαν ποτέ δασικό χαρακτήρα. Συμπεριλήφθηκαν οι αναδασμοί γης στους δασικούς χάρτες. Δόθηκε η δυνατότητα διασφάλισης όλων των επιδοτήσεων των πολιτών, με εξαίρεση από τη μερική κύρωση του δασικού χάρτη των εκτάσεων που είναι στο ΟΣΔΕ. Εξυπηρετήθηκε η γεωργική εκμετάλλευση σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις μέσω καθοριστικής μείωσης έως και 83% των ποσών τακτοποίησης. Καθορίστηκε ελάχιστη δόση για την εξαγορά ή χρήση στα 30 ευρώ και με 100 συνολικά δόσεις. Απαλλάχτηκαν οι πολίτες από την υποχρέωση αναδάσωσης και καθορίστηκε δαπάνη αναδάσωσης την οποία εκμεταλλεύεται η Δασική Υπηρεσία για τη διατήρηση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου. Μειώθηκαν έως και κατά 80% τα παράβολα για τις αντιρρήσεις, ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να μπορούν να υποβάλουν αντίρρηση κατά του δασικού χάρτη. Προβλέφθηκαν για πρώτη φορά ατέλειες στην υποβολή αντιρρήσεων. Προβλέφθηκε η δυνατότητα ατελούς διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος επί του δασικού χάρτη, ώστε να μη χρεώνεται ο πολίτης λάθη της διοίκησης.
Καθορίστηκε ότι οι νόμιμες πράξεις της διοίκησης (παραχωρητήρια, διανομές και αναδασμοί της αγροτικής νομοθεσίας) είναι σε ισχύ και δεν ανατρέπονται από το δασικό χάρτη και δε χρειάζεται καν η υποβολή αντίρρησης γι αυτές τις περιπτώσεις.
Ενημερώθηκαν ένας προς ένα από το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ όλοι οι αγρότες που επηρεάζονται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, ώστε να χρησιμοποιήσουν όλα τα παραπάνω εργαλεία. Απλοποιήθηκαν όλες οι διαδικασίες τακτοποίησης. Δόθηκε η δυνατότητα χρήσης όλων των εργαλείων (αντίρρηση, πρόδηλο σφάλμα, εξαγορά ή χρήση έκτασης) και καθορίστηκε η σειρά εξέτασή τους από τη διοίκηση. Δόθηκε περισσότερος χρόνος για την υποβολή των απαραίτητων εγγράφων για τις αντιρρήσεις.